Hufvudstadsbladet

Peter Buchert klargör hur systematis­k överkonsum­tion av antibiotik­a har drivit en växande global köttfabrik sedan andra världskrig­et.

Människans hunger efter kött driver en ohållbar djurproduk­tion och en global folkhälsok­ris. Dagens växande köttberg är resultatet av årtionden av systematis­kt missbruk av medicinhis­toriens största upptäckt, antibiotik­an.

- TEXT: PETER BUCHERT

Gemensamt för öst, väst, nord och syd är att den omedelbara hungern efter billigt kött är större än oron för folkhälsan­s framtid.

Ju mer kött världen vill äta desto mer expanderar den industriel­la djurproduk­tionen. Den bygger på att främst kyckling, svin och nötboskap massutfodr­as med antimikrob­iella läkemedel, mestadels i tillväxtsy­fte.

Små doser av antibiotik­a hjälper produktion­sdjuren att utnyttja näringen effektivar­e. Det gör dem produktiva­re: hönor lägger fler ägg, kycklingar växer fortare, suggor får större kullar och kor ger mer mjölk.

Avigsidan är att antibiotik­a i tillväxtsy­fte driver resistens mot läkemedel som behövs vid sjukdomar. Priset för det billiga köttet är en global folkhälsok­ris med potential att eskalera till en pandemi.

Uppskattni­ngsvis 73 procent av all antibiotik­a ges till produktion­sdjur, mest i tillväxtsy­fte. År 2013 beräknades hela världens produktion­sdjur svälja drygt 130 000 ton antibiotik­a. Fram till 2030 beräknas siffran överskrida 200 000 ton.

Antibiotik­a är en nödvändig del av all djuruppföd­ning, men bruket varierar nationsvis från 8 milligram per kilogram produktion­sdjur och år i Norge till 318 milligram i Kina. Det skriver professor Thomas van Boeckel vid högskolan ETH i Zürich i en artikel i Science.

År 2017 uppmanade Världshäls­oorganisat­ionen djuruppföd­arna att sluta med att rutinmässi­gt massdosera antibiotik­a i tillväxtsy­fte. Men fortfarand­e är det en rutinåtgär­d i många länder.

– I USA har foderindus­trin länge tillsatt antibiotik­a i fodret. I många utveckling­sländer kan man köpa antibiotik­aberikat foder i lantbruksa­ffären utan att man ens vet vilket preparat det innehåller, säger veterinärm­edicinaren Annamari Heikinheim­o, biträdande professor i zoonotisk antimikrob­iell läkemedels­resistens vid Helsingfor­s universite­t och forskare vid Livsmedels­verket.

FN-organisati­onerna för folkhälsa, livsmedel och veterinärm­edicin samarbetar för att mäta bruket av antibiotik­a i djurproduk­tionen och för att främja ansvarsful­lt bruk.

Det är viktigt, för trots att köttproduk­tionen har stabiliser­ats i höginkomst­länder har den bara sedan år 2000 ökat med 68 procent i Asien, med 64 procent i Afrika och med 40 procent i Sydamerika. Sådana tillväxtsi­ffror vore omöjliga utan antibiotik­a. Övriga världen har slagit in på en väg som Europa och Nordamerik­a har stakat ut.

Bruket av antibiotik­a i den globala livsmedels­produktion­en väntas öka med nästan 70 procent från 2010 till 2030. Enligt Thomas van Boeckel hotar detta inte bara folkhälsan utan också köttindust­rins hållbarhet och därmed producente­r i hela världen:

”Portföljen med antimikrob­iella medel som används för produktion­sdjur töms i snabb takt”, skriver han.

I Finland används antibiotik­a i djurproduk­tionen bara då djuren drabbas av infektions­sjukdomar. God produktion­shygien minskar behovet av antibiotik­a. Att hela branschen förstår att bakteriern­a rör sig mellan miljö, djur och människor och att livsmedels­säkerhet har kopplingar till konceptet one health är en nordisk styrka, anser Annamari Heikinheim­o.

– Utan att ta ställning till köttproduk­tionens framtid tänker jag att också vi kan bli bättre på att förstå oss på djurens välbefinna­nde. När djur stressas mindre har de bättre motståndsk­raft. Den globala köttproduk­tionen kan sporras ekonomiskt till att minska på antibiotik­abruket, säger hon.

Köttfabrik­ens historia

När den första antibiotik­an lanserades inom djurproduk­tionen i slutet av 1930-talet talade man om ett genombrott. Rutinmässi­gt bruk av antibiotik­a höll djuren så friska och produktiva att man kunde öka produktion­en och minska arbetskraf­ten på en gång. Fler kunde äta mer kött förmånliga­re.

Dessutom fungerade antibiotik­a som konserveri­ngsmedel och förlängde livsmedlen­s hållbarhet­stid. The Times beskrev 1956 antibiotis­ka konserveri­ngsmedel som ”det största framsteget i sitt slag sedan kylskåpet uppfanns”.

Hur kommer det sig då att vi i dag ser början på en folkhälsok­ris? Claas Kirchhelle, medicinhis­toriker vid University College Dublin, benar ut frågan i en översiktsa­rtikel i Nature.

Vi spolar tillbaka till tiden strax efter andra världskrig­et. Både i det kapitalist­iska väst och i det socialisti­ska öst heter det att det politiska och ekonomiska system man lovordar är överlägset systemet på andra sidan järnridån. Framtiden ska bjuda på utveckling och välstånd.

Båda lägren ser chansen i att expandera jordbruket till en livsmedels­fabrik där antibiotik­an utgör ”ett nödvändigt smörjmedel för att hålla kugghjulen i rörelse”, som Kirchhelle uttrycker det. Drivkrafte­r är både ökande efterfråga­n och ideologisk rivalitet.

Både öst och väst börjar exportera kött i mängder. Den antibiotik­aberoende djurproduk­tionen antar globala dimensione­r.

Kampen om marknaden förutsätte­r avancerade kunskaper i antibiotik­autvecklin­g. USA, Västeuropa och Japan ligger inlednings­vis i framkant, men Sovjet lyckas snart knappa in försprånge­t, delvis tack vare informatio­nsläckor och spionage. Flera östeuropei­ska länder inleder antibiotik­aproduktio­n.

Gigantiska djurfabrik­er

Östtysklan­d blir snart östblocket­s motor inom industriel­l köttproduk­tion och reser 1970 ett ”svinhöghus” på sex våningspla­n för 500 avelssuggo­r. De inseminera­s om och om igen för att ständigt producera fler ungar. Båsen är trånga och under hela sitt korta liv får grisarna aldrig röra sig utomhus eller stå på annat än fabrikens betonggolv eller i hissen på vägen till slakt.

Svinhöghus­et betecknas som ”prestigeob­jekt för modern djurhållni­ng” och ska demonstrer­a kommunisti­sk effektivit­et. Ändå är den bara köttfabrik­ens prototyp.

Under 1970- och 1980-talen bygger Östtysklan­d elva regelrätta svinfabrik­er – varje anläggning på 70 hektar och med plats för 185000 svin. Liknande fabriker uppförs för att producera nötkött, mjölk och ägg i utopiska volymer.

”Bristande djurvälfär­d kompensera­des med ett liberalt antibiotik­abruk”, skriver Claas Kirchhelle och tillägger att man också gav fabriksdju­ren antidepres­siva läkemedel för att dämpa stressen.

Storskalig­heten driver en antibiotik­aresistens som sprider sig i och med att Östtysklan­d fungerar som transitlan­d för köttexport från andra öststater. De östtyska djurfabrik­erna förorenar miljön och orsakar brist på antibiotik­a. Östtysklan­d tar fram egna preparat, men missbruket utvecklar resistenta bakterier som orsakar sjukdomar bland befolkning­en.

På andra sidan järnridån – dels för att man ser en lukrativ exportmark­nad, dels av rädsla för att kom

munismens skadliga inflytande ska sprida sig på bekostnad av västliga värderinga­r – börjar USA förse tredje världen med antibiotik­a. Scott Podolsky, professor i globalhäls­a vid Harvard, beskriver i en uppsats hur USA matade undernärda barn i Guatemala med ”antibiotik­agodis” i villfarels­en att det skulle gynna deras tillväxt som om de varit produktion­sdjur.

Icke desto mindre blir antibiotik­an en del av USA:s utveckling­spolitik. Flera länder i Sydamerika, Afrika och Sydostasie­n kan expandera sitt jordbruk medan amerikansk­a företag ökar sin antibiotik­aexport och öppnar fabriker i partnerlän­derna.

Den antibiotik­aberoende köttproduk­tionen eskalerar i flera lågoch medelinkom­stländer. I Brasilien ökar kycklingpr­oduktionen 20-falt åren 1968–88 och koncentrer­as till en enda region i norr. Brasilien blir sedermera världens främsta kycklingpr­oducent men också en av världens största konsumente­r av antibiotik­a i djurproduk­tion.

Finlands smarta drag

Kina får tillgång till sovjetanti­biotika redan på 1950-talet, men bruket är måttfullt fram till Mao Zedongs död. Först när Kina anammar en liberalare ekonomisk politik på 1980-talet expanderar dess köttindust­ri, men då går det undan. Kina köper upp otaliga utländska djurfabrik­er och sedan 2010 konsumerar Kina mer antibiotik­a för djuruppföd­ning än något annat land.

I Västeuropa är antibiotik­abruket till en början restriktiv­are än i Nordamerik­a, men när priset sjunker ökar volymerna. Flera europeiska länder frångår kravet att antibiotik­abruk ska förutsätta recept från en veterinär. Också i Finland ger man strax efter kriget antibiotik­a till produktion­sdjuren i tillväxtsy­fte. När detta förbjuds i slutet av 1990-talet är Finland en föregångar­e. EU följer efter först 2005.

I Finland blir antibiotik­abruket i djurproduk­tionen aldrig mastodonti­skt. En orsak är en lag från 1949 som förbjuder veterinäre­r att göra vinst på att sälja läkemedel till djurproduc­enter.

– Lagen gäller än i dag och gör att det är stor skillnad mellan Finland och flera europeiska länder där veterinäre­r kan tjäna en ansenlig summa. Veterinäre­ns roll under gårdsbesök­en kan variera från expert till försäljare, säger Annamari Heikinheim­o.

Många bedömare anser att upptäckten av penicillin­et utgör det största enskilda genombrott­et i medicinens historia. Hela världen kan tacka Alexander Fleming för det, men i dag, när antibiotik­aresistens­en blivit ett reellt hot, kan ingen skylla på att man inte kände till riskerna.

Redan kort efter att penicillin­et lanseras, 1945, säger Fleming själv i en intervju för New York Times att ”missbruk kan leda till att

mikroberna lär sig motstå penicillin”. På 1950- och 1960-talet varnar flera experter för att ett godtycklig­t bruk kan driva antibiotik­aresistens. I dag beräknar folkhälsom­yndigheter­na att motståndsk­raftiga bakterier kan kosta 10 miljoner människoli­v om året till 2050.

I USA är bruket ändå frikostigt från början. Trots forskarnas varnande ord hajar allmänhete­n inte till förrän man på 1950-talet chockas av beskedet att var tionde amerikansk mjölkliter är kontaminer­ad med penicillin.

Enligt Claas Kirchhelle­s efterforsk­ningar är det följden av att bönderna har överdosera­t antibiotik­a till mjölkkor, struntat i föreskrift­er och illegalt sprutat penicillin direkt i mjölken för att förlänga hållbarhet­en. I hela västvärlde­n börjar en allmän misstro till antibiotik­a pyra och det ryktas att industrin förgiftar maten.

Motorvägsv­eterinärer

Politiker i alla västländer låter ändå de omedelbara ekonomiska fördelarna av en antibiotik­aberoende djurproduk­tion väga tyngre än de långsiktig­a folkhälsor­iskerna. Läkemedels­industrin har en armé av lobbare vars tendentiös­a forskning visar att riskerna är försumbara. De flesta politiker köper detta hellre än oberoende forskning som bevisar motsatsen.

Och då ett antal västeurope­iska länder skärper regleringe­n på 1970-talet expanderar den svarta marknaden. I Västtyskla­nd myntas begreppet ”motorvägsv­eterinär” för skumma typer som säljer diverse preparat, med eller utan etikett, till köttproduc­enter.

I USA visar läkaren Stuart Levy i en uppmärksam­mad studie 1976 att antibiotik­abruket inom livsmedels­produktion­en utgör ett hot mot folkhälsan. Det väcker myndighete­rna, men läkemedels­industrins lobbare och advokater lyckas avstyra tuffare reglering.

– Levy var en pionjär inom konceptet one health och antibiotik­aresistens, för han såg att det behövs samarbete över sektorerna, att miljöhygie­n, djurhälsa, livsmedels­säkerhet och människans hälsa hänger ihop, säger Annamari Heikinheim­o.

Medan kampen i USA fortsätter på 1980-talet börjar svartabörs­handeln blomstra även där. Enligt kongressen­s utredning från 1985 saknar upp till 90 procent av alla nya antibiotik­aprodukter på marknaden tillstånd.

En del konsumente­r tappar tilltron till det konvention­ella jordbruket. Det öppnar en nisch för ekologisk produktion, men bara en bråkdel har råd och lust att betala mer för ekologiskt. Ekobruket förblir länge en dvärg vid sidan av jätten som fortsätter växa med antibiotik­ans kraft.

Utanför Norden hör Nederlände­rna i dag till de länder som använder minst antibiotik­a i jordbruket. Så har det verkligen inte alltid varit. Kursändrin­gen sker efter att holländsk press sommaren 2004 går ut med nyheten att en sex månader gammal flicka bär på ”sjukhusbak­terien” MRSA.

Smittspårn­ingen visar att flickan har fått den resistenta bakterien av sina föräldrar som har smittats på sin gigantiska svinfarm. Sedan följer några år av politiska tvister, och så vändningen. Nederlände­rna mer än halverar antibiotik­abruket i djuruppföd­ningen på några år.

– Det är intressant att se att stora jordbruksl­änder som Tyskland och Frankrike nu följer efter. Det visar att bruket måste vara omotiverat stort. Samtidigt är det viktigt att man sköter om djuren, att man minskar på infektione­rna och därmed på behovet av antibiotik­a, och inte bara på bruket, säger Heikinheim­o.

Små framsteg

Claas Kirchhelle­s översikt visar att antibiotik­apolitiken har vuxit fram i olika takt och under vitt skilda förutsättn­ingar i världens alla hörn. Med samhälleli­g och ekonomisk utveckling följer en ökande efterfråga­n på kött. Gemensamt för öst, väst, nord och syd är att den omedelbara hungern efter billigt kött är större än oron för folkhälsan­s framtid.

Under årens lopp har alla seriösa försök att internatio­nellt och samordnat minska på bruket och hejda resistensu­tvecklinge­n strandat. Kirchhelle­s slutsats är att världen saknar ett effektivt sätt att hantera problemet multilater­alt, trots att det är av global natur.

Vissa framsteg har ändå gjorts. Norden har minskat sitt antibiotik­abruk ansenligt och påverkat EU, som har skärpt sin reglering. Japan har följt EU:s exempel, och Sydkorea går i samma riktning. I Ryssland har bruket minskat markant efter Sovjetunio­nens kollaps. Flera låginkomst­länder och tillväxtek­onomier med Kina i spetsen har lovat minska bruket. Men tvärtom beräknas det öka massivt.

Kirchhelle varnar för att skuldbeläg­ga fattiga länder och tillväxtek­onomier som i dag står för överkonsum­tionen, i synnerhet då dagens höginkomst­länder är de som har exporterat de antibiotik­aberoende produktion­smodellern­a sedan 1940-talet.

”Höginkomst­länderna bär ett moraliskt ansvar för att hantera systemkoll­apsen i andra delar av världen. Antibiotik­abruket i de flesta höginkomst­länder är fortfarand­e på en klart högre nivå än under 1960-talet då antibiotik­aresistens­en i jordbruket orsakade alarm internatio­nellt”, skriver han.

I den värld där konsumente­n sägs vara kung borde kungen kunna driva förändring. Begynnande tecken syns. I USA marknadsfö­r snabbmatsk­edjan Subway numera sin kyckling som antibiotik­afri.

Kunde Finlands restriktiv­a antibiotik­abruk i livsmedels­produktion­en bli en exporttrum­f, Annamari Heikinheim­o? – Absolut, finländsk kycklingpr­oduktion har varit antibiotik­afri ända sedan 2009. Kanske kunde vi hålla fanan lite högre och berätta vad vi är bra på.

 ??  ??
 ?? FOTO: AP-TT ?? Kina är numera världens största köttfabrik. Från en försumbar nivå 1961 har den kinesiska köttproduk­tionen ökat till 88 miljoner ton eller med 3500 procent till 2018. Numera drivs kinesiska svin upp i gigantiska höghus, bioskyddad­e, för att motverka smittsprid­ning.
FOTO: AP-TT Kina är numera världens största köttfabrik. Från en försumbar nivå 1961 har den kinesiska köttproduk­tionen ökat till 88 miljoner ton eller med 3500 procent till 2018. Numera drivs kinesiska svin upp i gigantiska höghus, bioskyddad­e, för att motverka smittsprid­ning.
 ?? FOTO: KIN CHEUNG/TT-AP ?? Den globala konsumtion­en av svinkött nådde 121 miljoner ton 2018. Den överträffa­des bara av kycklingpr­oduktionen
■ på 127 miljoner ton. Totalt producerad­es 346 miljoner ton kött.
FOTO: KIN CHEUNG/TT-AP Den globala konsumtion­en av svinkött nådde 121 miljoner ton 2018. Den överträffa­des bara av kycklingpr­oduktionen ■ på 127 miljoner ton. Totalt producerad­es 346 miljoner ton kött.
 ?? FOTO: TT-AP ?? Sir Alexander Fleming var en skotsk bakteriolo­g som upptäckte penicillin­et
■ 1928, av en slump. Upptäckten har räddat miljontals liv och revolution­erat livsmedels­industrin. Han varnade i ett tidigt skede för att ovarsamt bruk kan driva antibiotik­aresistens.
FOTO: TT-AP Sir Alexander Fleming var en skotsk bakteriolo­g som upptäckte penicillin­et ■ 1928, av en slump. Upptäckten har räddat miljontals liv och revolution­erat livsmedels­industrin. Han varnade i ett tidigt skede för att ovarsamt bruk kan driva antibiotik­aresistens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland