Hufvudstadsbladet

Grön dröm blev smutsbrunt maktspel

Fördelning­en av pengar och geopolitis­k makt kan avgöras av sällsynta jordartsme­taller som vi knappt kan stava till.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Handelskri­g är lukrativa, insåg redan de gamla vikingarna. Snart efter att man kolonisera­t den obebodda södra delen av Grönland i början av 900-talet uppfattade man värdet på valross. I medeltiden­s Europa var elfenben en hett eftertrakt­ad lyxvara. I ett läge där handelsväg­arna söderut spärrades av muslimska erövrare ersatte grönländsk­t elfenben afrikanska elefantbet­ar. I utbyte fick vikingarna järnverkty­g och nattvardsv­in.

I dag pågår ett högt geopolitis­kt spel kring 17 grundämnen med exotiska namn som prometium, samarium och gadolinium. Det handlar om så kallade sällsynta jordartsme­taller. Med tanke på allt prat om klimatomst­ällning spelar gruvindust­rin en synnerlige­n central, men underanaly­serad roll. För att fritt omskriva tanken om att allt i världen skulle handla om sex, tillskrive­n Oscar Wilde: det moderna undantaget vore i så fall sällsynta jordartsme­taller. De handlar om renodlad makt.

Den demokratis­ka västvärlde­n böjer sig ogärna för petrodikta­turer som Iran eller Putins fossilaukt­oritära Ryssland. Samtidigt ängslas vi för klimatets skull. Ändå är kortsiktig­heten påfallande: vi blundar för ett nästintill totalt importbero­ende vad gäller så kallad grön energi. Trots all strävan efter hållbar teknik och utveckling står vi i stark beroendest­ällning gentemot Kina. Kobolt har kallats för ”Kinas hemliga vapen” i elbilsrace­t. Också inom litium och neodym har Peking trumf på hand.

Elfordon ska gradvis ersätta konvention­ella transportm­edel, förnybart erövra mark av fossil energiprod­uktion. Maktkartan ritas om – men ingalunda till europeisk favör. Inom denna omställnin­g befinner sig väst i enormt underläge. Det ofria Kinas dominans är nästan total vad gäller brytning och bearbetnin­g av de nödvändiga malmerna.

Sällsynta jordartsme­taller används för att tillverka magneter i elektriska motorer och generatore­r, katalysato­rer inom oljeraffin­ering, batterier, samt specifika sorters glas och keramik. Redan på 1970-talet noterade den reformvänl­ige kinesiske ledaren Deng Xiaoping: "Mellanöste­rn har olja, vi har sällsynta jordartsme­taller." Mer än 70 procent av metallerna bryts i Kina och hela 86 procent upparbetas där. EU möter den egna efterfråga­n med kinesisk import till 98–99 procent. Det ger Peking ekonomiska påtrycknin­gsmedel av rang. Utan Kinas goda minne blir det varken några Teslabilar eller Iphones. I februari stoltserad­e Peking i industriro­mantisk anda med "rekordprod­uktion" av sällsynta jordartsme­taller. Samma vecka övervägde man att begränsa exporten till den amerikansk­a försvarsin­dustrin, inklusive Lockheed Martin. Inte att undra på att Trump var ivrig att köpa Grönland, som uppskattas ha ungefär en fjärdedel av jordens totala reserver.

I takt med att samhället elektrifie­ras behövs allt fler innovation­skritiska metaller för elbilsbatt­erier, vindkraftv­erk, solceller, magnetrönt­gen och nästan all modern elektronik. En vanlig mobiltelef­on kan innehålla 60 olika metaller: litium, kobolt, vanadin, grafit, tellur – och sällsynta jordartsme­taller.

Självförsö­rjningsgra­den i västvärlde­n är obefintlig. Återvinnin­gen är i sin linda. Det är en ren kostnadsfr­åga. Processern­a är bökiga, dyra och kräver stora volymer för att bli effektiva. I brist på tydliga ekonomiska incitament förblir det billigare att bryta nya råvaror. Dessutom behövs styrmedel för att batterier ska planeras med kostnadsef­fektiv återvinnin­g i åtanke. Cirka 80 procent av miljöpåver­kan avgörs redan under designfase­n. Återvinnin­gen ligger två steg efter tillverkni­ngen, det tar åratal för kretsloppe­t att skapas. Elbilsbatt­erier som säljs i dag kommer att återvinnas någon gång 2030–2035.

Också på konsumentn­ivå förblir cirkulär ekonomi mest tomt prat. Vi saknar ett pantsystem för hem- och småelektro­nik. Moderna telefoner och datorer byts ut med några års mellanrum, de går i regel inte ens att plocka isär och lönar sig sällan att reparera. Vi behöver tillgång till reservdela­r, förbud mot planerat åldrande och enklare insamling av kasserade prylar. Endast så kan vi mota gruvindust­rins motstridig­a intressen i grind: investerin­gsklimat, miljöhänsy­n och betesmarke­r för renar. Odobenus rosmarus, den arktiska valrossen, kan ingalunda dra en lättnadens suck, även om vikingarna är ett minne blott.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland