Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s satsar på snabbtest

Coronabuss ska sänka tröskeln för testning i utsatta områden

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

I Helsingfor­s rullar en testbuss ut till byggarbets­platser och invandrart­äta områden om bara en vecka eller två.

– Bussen kan sänka tröskeln att testa sig, säger Lasse Lehtonen, diagnostik­chef vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Med hjälp av testbussen ska HUS nå de grupper som nu inte testar sig frivilligt i lika hög utsträckni­ng som andra. På så vis hoppas man få bättre koll på smittsprid­ningen.

Vem som helst kan testa sig vid bussen. De tester som görs är så kalllade antigentes­t. De är snabbare än PCR-test, men inte lika pålitliga.

Antigentes­t används redan i stor utsträckni­ng bland annat i Danmark. Där följs ett positivt antigentes­tet upp med ett PCR-test, och det kommer att bli rekommenda­tionen i Finland också.

Nu tar den offentliga vården till antigentes­ter för att få upp testsiffro­rna på bland annat byggarbets­platser. Det gör man genom att introducer­a en coronabuss, som ska köras till områden där masstester är möjliga. Antigentes­ten är snabbare än PCR-test, men inte lika pålitliga.

Inom de närmaste veckorna ska en coronabuss börja rulla fram på Helsingfor­s gator. I bussen ska Helsingfor­sbor kunna snabbtesta sig för viruset och få resultatet på momangen. I början är det frågan om en buss, men det kan bli fler ifall metoden visar sig vara effektiv.

– Det har varit på tapeten ett tag. Nu är upphandlin­gen färdig och bussen kommer vara redo för bruk inom två veckor, kanske till och med redan nästa vecka, säger Lasse Lehtonen, diagnostik­chef vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS).

Med hjälp av bussen ska HUS nå specifika grupper, främst de grupper som nu inte testar sig frivilligt i lika hög utsträckni­ng som andra. På så vis kan man få bättre koll på smittsprid­ningen.

– Bussen kan sänka tröskeln att testa sig för folk i invandrart­äta områden och vid stora byggarbets­platser.

Kan vem som helst åka och testa sig vid bussen? – I princip, ja. Men tanken är ändå att bussen ska vara till för personer i det område där den är parkerad.

Test utanför skolor

Det är gratis att ta ett test i bussen. Lehtonen säger att den först och främst kommer finnas i områden där större folkmassor samlas.

– Bussen kommer i första hand att köras till skolor eller arbetsplat­ser där det är möjligt att testa stora grupper. Ett annat alternativ är att köra den till en plats där det rör sig mycket folk, så att man kan gå in och testa sig i förbifarte­n.

Tanken är att de som får ett positivt testresult­at vid bussen ska testas på nytt med ett mer trovärdigt PCR-test för att bekräfta resultatet.

– Bussen kommer att kompletter­a vår nuvarande strategi, säger Lehtonen.

Opålitliga test

Antigentes­t används i stor utsträckni­ng bland annat i Danmark och Storbritan­nien. Att metoden inte använts lika flitigt i Finland beror i första hand på att testerna inte är tillräckli­gt trovärdiga.

– Det är ganska svårt att säga exakt hur pålitligt ett antigentes­t är, men en tumregel är att ett av sex positiva antigentes­tresultat är falskt positivt. De negativa testerna har cirka 70 procents tillförlit­lighet, säger Lasse Lehtonen.

Enligt honom påverkas testets tillförlit­lighet mycket av den som tar provet. Därför rekommende­rar han inte att man beställer hem ett eget snabbtest och testar sig själv där hemma.

– Möjlighete­n att beställa snabbtest på nätet finns, men det är inte att föredra. Det finns ingen garanti för att patienten kan ta provet på ett korrekt sätt, vilket gör reliabilit­eten ännu lägre, säger Lehtonen.

Resursfråg­a

Till skillnad från i till exempel Sverige så görs antigentes­t av vårdperson­al i Finland – en annan orsak till att de inte använts lika flitigt här som utomlands.

– Det går åt en hel del resurser till antigentes­terna ute på fältet. I mer glesbyggda områden, som Lappland, är det kanske en viss poäng, men här i södra Finland är det inte en lönsam strategi med tanke på arbetsbörd­an, säger Lehtonen

Dessutom finns det hundratals olika typer av antigentes­t, vilket gör det svårare att få en bild av hur trovärdiga de är.

– Testens reliabilit­et beror också på vilka virustyper det är frågan om.

Lehtonen rekommende­rar ett vanligt PCR-test framför antigentes­tet.

– Det dröjer inte länge att få en tid till laboratori­et i dagsläget och testresult­atet kommer snabbt. Så länge det fungerar bra ser jag inte behovet av att göra antigentes­ter på egen hand. Epidemiläg­et har heller inte varit lika allvarligt i Finland som i de länder där antigentes­t använts flitigt.

Lehtonen poängterar också att de länder som klarat av coronakris­en bäst inte använt sig av antigentes­ter för att spåra smittan.

– Länder i Asien, Australien och Nya Zeeland har fokuserat på att använda PCR-test vid gränserna, och de har lyckats hantera spridninge­n väldigt bra.

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ?? Lasse Lehtonen, direktör för
■ diagnostik vid HUS, säger att antigentes­ter i grupp nog gjorts tidigare under epidemin, i till exempel tält eller containrar, men att en coronabuss är ett helt nytt experiment.
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT Lasse Lehtonen, direktör för ■ diagnostik vid HUS, säger att antigentes­ter i grupp nog gjorts tidigare under epidemin, i till exempel tält eller containrar, men att en coronabuss är ett helt nytt experiment.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland