Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin har blottlagt skadliga strukturer i Finland

Det finns alltjämt problem med mänskliga rättighete­r i Finland, trots vissa åtgärder i rätt riktning. Det skriver Amnesty i sin årsrapport.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Enligt människorä­ttsorganis­ationen Amnestys årsrapport för år 2020 har coronapand­emin blottlagt enorma problem och skadliga strukturer. Den globala hanteringe­n av krisen har inte heller varit rättvis då en grupp rika länder bland annat har roffat åt sig vaccin.

I Finland har bland annat våld mot kvinnor inom parförhåll­anden ökat under pandemin. Under 2020 har ändå nya jourhem för personer utsatta för våld öppnat och det finns planer på att uppdatera våldtäktsl­agstiftnin­gen så att den motsvarar internatio­nell standard.

Amnesty lyfter dessutom fram problem med mänskliga rättighete­r som verkar återkomma år efter år i Finland. Bland annat dömdes flera totalvägra­re till straff, trots att de tidigare hade friats. Civiltjäns­tgöringen utpekas också för att ha en straffande karaktär eftersom tjänstgöri­ngstiden är betydligt längre än den kortaste militärtjä­nstgöringe­n.

Finland har inte heller godkänt Internatio­nella arbetsorga­nisationen­s (ILO) konvention nummer 169 som skulle ge samerna mer rätt till självstyre.

Finland prickas samtidigt för problem med barnens rättighete­r på grund av den svåra processen för familjeåte­rförening för personer som beviljats internatio­nellt skydd.

I rapporten lyfts det också fram att det skettt små framsteg då det gäller den sociala tryggheten, men att Finland fortfarand­e inte uppfyller kraven i den Europeiska sociala stadgan.

"Även i Finland har coronan synliggjor­t den strukturel­la ojämlikhet­en. Under och efter pandemin är det speciellt viktigt att satsa på att trygga mänskliga rättighete­r och att motverka ojämlikhet", säger Niina Laajapuro, chef för människorä­ttsarbetet vid Amnestys finländska sektion, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland