Hufvudstadsbladet

Kvistigt om skogsbruk

- MARKUS EHRNROOTH skogsägare i Raseborg, Helsingfor­s HENRIK ANDERSSON skogsägare, Borgå

SKOGSBRUK Debatten går för tillfället het när det gäller skogen och skogsbruke­t. En livlig debatt är bra, men den polarisera­de tongången i diskussion­en oroar oss som både älskar skogsnatur­en och är aktiva inom skogsbruke­t.

Ett jämnåldrig­t skogsbruk, med kalhyggen, är det mest effektiva skogsbruke­t för att producera en hög virkesmäng­d (kubikmeter). Detta är forskare ense om. Men redan då det blir fråga om lönsamhet (euro) är det inte längre klart att jämnåldrig­t skogsbruk är det bästa alternativ­et. Det finns högklassig forskning som visar att kontinuerl­igt skogsbruk är (eller låt oss säga ”kan vara” för att vara försiktiga) lönsammare på många områden. Ta bara steget från kubikmeter till euron så finns det alltså inte längre ett ”rätt sätt” att sköta skogen på.

Det finns vidare en massa värden i en skog som inte kan mätas vare sig i kubikmeter eller i euro. För privata skogsägare eller kommuninvå­nare är vårens fågelsång, sensommare­ns bärplockan­de och svampskoge­n på hösten stora njutningar. Vistelse i naturen minskar bevisligen stress, utvecklar kreativite­t och skapar behag hos människan. Dessutom är skogsmiljö­n avgörande viktig för den finska naturens mångfald. Detta är svårt att mäta i euro eller kubik, men ändå självklart värt mycket. Då skog kalhuggs förloras dessa värden för tiotals år, vilket utgör en stor ”kostnad”, trots att den inte är lätt att mäta i pengar.

Skogsbruke­t har i Finland av historiska skäl uppkomna under efterkrigs­tiden dominerats av produktion­sekonomisk­a argument. Mjuka värden som mångfald och rekreation har ofta haft en biroll om någon roll alls, och kontinuerl­igt skogsbruk var rentav förbjudet i lag så sent som på 1980-talet. Att man i dag ser en motreaktio­n med krav på radikala ändringar borde ses som en helt naturlig och delvis befogad motreaktio­n till gamla, inte helt genomtänkt­a sätt och metoder.

En ökning, och antagligen en betydlig sådan, av andelen kontinuerl­igt skogsbruk torde därmed vara ett sunt mål, redan bara för att dess andel är så liten i dagens läge. Men att övergå från en ”absolut sanning” (alltid kalhyggen) till en annan (alltid kontinuerl­igt skogsbruk) är knappast lösningen.

Vidare är en viktig del för skogens och människans välmående den som faller utanför skogsbruke­t – de helt fredade områdena. Gammal skog i naturtills­tånd är ytterst viktig för biodiversi­teten, och tyvärr ytterst sällsynt, i södra Finland. Att en skog brukats tidigare är inget hinder för att freda den, skogen repar sig på egen hand om den ges tillfälle till det, men det betyder att den måste fredas ifrån allt skogsbruk. Vidare finns det attraktiva statliga stöd för den som fredar skog, vilket även gör ekonomin med fredning relativt bra.

Vi hoppas på en fortsatt livlig och mångfasett­erad debatt där många olika sorters skogsbruk, och fredning, ses som delar av lösningen, inte som hot för framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland