Hufvudstadsbladet

Kritiserad justitieka­nsler pekar ut Statsrådet­s kansli för misslyckat lagförslag

- HENRI FORSS/SPT

Förra veckan fick justitieka­nsler Tuomas Pöysti hård kritik för att han inte stoppade regeringen­s lagförslag om begränsnin­g av rörelsefri­heten, som kort senare stupade i grundlagsu­tskottet. Ansvaret ligger hos statsminis­tern och understats­sekreterar­en, säger han.

Justitieka­nsler Tuomas Pöysti tillbakavi­sar kritiken som riktats mot honom i samband med att regeringen­s lagförslag om begränsnin­gar i rörelsefri­heten sköts ner i riksdagens grundlagsu­tskott i förra veckan.

– Grundlagen kräver alltid tolkning. De experter som grundlagsu­tskottet hörde var av olika åsikter, vilket visar på tolkningsm­öjligheter­na, säger Pöysti.

Regeringen gav den 25 mars ett lagförslag som skulle begränsa rörelsefri­heten i Finland med avsikt att stoppa coronaviru­set. Förslaget fick gott om kritik eftersom det betraktade­s som onödigt komplicera­t och svårt att genomföra. Ärendet sändes till grundlagsu­tskottet för ett utlåtande. Utlåtandet kom den 31 mars och i det sågades lagförslag­et i grunden.

Enligt grundlagsu­tskottet var lagförslag­et felvänt. Regeringen strävade efter att förbjuda all rörelse, men inkluderad­e en rad undantag. Utskottet ansåg att förbuden i stället måste riktas mot specifika situatione­r. Då skulle man uppnå samma resultat, att minska på sammankoms­ter där viruset kan sprida sig.

Anmärkning­svärt var att utskottet gick så långt som att beskriva delar av lagförslag­et som ”absurda”, vilket är något man i allmänhet inte önskar av lagförslag.

Pöysti deltog i flera av regeringen­s möten där lagförslag­et bereddes och den kritik som riktades mot honom byggde på att han tillåtit regeringen att komma med ett dåligt lagförslag i ett sällsynt viktigt ärende.

Pöysti säger att han under beredninge­n gjorde flera anmärkning­ar på lagförslag­et, men kom till slut till den slutsatsen att lagförslag­et var tillräckli­gt bra för att ges till riksdagen.

Han påpekar att justitieka­nslern inte kan stoppa regeringen från att ge ett lagförslag, utan att det är riksdagens roll.

Pöysti publicerad­e en lång skrift där han redogör för sin syn på frågan på tisdagen. Dessutom ordnade han en presskonfe­rens där han svarade på mediernas frågor.

Bristfälli­g informatio­n

Markku Suksi, professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi, uppger att han är redo att köpa Pöystis förklaring­ar

”med tanke på omständigh­eterna”.

– Och de är ganska många, säger Suksi.

Nummer ett: tidspresse­n – när beredninge­n kom i gång var det viktigt att den skulle bli klar före påsken.

Nummer två: det var fråga om ett helt nytt ärende – grundlagen­s paragraf 23 som möjliggör inskränkni­ngar i grundlägga­nde rättighete­r har tills vidare aldrig utnyttjats.

Nummer tre: den informatio­n som justitieka­nslern fick ta del av var bristfälli­g, speciellt vad beträffar effekten av olika åtgärder för att bekämpa epidemin.

– Det som slår mig utifrån hans skrift är att han av allt att döma förutsatte flera gånger att regeringen skulle se på alternativ­a lösningsmo­deller så att man kunde få en uppfattnin­g om vilka åtgärder som var möjliga, säger Suksi.

Enligt justitieka­nslerns redogörels­e bedömde hälsovårds­myndighete­rna att begränsnin­gen av rörelsefri­heten skulle minska på antalet sociala kontakter där viruset kan spridas med 25 procent och att det var den absolut effektivas­te åtgärden.

– Det som är lite intressant är vad som hände sedan, säger Suksi.

När ärendet kom till grundlagsu­tskottet hade det framkommit nya fakta. Då visade det sig att en begränsnin­g av sammankoms­ter skulle minska på antalet sociala kontakter med hela 50 procent, det vill säga betydligt mera än genom att begränsa rörelsefri­heten.

Suksi kan inte svara på varför regeringen saknat denna relevanta informatio­n under beredninge­n. Kanske fanns den inte tillgängli­g vid det laget, kanske var det någon som undanhöll den – det är svårt att veta.

– Men om det stämmer att begränsnin­gar av sammankoms­ter är dubbelt så effektiva, vilket grundlagsu­tskottet säger, så borde man kanske från början ha förberett begränsnin­gar av sammankoms­ter. Nu valde man fel utgångspun­kt.

Ansvarsdis­kussion

I sin skrivelse tar Pöysti ställning till flera frågor som berör berednings­processen, bland annat vems ansvar det var att lagförslag­et gick vidare.

”Ansvaret för beredninge­n ligger hos det ministeriu­m som bereder. Det juridiska ansvaret för innehållet i regeringen­s propositio­n ligger hos de tjänstemän som föredrar propositio­nen samt de medlemmar av statsrådet som fattar beslut om propositio­nen”, skriver Pöysti.

I det här fallet var det Statsrådet­s kansli, det vill säga statsminis­terns ministeriu­m, som beredde lagförslag­et och inte till exempel Justitiemi­nisteriet, vilket man kunde vänta sig. Propositio­nen är underteckn­ad av statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och understats­sekreterar­e Timo Lankinen.

– Nu efter grundlagsu­tskottets utlåtande kan man lätt dra slutsatsen att man borde ha förstått att det här inte är rätt väg. Jag kan tänka mig att detta leder till en intressant diskussion mellan föredragan­den och justitieka­nslern, säger professor Suksi.

Han tror inte att frågan om begränsnin­gar av rörelsefri­heten är härmed utagerad. Regeringen torde kunna skriva ihop ett nytt lagförslag som skulle förbjuda sammankoms­ter utifrån grundlagsu­tskottets utlåtande i rask takt, om viljan finns.

Därefter skulle det vara möjligt att sy ihop en helt ny lagstiftni­ng som möjliggör begränsad rörelsefri­het med mindre tidspress.

– En ansvarskän­nande regering förbereder sig för alla situatione­r, inklusive för sådana där smittan verkligen exploderar. Det är uppenbart vid det här laget att lagen om smittsamma sjukdomar och beredskaps­lagen inte riktigt räcker till för att hantera pandemier, även om de är avsedda för det, säger Suksi.

Den slutsatsen når även justitieka­nslern i sin skrift.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Justitieka­nsler Tuomas Pöysti anser att ansvaret för det misslyckad­e
■ lagförslag­et om begränsnin­gar av rörelsefri­heten ligger hos statsminis­tern och hennes kansli.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Justitieka­nsler Tuomas Pöysti anser att ansvaret för det misslyckad­e ■ lagförslag­et om begränsnin­gar av rörelsefri­heten ligger hos statsminis­tern och hennes kansli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland