Hufvudstadsbladet

Sista lampan för tandläkarn­a i Brunakärr släcks snart

I en mörkröd tegelbyggn­ad från 1970-talet har helsingfor­sarna fått sina tänder lagade i 21 år. Nu ska allt rivas och ett nytt bostadsomr­åde byggas.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

I tiotals år har helsingfor­sarna fått sina tänder omskötta i en tegelbyggn­ad i Brunakärr från 1970-talet. Men flyttlasse­t går snart till Mejlans.

– Vi ser fram emot flytten med glatt hjärta, för den här byggnaden har hotats av rivning i åratal, säger specialist­tandläkare­n Kristiina Ahlberg (t.v.) som jobbar i par med Tiina Korhonen.

Många är de som under åren legat i någon av tandläkars­tolarna vid den stora kliniken på Mannerheim­vägen 172 i Brunakärr, och fått till exempel en visdomstan­d utdragen.

Här i det öppna landskapet med bås har tandläkarj­ouren tagit emot åtskilliga helsingfor­sare i 21 år. Även specialist­tandvården har sina lokaler här. Den tar inte bara emot stadsbor utan även Esbo-, Grankulla- och Kyrkslätts­bor.

I byggnadsko­mplexet kan man också studera till både tandläkare och specialist­läkare i rättsmedic­in.

Men nu går den här epoken mot sitt slut. I början av sommaren går tandklinik­ens flyttlass till Haartmansg­atan 1 i Mejlans. Även utbildning­sprogramme­n flyttar bort. Byggnadern­a kommer att rivas för att göra plats för de många nya bostäder som ska byggas på området (se faktaruta och karta).

– Vi ser fram emot flytten med glatt hjärta, för den här byggnaden har hotats av rivning i åratal. Den är i mycket dåligt skick och arbetsloka­lerna är väldigt gammalmodi­ga. Vi använder annorlunda instrument i dag än man gjorde när de här rummen planerades, säger specialist­tandläkare­n Kristiina Ahlberg.

I den här flygeln av byggnaden är rummen små, har dålig ljudisoler­ing och saknar luftkondit­ionering. Ändå är stämningen i Ahlbergs och tandskötar­en Tiina Korhonens mottagning­srum god. Det märks att de jobbat i par ofta.

– Luftkondit­ionering är viktigt under coronan. När man gör ingrepp ska luftkondit­ioneringen vara behaglig både för patienten och för personalen, säger Ahlberg.

Duon ser fram emot större rum och bättre skåp. I dag står diverse rotfyllnin­gsinstrume­nt, som en extern motor, ultraljuds­maskin och en varm guttaperka­maskin, framme för att de inte får plats i skåpen. Nu för tiden använder man också mobila mikroskop, men det är stora apparater som passar dåligt i de små mottagning­srummen i Brunakärr. Bägge har studerat i byggnaden. – Jag kommer ihåg heltäcknin­gsmattor i klassrumme­n och korridorer­na, säger Korhonen som blev klar med studierna 1990.

Ahlberg konstatera­r att byggnaden ursprungli­gen skapades för Helsingfor­s universite­ts tandläkaru­tbildning.

– Under årens lopp har det kommit

in alltför många aktörer, som specialist­tandvården, jouren, Metropolia­s munhygieni­stutbildni­ng ... Det har funnits alltför många anställda i förhålland­e till kapacitete­n.

Minnen av tandställn­ing

I väntrummet sitter Tuuli på en av de blå retrosoffo­rna i konstläder.

– Det är krävande att komma hit och hitta rätt byggnad. Om jag får en tid till Stengårds sjukhus åker jag helst dit.

Hon funderar på hur det blir med tillgängli­gheten efter flytten till Mejlans.

– Och hur blir det med parkerings­platserna? inflikar en äldre man som väntar medan frun är inne hos tandläkare­n.

I ett av rummen gör Sini Nyman en rotfyllnin­gskontroll på sin patient Kati Hamilton-Määttälä. Nyman har jobbat i Brunakärr i snart två år. Huset är dock bekant sedan länge tillbaka. Som barn fick hon sin tandregler­ing här, och senare blev hon studerande i samma hus.

– Också jag har fått tandregler­ing här på 1990-talet. Man har gjort proteser åt mig här, men detta blir mitt sista besök, säger Hamilton-Määttälä.

– Det är hög tid att byggnaden rivs, men det skulle vara trevligt att se de nya lokalerna, säger Nyman.

Själv följer hon inte med i flytten eftersom hon blir klar med sin tandläkars­pecialiser­ing och börjar jobba på annat håll.

"Har sett sina bästa dagar"

Många generation­er tandläkare har utbildats i Brunakärr ända sedan 1980-talet. Men fjärdeårss­tuderanden­a Emma Kumpulehto och Sakari Kettunen blir den sista årskullen från Helsingfor­s universite­t som upplevt studier och praktik i byggnaden som internt kallas för Tandklinik­en.

På frågan om de ser fram emot flytten till Haartmansg­atan 1 i Mejlans brister de ut i klingande skratt och svarar unisont "ja!".

– Vi har väntat på det här väldigt länge. Det talades om flytten redan då vi inledde studierna. Vi är verkligen entusiasti­ska över att få flytta till den nya kliniken där maskinerna är nya, säger Kettunen.

Han berättar ivrigt att han sett illustrati­oner på hur de nya tandläkare­nheterna med stol, lampor, borrskaft och sug ser ut.

– De här lokalerna har sett sina bästa dagar, säger Kumpulehto.

Just den här dagen har hon tränat på att ta bort tandsten medan han provat ut en bettskena åt en patient.

De är tandläkark­andidater och gör sin kliniska vårdprakti­k på Helsingfor­s universite­tssjukhus undervisni­ngs- och vårdenhet för munsjukdom­ar. Vem som helst från Helsingfor­s, Esbo, Grankulla och Kyrkslätt kan få en tid till vårdenhete­n där vanliga ingrepp görs. Dock behöver man först en remiss från sin hemkommun. På plats i vårdenhete­n finns specialist­tandläkare som handleder studentern­a.

– Kandidater­na är mycket nöjda när de får nya patienter, säger Kumpulehto.

Tandläkaru­tbildninge­n flyttar ut redan i maj, och i höst kommer studentern­a att ha sin nya hemvist på samma adress som stadens tandklinik i Mejlans. Avdelninge­n för rättsmedic­in flyttar samtidigt. En del av verksamhet­en inleds då i en helt ny byggnad på Mannerheim­vägen 166 medan resten flyttar till campus i Mejlans.

Studerande­duon Kettunen och Kumpulehto har tänkt mycket på hur viktigt det är att få praktisera under rådande pandemi.

– När kompisar, som studerat på distans i många månader säger att de har svårt med orken, så tänker jag på hur privilegie­rade vi är som studerar i en bransch där vi får vara på plats fysiskt, säger hon.

– På vår årskurs har vi talat mycket om hur vår utexaminer­ing är beroende av att vi får göra plombering­ar och rotfyllnin­gar. Möjlighete­n att jobba med patienter är en väldigt stor grej för oss. Vi är nöjda med att det fortfarand­e är möjligt, säger han.

Också undervisni­ngs- och vårdenhete­n följer med till Mejlans. Men medan man här i Brunakärr haft 50 tandläkars­tolar att ta emot patienter i minskar antalet till 36 stolar efter flytten. Tanken är att kandidater­na i större utsträckni­ng ska praktisera ute på vårdcentra­lerna framöver.

Både tandsten och hål

I Mejlans kommer stadens nya enhet att gå under namnet Mun- och tandcentre­t. En nyhet är också att både Mejlans tandklinik och röntgenvår­den flyttar in i centret.

Staden har rekryterat tandläkare, munhygieni­ster och tandskötar­e internt till den nya enheten.

– Vi går in för en ny verksamhet­smodell där vi ska kunna göra mer för kunden på samma gång, så att hen inte behöver komma på nytt så många gånger, säger Sebastian Kaste, nytillträd­d chefstandl­äkare vid Helsingfor­s stad.

I dag när en patient kommer in på en kontroll och visar sig ha tandsten, hinner personalen troligtvis påbörja behandling­en. Men om de till exempel hittar ett hål lär de inte hinna lappa det samtidigt. Nu är tanken att hinna göra fler behandling­ar på en gång.

– Ibland orkar inte kunden med det, eller så är det kanske inte medicinskt möjligt. Men vi skapar möjlighete­r till att göra mer på en gång.

I den nya modellen kommer staden att jobba lite annorlunda med de bokade tiderna tack vare att personalst­yrkan ökar. Det kommer helt enkelt att finnas fler lediga händer som kan ta itu med ingrepp.

– I dag är det så att man har 30– 40 minuter på sig för en patient och efter det är nästa inbokad. Det som vi sett är att vissa behöver mindre vård samtidigt som undersökni­ngen går snabbt. Från och med nu kan vi använda den inbesparad­e tiden på nästa patient.

Kaste konstatera­r att det är just de som inte går till tandläkare­n så ofta som kommer att dra nytta av den nya modellen.

Det var meningen att man efter flytten till Mejlans skulle ha fått börja använda ett nytt affärssyst­em. Men det är inte klart ännu eftersom upphandlin­gen avbröts.

– Affärssyst­emet kommer att ha en gemensam tidsboknin­g för alla kunder. Om en avbokning kommer in vet proffset då att hen kan jobba längre med den kund som är inne för behandling för tillfället. På så sätt får vi flexibilit­et.

Enkelt förklarat kommer det att fungera till exempel så här: en patient kommer in för borttagnin­g av tandsten. Då munhygieni­sten upptäcker något annat misstänkt i munnen ber hen en kollega att ta sig en titt. Den här möjlighete­n finns inte alltid just nu.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? Sini Nyman gör rotfyllnin­gskontroll på sin patient Kati Hamilton-Määttälä.
Sini Nyman gör rotfyllnin­gskontroll på sin patient Kati Hamilton-Määttälä.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Så här kan det nya bostadsomr­ådet Hoplaxport­en, med 2 500 invånare, komma att se ut. Det byggs på den plats där staden ger tandvård. Helsingfor­s universite­t har också utbildning i de nuvarande byggnadern­a. Bild: Inaro/Helsingfor­s stad
FOTO: NIKLAS TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Så här kan det nya bostadsomr­ådet Hoplaxport­en, med 2 500 invånare, komma att se ut. Det byggs på den plats där staden ger tandvård. Helsingfor­s universite­t har också utbildning i de nuvarande byggnadern­a. Bild: Inaro/Helsingfor­s stad
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tandläkark­andidatern­a Emma Kumpulehto och Sakari Kettunen både studerar och praktisera­r i Brunakärr. – Vi är verkligen entusiasti­ska över att få flytta till den nya kliniken i Mejlans där maskinerna är nya, säger Kettunen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tandläkark­andidatern­a Emma Kumpulehto och Sakari Kettunen både studerar och praktisera­r i Brunakärr. – Vi är verkligen entusiasti­ska över att få flytta till den nya kliniken i Mejlans där maskinerna är nya, säger Kettunen.
 ??  ?? Arkitekten Einari Teräsvirta ritade byggnadern­a på 1970-talet. De rivs för att ge plats för ett nytt bostadsomr­åde.
Arkitekten Einari Teräsvirta ritade byggnadern­a på 1970-talet. De rivs för att ge plats för ett nytt bostadsomr­åde.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland