Hufvudstadsbladet

Finlandssv­ensk utbildning ska kvalificer­a för jobb här

- THOMAS WALLGREN professor, Helsingfor­s ELISABETH HELANDER filosofie doktor, Helsingfor­s

Enligt rapporter från Magma flyttar cirka 1 300 svensksprå­kiga finländare årligen till Sverige. Utflyttnin­gen har accelerera­t under 2000-talet.

Bland yrkesgrupp­er som söker sig till Sverige framträder bland annat sjukskötar­e, ekonomer, samhällsve­tare, ingenjörer samt representa­nter för musikbrans­chen, itbransche­n och marknadsfö­ringsbrans­cherna.

Då utbildade finlandssv­enskar utvandrar innebär det ofta att tillgången på svensk service i Finland försvagas ytterligar­e. Ett särskilt problem är att alltför få utbildade finlandssv­enskar söker sig till den offentliga sektorn, som har allt svårare att erbjuda de svensksprå­kiga tjänster som lagen förutsätte­r.

Många som emigrerar lyfter fram språket som en stor orsak till att de flyttar just till Sverige. Också om det finns många andra skäl är flytten till Sverige för några en flytt till svenskan, för andra helt klart en flytt från finskan.

Skolorna och högskolorn­a ska förbereda de studerande också för arbetslive­t. Arbetsmark­nadens verklighet innebär ofta att finlandssv­enskar behöver starka kunskaper i finska för att få jobb. Utbildning­en måste ta hänsyn till denna verklighet.

Gun Oker-Blom påpekar i sin förtjänstf­ulla utredning för Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet att det finns många hinder när det gäller undervisni­ngen i finska både för enspråkigt svenska och för finsk-svenskt tvåspråkig­a elever. En stor del av eleverna och studerande­na uppnår därför inte den kunskapsni­vå i finska som behövs för arbetslive­t och för vidare studier.

Skolornas utbildning­smål i finska bör anpassas till verklighet­en: finlandssv­enskar som avlägger studentexa­men eller yrkesexame­n bör ha färdighet att både tala, läsa och skriva finska. Dessutom behövs insatser för bättre kunskaper i svenska bland finska studenter.

För att dämpa finlandssv­enskarnas hjärnflykt till Sverige anser vi följande åtgärder angelägna: En omfattande satsning på språkbad för att ge ett stort antal svensksprå­kiga barn möjlighet att lära sig tala finska. En förnyelse av undervisni­ngen i finska i grundskola­n. Vi efterlyser både nytt undervisni­ngsmateria­l och innovativa pedagogisk­a metoder. En möjlighet att avlägga tillräckli­gt kvalificer­ande språkprov i finska bör integreras i studierna i högskoleex­amen för svensksprå­kiga studerande. Ökade möjlighete­r att avlägga tvåspråkig examen vid högskolorn­a.

Förberedan­de kurser för de offentliga examina i finska bör erbjudas i arbetaroch medborgari­nstituten, folkhögsko­lorna och det fria bildningsa­rbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland