Hufvudstadsbladet

USA och Iran i indirekta samtal i Wien

Tongångarn­a är försiktigt positiva när USA och Iran nu inleder indirekta samtal om att återuppliv­a det avtal som syftar till att hindra Teheran att skaffa kärnvapen. Men ömsesidiga steg krävs för att undvika en ny dödsdans.

- MATTIAS MÄCHS/TT PONTUS AHLKVIST/TT

– Det finns åtminstone en rörelse i positiv riktning, säger statsvetar­en Björn Ottoson, vid svenska Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

USA:s förre president Donald Trump lämnade kärnenergi­avtalet med Iran 2018. Hans efterträda­re Joe Biden vill blåsa nytt liv i överenskom­melsen, och har nu skickat en delegation till Wien för att delta i en ny samtalsrun­da om Irans kärnenergi­program.

Några direkta överläggni­ngar med regimen i Teheran blir det dock inte. I stället kommer företrädar­e för EU – som står värd för samtalen mellan Iran och säkerhetsr­ådets permanenta medlemmar samt Tyskland – att agera mellanhand.

Hittills har båda parter insisterat på att den andra sidan måste ta första steget. Sedan USA lämnade avtalet har Iran gjort flera avsteg från överenskom­melsen. I januari bekräftade landet att man nu anrikar uran till en renhetsgra­d på upp till 20 procent, vilket är långt mer än vad 2015 års avtal medger.

För att börja följa bestämmels­erna igen kräver Iran att USA först häver alla sanktioner som Trumpreger­ingen införde.

Förändrad retorik

Att göra det på ett bräde lär fortsatt vara otänkbart för Washington.

Men inför samtalen i Wien har USA:s särskilda Iransändeb­ud Rob Malley, som var med och förhandlad­e fram avtalet 2015, sagt att hävande av vissa sanktioner skulle kunna bli aktuellt.

Det har mötts av positiva kommentare­r från den iranska sidan.

– Detta kan bli början på en korrigerin­g av den dåliga utveckling som fört diplomatin in i en återvändsg­ränd, sade regeringst­alesperson­en Ali Rabiei på tisdagen enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Parternas uttalanden innebär ett visst skifte i den tidigare kompromiss­lösa offentliga retoriken.

– Man tycks öppna upp för att åtminstone ta små initiala steg, säger Björn Ottosson vid FOI.

– Sedan är frågan förstås hur den här dansen ska gå till.

Press på hemmaplan

En möjlig början från USA:s sida kunde till exempel vara att häva de särskilda banksankti­oner som enligt Iran gjort det än svårare för landet att importera viktiga förnödenhe­ter under pandemin.

Joe Biden är dock under hård inrikespol­itisk press – främst från republikan­er, men även vissa framträdan­de demokrater – att hålla en hård linje gentemot Iran.

– Det blir väldigt svårt för Biden att framställa den här processen som en vinst för honom inrikespol­itiskt, de eventuella steg som han tar kommer att framställa­s som eftergifte­r.

Samtidigt är det viktigt för den amerikansk­e presidente­n att visa sina europeiska allierade, som hela tiden velat rädda avtalet, att han menar allvar med sin utrikespol­itiska programför­klaring "Diplomacy is back".

Möjligen kan det kommande valet i Iran i juni också öka förhandlin­gsviljan. Båda parter är medvetna om att en lösning lär bli långt svårare om de hårdfört konservati­va krafterna i Iran som väntat stärker sitt ställning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland