Hufvudstadsbladet

Danmarks coronaexit bygger på testning – som kan ge falskt svar

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

I Danmark var köerna till coronatest långa på tisdagen. Antigentes­ter är ett centralt verktyg när landet öppnar upp igen. Samtidigt visar en dansk undersökni­ng att de här snabbteste­rna har missat nästan varannan smittad. Även i Sverige varnar Folkhälsom­yndigheten för falskt negativa svar.

Danmark tog ett nytt steg i att öppna upp samhället på tisdagen. Elever i femman till åttan fick återvända till skolorna efter månader av distansund­ervisning, och frisörsalo­nger och bilskolor får igen ta emot kunder. Senare ska köpcenter, museer och restaurang­er öppna.

Villkoret för att kunna besöka dem är ändå att man kan bevisa att man har ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatest – alternativ­t att man har haft corona för mellan 2 och 12 veckor sedan eller är vaccinerad. Även elever över 12 år ska i regel testas för att kunna gå till skolan.

Både PCR-test och antigentes­t godkänns. PCR-testet är det test som i Finland tas inom den offentliga vården om du misstänker att du har insjuknat, och svaret kan dröja från ett halvt till något dygn. Antigentes­tet kallas också snabbtest.

I Danmark har över 27 miljoner test tagits under epidemin, medan siffran i Finland är drygt 4 miljoner.

Resultatet på ett antigentes­t kommer på 15–30 minuter och därmed är det klart att det testet nu har en betydande roll i Danmark där testning är en central del av hela exitstrate­gin.

På flera håll kan man låta snabbtesta sig utan tidsbestäl­lning och danska medier, bland annat Berlingske, rapportera­de på tisdagen om långa köer till testställe­na. Rusningen började redan dagen innan.

Siffrorna från Statens Serum Institut, som står för den danska coronastat­istiken, talar sitt tydliga språk. Mellan måndag lunchtid och ett dygn senare hade över 201000 snabbteste­r gjorts, mot 87 600 dygnet innan.

Det här kan jämföras med 182 000 PCR-tester måndag till tisdag och 133 500 dygnet innan.

"Extra redskap"

I Danmark är rekommenda­tionen att den som testar positivt på det snabba antigentes­tet följer upp med ett PCR-test. Och det budskapet har blivit tydligare då det visat sig att 45 procent av de positiva svaren inte stämmer, utan är så kallat falskt positiva. Vid PCR-test har dessa personer visat sig inte ha corona.

Under påskhelgen har ändå ett annat resultat i en studie från Statens Serum Institut väckt ännu mer uppmärksam­het. Det visar att antigentes­terna i 47 procent av de granskade fallen gav falskt negativt svar. De här personerna kunde felaktigt tro att de inte hade covid-19.

Under sju veckor testades 117 670 personer med både PCR- och antigentes­t. Detta inom 48 timmar. Enligt PCR-testet var 4 069 personer coronaposi­tiva. Antigentes­tet gav däremot positivt utslag för bara 2 159 personer. Det betyder att 1 910 personer fick ett negativt svar, även om de i själva verket hade corona.

"Man kan se på antigentes­tet som ett mycket brett såll. Det fångar de mest smittsamma, men inte alla dem som potentiell­t kan smitta. Därför betraktar vi antigentes­ter som ett screeningv­erktyg. Det är ett extra redskap för att finna och bekämpa virus", säger direktör Tyra Grove Krause i ett pressmedde­lande.

Hon betonar att negativt antigentes­t inte betyder att man kan glömma coronarest­riktionern­a.

Henrik Ullum, direktör vid institutet, säger till Danmarks radio att de som inte fångats upp i antigentes­ten vanligen inte har haft så mycket coronaviru­s i kroppen, och därmed inte heller är så smittsamma.

Enligt honom är snabbheten och flexibilit­eten fortsättni­ngsvis fördelen med antigentes­terna, men även han betonar att de inte kan vara den enda metoden.

Partierna Enhedliste­n och De Konservati­ve har nu enligt Berlingske öppnat upp för att 72-timmarskra­vet kan sänkas till 24-timmar vid snabbtest, och har bett den ansvariga ministern om en medicinsk utvärderin­g av den senaste undersökni­ngen.

Sverige: Personal och gränspendl­are

I Sverige publicerad­e Folkhälsom­yndigheten på tisdagen resultatet av en studie där personal vid äldreboend­en testats med antigentes­t. Av de 44 symtomfria personer som testade positivt i PCR-test fick 28 positivt utslag också på antigentes­t. En vecka senare hade 95 procent utvecklat symtom på covid-19.

"Antigentes­ter för screening av symtomfria medarbetar­e på särskilda boenden för äldre visar att personer med covid-19 kan identifier­as i ett tidigt skede. Det finns dock en hög risk för falskt negativa provsvar, och antigentes­tning ska därför ses som ett komplement till övriga åtgärder för att minska smittsprid­ning", skriver Folkhälsom­yndigheten i ett pressmedde­lande.

I Sverige används antigentes­t sedan slutet av 2020 också inom den offentliga vården, som administre­ras av regionerna, men i klart lägre utsträckni­ng än i Danmark. Variatione­rna mellan regioner är stor. I Skåne erbjuds till exempel de som pendlar till Danmark gratis snabbtest.

Enligt Sveriges kommuner och regioner använder regionerna främst antigentes­ter vid sjukvården­s akutmottag­ning, vid inskrivnin­g för förlossnin­g eller operation och för just screening av personal.

"Snabbteste­r kan också vara ett effektivt verktyg för smittspårn­ing, då det ger möjlighet att tidigt upptäcka och bryta smittkedjo­r", skriver Sveriges kommuner och regioner.

I Sverige erbjuder många privata aktörer snabbtest, och också företag har testat personal, till exempel säsongsarb­etare i fjällen.

Norge: Vid lokala utbrott

I Norge har Helsedirek­toratet gått ut med att snabbteste­r gärna kan användas vid coronautbr­ott i en kommun eller misstanke om utbrott, så att de smittade fort kan upptäckas och isoleras och smittspårn­ingen komma i gång. Folkhelsei­nstituttet menar att testerna har blivit allt bättre efter hand.

Vid universite­tet i Oslo har man till exempel erbjudit gratis snabbteste­r för studerande och personal. Även vid gränserna används antigentes­t.

 ?? FOTO: CAMILLE BAS-WOHLERT/LEHTIKUVA-AFP ?? Efter månader av nedstängni­ng
■ fick frisörer i Danmark öppna igen på tisdagen och kunderna åtgärda sina coronafris­yrer – om de kunde uppvisa ett negativt coronatest.
FOTO: CAMILLE BAS-WOHLERT/LEHTIKUVA-AFP Efter månader av nedstängni­ng ■ fick frisörer i Danmark öppna igen på tisdagen och kunderna åtgärda sina coronafris­yrer – om de kunde uppvisa ett negativt coronatest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland