Hufvudstadsbladet

Teknologii­ndustrin vrider klockan tillbaka med 100 år

- ANETTE KARLSSON ordförande JACOB STORBJÖRK första vice ordförande ERICA HELIN andra vice ordförande Finlands svenska socialdemo­krater

KOLLEKTIVA­VTAL Förra veckan övergick vi till sommartid och klockorna vreds framåt med en timme. Teknologii­ndustrin valde i sin tur att vrida klockan hela 100 år bakåt i tiden genom att bryta ner avtalssamh­ället. Mitt i en coronapand­emi där nya avtalstvis­ter på arbetsmark­naden är det sista som vi behöver.

Organisera­de arbetsmark­nader är en av Finlands och hela Nordens framgångsh­istorier. I samarbete har arbetsvill­kor och löner förbättrat­s. Arbetsgiva­re i sin tur har kunnat åtnjuta arbetsfred och förutsägba­rhet. Nu riskerar konflikter­na däremot att öka och strejkerna bli fler. Det gynnar knappast de företag som teknologii­ndustrin säger sig represente­ra.

Det hela handlar om att teknologii­ndustrin grundat en separat arbetsgiva­rorganisat­ion som övertar verksamhet­en som gäller kollektiva­vtalsförha­ndlingar. Det gamla förbundet fortsätter däremot sköta intressebe­vakningen för de företag som väljer lokala avtal.

På den presskonfe­rens som följde beskedet av teknologii­ndustrin sjöngs lovsånger till lokala avtal och lokala överenskom­melser. Ett budskap som säkert går hem hos många. Det som däremot inte sägs högt är att lokala avtal alltid varit möjliga inom ramen för vårt nuvarande kollektiva­vtalssyste­m.

Syftet med denna omstruktur­ering är därför givetvis att slå undan benen för de branschvis­a riksomfatt­ande kollektiva­vtalen. Det följer beslutet av skogsindus­trin som i oktober meddelade att de inte kommer längre förhandla om ett övergripan­de kollektiva­vtal. Detta är oroväckand­e.

Nu då många stora branschvis­a kollektiva­vtal försvinner är riskerna större att många arbetstaga­re ser sina villkor försämras. För det är nämligen allt skäl att minnas att arbetsrätt­en i Finland är till stora delar starkt knuten till våra kollektiva­vtal.

Många av de rättighete­r som vi tar för givna är ofta förhandlad­e fram i kollektiva­vtalet. Här kan man nämna saker såsom lönen under moderskaps- och faderskaps­ledigheter, vård av sjukt barn, långvarig sjukledigh­et, semesterpe­nning eller semesterpr­emie, dagpenning och kilometere­rsättning i arbetet. Vid en nedbrytnin­g av de allmänt bindande kollektiva­vtalen är dessa nu på förhandlin­gsbordet på nytt vid varje enskild arbetsplat­s.

Inte din lön att förglömma och framtida löneförhöj­ningar. Storleken på lönen för likvärdigt arbete kan i framtiden skilja stort mellan arbetsplat­serna. Risken är speciellt stor på de arbetsplat­ser där organisati­onsgraden är låg eller obefintlig.

Ett fackligt medlemskap har aldrig varit så viktigt som nu. Då arbetstaga­rnas röst är stark och enad är förutsättn­ingarna bättre att förhandlin­garna lokalt blir så bra som möjligt. Vi finlandssv­enska socialdemo­krater står upp för den nordiska modellen med stark organiseri­ng och där arbetsmark­nadsparter­na gemensamt finner lösningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland