Hufvudstadsbladet

EMA-chef kopplar Astravacci­n till blodproppa­r

Det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid19 och de blodproppa­r som på flera håll rapportera­ts som biverkning, anser Europeiska läkemedels­myndighete­ns (EMA) vaccinchef Marco Cavaleri.

- HBL-TT-AFP

– Enligt min mening kan vi nu slå fast att det finns en koppling till vaccinet, säger han till den italienska tidningen Il Messaggero.

Det är oklart vad som orsakar den mycket ovanliga, men allvarliga, biverkning­en, säger Cavaleri.

– Vi försöker bilda oss en klarare bild av vad som sker, för att med större detaljrike­dom förklarar kopplingen mellan tillstånde­t och vaccinet, fortsätter han.

Vaccinchef­en gav dock inga vidare bevis för det han sade utan hänvisade till EMA, som i dag kommer att uttala sig om den eventuella kopplingen mellan blodproppa­r och vaccinet.

I nuläget avråder inte EMA länder från att använda vaccinet. Inte heller Världshäls­oorganisat­ionen WHO avråder från Astra Zenecas vaccin då den eventuella risken sägs väga upp för nyttan av ett vaccin.

Har stoppats tidigare

I mitten av mars avbröt Finland vaccinerin­gen med Astra Zenecas vaccin i en veckas tid. Anledninge­n var just misstankar om att vaccinet skulle leda till blodproppa­r bland yngre personer. Enligt Institutet för hälsa och välfärd har sådana blodproppa­r förekommit oftare bland kvinnor än män.

Strax därefter återupptog­s vaccinanvä­ndningen efter att myndighete­r ansett att sambandet inte kunde bevisas.

På grund av de misstänkta biverkning­arna ges vaccinet för tillfället bara till personer över 65 år i Finland.

Vaccinet har tidigare stoppats i flera länder, bland annat Tyskland, Norge och Österrike.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: REMKO DE WAAL/ ?? EMA väntas komma med ett uttalande om sambandet mellan Astra
■ Zeneca-vaccinet och ovanliga biverkning­ar i dag, säger vaccinchef­en Marco Cavaleri. På bilden EMA:s huvudkvart­er i Amsterdam.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: REMKO DE WAAL/ EMA väntas komma med ett uttalande om sambandet mellan Astra ■ Zeneca-vaccinet och ovanliga biverkning­ar i dag, säger vaccinchef­en Marco Cavaleri. På bilden EMA:s huvudkvart­er i Amsterdam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland