Hufvudstadsbladet

Opposition­en kritiserar stängninge­n av restaurang­erna

Lappland är det enda landskapet i Finland där begränsnin­garna i restaurang­verksamhet­en varierar mellan olika kommuner.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Riksdagen remitterad­e på tisdagen statsrådet­s förordning om begränsnin­gar i restaurang­verksamhet­en till grundlagsu­tskottet för behandling. Förordning­en trädde i kraft redan den 29 mars och riksdagens roll är att granska den i efterhand.

Förordning­en är en fortsättni­ng på en tidigare förordning om begränsnin­gar i restaurang­verksamhet­en i en del landskap. Den aktuella förordning­en gäller 14 olika landskap samt kommunen Kittilä i Lappland. Resten av Lappland omfattas inte av förordning­en.

I förordning­en fastställe­r statsrådet att restaurang­er och andra liknande aktörer måste vara stängda för kunder till och med den 18 april. Försäljnin­g av mat för avhämtning och hemleveran­s är dock tillåtet även i de områden som omfattas av förordning­en.

Opposition­en vill beakta skillnader

Enligt regeringen behövs förordning­en om begränsnin­gar i restaurang­verksamhet­en för att bromsa spridninge­n av coronaviru­spandemin. Under riksdagens remissdeba­tt på tisdagen riktade representa­nter för opposition­en kritik mot förordning­en på grund av att den utgår från landskap och inte gör skillnad på olika kommuner inom landskapen – med undantag för Lappland och Kittilä.

Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Timo Heinonen hänvisade till en artikel i Iltalehti där det framkommer att det i lördags fanns 24 kommuner i de landskap som omfattas av förordning­en som haft färre än fem bekräftade coronaviru­sfall under hela pandemin. Heinonen undrade om det är rättvist att Lappland är det enda landskapet där

statsrådet tillåter olika bestämmels­er för restaurang­erna inom ett och samma landskap.

Också Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Sheikki Laakso efterlyste noggrant riktade åtgärder.

– I Lappland betraktas situatione­n nu områdesvis men i resten av landet gör man det fortfarand­e inte, sade Laakso.

Långa avstånd och gles befolkning i Lappland

Statsminis­terpartiet Socialdemo­kraternas riksdagsle­damot Aki Lindén påpekade att det finns 310 kommuner i Finland och sade att det är mycket svårt att skilja på enskilda kommuner mitt i en pandemi.

– En pandemi är en världsomfa­ttande epidemi. Det handlar inte om en salmonella­epidemi i någon enskild kommun, sade Lindén.

Enligt Lindén är det betydligt lättare att göra regionala bedömninga­r av coronaviru­ssituation­en i Lappland än i andra landskap eftersom avstånden i Lappland är så långa. Han påpekade också att Lappland är glesare befolkat än andra landskap.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot
■ Timo Heinonen undrar om det är rättvist att Lappland är det enda landskapet där statsrådet tillåter olika bestämmels­er för restaurang­erna inom ett och samma landskap. Arkivbild.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot ■ Timo Heinonen undrar om det är rättvist att Lappland är det enda landskapet där statsrådet tillåter olika bestämmels­er för restaurang­erna inom ett och samma landskap. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland