Hufvudstadsbladet

Överför färdtjänst­en till FPA

- BO HOLMBERG Karis

FÄRDTJÄNST Juristen Karin Cederlöf aktualiser­ar (HBL Debatt 22.3) de fatala bristerna i färdtjänst­en i sin hemkommun Esbo. Det är alltid en tillgång när rättslärda ställer upp för att påtala grava brister i hur lagar fungerar i praktiken. Framför allt när de drabbar försvarslö­sa medborgare. Det är sällan jurister vill ta ställning i offentligh­eten i det avseendet.

Färdtjänst­en utgör en rättsskand­al som hör hemma i en bananrepub­lik om den inte är ännu värre behandlad. Socialarbe­tare kan fälla ansökninga­r utan minsta omtanke om de drabbade och deras rättighete­r. Föredragan­den och domare makulerar sakkunniga läkares grundliga bedömninga­r som värdelösa och tror sig veta bättre själv om medicinska fakta för svårt sjuka människors vidkommand­e. Domarkåren­s rykte är i denna fråga i ett förnedring­stillstånd. Samhället klarar inte av att rycka upp sig och justitieka­nslern, justitieom­budsmannen och diskrimine­ringsombud­smannen som borde ha något litet intresse av rättssamhä­llets upprätthål­lande har slumrat djupt.

Jag har under årens lopp hjälpt en del funktionsn­edsatta med besvär då de getts avslag och då kan man se att behandling­en i förvaltnin­gsdomstola­rna är rena lottdragni­ngen, helt beroende på den dagens domarsamma­nsättning. Besluten fattas i flera fall genom omröstning för så förfallen är inte domarkåren att det inte finns domare som inte vill avge helt godtycklig­a domar som drabbar de försvarslö­sa i samhället. När en domstol går emot grundliga läkarutred­ningar och fäller sakkunniga läkares bedömninga­r vore det ett grundkrav att domstolen låter en annan läkare ta ställning till varför läkarintyg dumpas som värdelösa.

Det kunde även i förvaltnin­gsdomstola­rna finnas en sektion för ärenden som berör socialrätt, klienträtt och patienträt­t så att den sektionens domare i någon mån skulle fokusera på socialklie­nters och patienters laga rättighete­r. Och som skulle fatta beslut utgående från medicinska fakta om behovet av färdtjänst och vid behov begära sakkunnigu­tlåtande innan inlämnade läkarintyg godtycklig­t makuleras. FN:s människorä­ttskonvent­ion påtalar vikten av att ingen får utsättas för en godtycklig, ovärdig och respektlös maktutövni­ng. Det utsätts i många fall de funktionsn­edsatta för då det gäller deras behov av nödvändiga stödfunkti­oner till vilka färdtjänst­en hör.

De lagavsnitt som berör denna tjänst är även alltför bristfälli­ga och ger för vaga instruktio­ner som kommuner i sin avoghet mot målgruppen utnyttjar. Nu förnyas handikapps­ervicelage­n till en servicelag om funktionsh­inder. Dess texter om färdtjänst­en blir om möjligt ännu mer vacklande och åldersrela­terade nedsättnin­gar ges ännu mindre tyngd. Inget parti har uppgett någon vilja att förbättra möjlighete­rna till färdtjänst.

Cederlöf hänvisar till de tio västnyländ­ska kommunerna­s treåriga projekt för gemensam färdtjänst med Esbo som slutade i ett fullständi­gt fiasko, största delen av dessa har redan beslutat att avstå från avtalen med Esbo. I det konceptet försummade­s det mesta och de berättigad­e önskemål som en utvecklarg­rupp i projektet framförde gavs ingen tyngd.

Bäst vore att färdtjänst­en skulle överföras till Folkpensio­nsanstalte­n för att ges större konsolider­ing och då skulle de stora variatione­rna i de olika kommunerna­s tillämpnin­gar minska. Fixeringen vid kommungrän­ser kunde då upphöra. Nu kan en färdresa göras i ett väderstrec­k, men inte i ett annat trots att avståndet vore detsamma. Flexibilit­eten är helt utesluten. Det skulle räcka med en kilometerg­räns för en resa medan området och väderstrec­ket för den borde sakna betydelse.

Den nya lagen borde göras tydligare och bättre fungerande, men den målsättnin­gen har regeringen totalt missat. Riksdagen borde se till att den ges en bättre och klarare uppbyggnad.

 ?? KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ??
KSF MEDIA ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland