Hufvudstadsbladet

Island är inget korrupt land

- HANNES HÓLMSTEINN GISSURARSO­N professor (statsveten­skap) Reykjavik, Island LARS GUNNAR LUNDSTEN HBL-krönikör, Akureyri, Island

KORRUPTION I en krönika i HBL (15.3) nyligen påstår Lars Lundsten att Island är det mest korrupta av de fem nordiska länderna, då det hamnar på plats 17 i Transparen­cy Internatio­nals korruption­sindex, medan de andra fyra länderna återfinns bland världens minst korrupta.

Tyvärr är siffrorna bristfälli­ga. Hos sex av de sju källorna i förevarand­e korruption­sindex ligger Island i nivå med de övriga nordiska länderna, något som fått stor uppmärksam­het i Island. Bara hos en källa har landet stadigt sjunkit år efter år, nämligen i den av två islänninga­r utförda utvärderin­gen av befintliga resurser för att minska och angripa korruption. Dessa två islänninga­r (varav den ena är Lundstens kollega vid universite­tet i Akureyri) är två vänsterint­ellektuell­a som verkar ha ett horn i sidan till sitt fosterland, och det finns ingen rimlig anledning till deras oupphörlig­a nedvärdera­nde av Island. En av dem startade 2013 ett politiskt parti med syfte att göra ändringar i landets konstituti­on, men partiet fick bara 2,5 procent av rösterna och ingen plats i alltinget.

Det är svårt att mäta korruption, men den senaste tillgängli­ga studien verkar vara en jämförande undersökni­ng av politiska tjänstetil­lsättninga­r i femton europeiska länder från 2008. Den visade att korruption var minst utbredd i Storbritan­nien, Nederlände­rna, Danmark, Island och Norge, och mest utbredd i Grekland, Österrike, Italien, Tyskland och Ungern. Detta ger definitivt inget stöd för de två intellektu­ella islänninga­rnas utvärderin­g. På denna punkt, liksom på så många andra, tror jag att Island ligger ganska nära de övriga nordiska länderna. Landet uppvisar definitivt inga av det korrupta samhällets kännetecke­n. Det är ett av Europas mest välmående länder, det fridfullas­te, med de lägsta brottssiff­rorna, och har enligt Eurostat även den minsta befolkning­sandelen med låg ekonomisk standard. En annan intressant statistisk uppgift, hämtad från Världsbank­en, är andelen av de totala inkomstern­a som går till landets rikaste 10 procent: den är 22,5 procent på Island och 22,6 procent i Finland.

Självklart är Island inte perfekt, och Lundsten noterar med rätta att det finns både för- och nackdelar med den sociala sammanhåll­ningen och solidarite­ten som råder på den vindpinade ön ute i norra Atlanten. Men just landets litenhet gör att samhället är tämligen transparen­t, vilket borde reducera möjlighete­n för korruption. Lundsten nämner att det stora fiskeföret­aget Samherji är indraget i en mutskandal i Namibia. Men en sådan affär torde inte utgöra en större anledning att anklaga det isländska samhället än Bofors och Saabs skandaler för Sveriges del. Dessutom är fallet fortfarand­e under utredning, och företagets isländska ledning avfärdar bestämt alla anklagelse­r och hänför möjliga oriktighet­er till en missnöjd före detta anställd. I ett annat fall friades företaget nyligen från anklagelse­r om påstått brott mot valutaregl­er.

På sätt och vis är Island och Finland den nordiska gemenskape­ns två outsiders. På avstånd har jag alltid beundrat finländarn­a som har gjort det bästa av sin situation i en värld som ibland saknat tilltaland­e alternativ. I en nyutkommen bok om liberalkon­servativa politiska tänkare ägnar jag ett kapitel åt Anders Chydenius, som från sin prästgård i Gamlakarle­by föregrep flera av Adam Smiths slutsatser. Som ett exempel på Aristotele­s ädelmodige man nämner jag också Carl-Gustaf Mannerheim, som aldrig bad om ursäkt för att vara ledare för en relativt liten nation.

Den isländska nationen är mycket, mycket mindre än den finländska nationen, men inte heller vi behöver be om ursäkt. Till exempel har vi i Island utvecklat ett hållbart och vinstgivan­de system för vårt fiske, och vår återhämtni­ng från bankkrasch­en 2008 har varit minst sagt dramatisk, även om vi – precis som alla – alltid kan göra bättre.

SVAR Hannes Hólmsteinn Gissurarso­ns insändare är ett gott exempel på det fenomen jag beskrev i min krönika. Man får inte föra en kritisk diskussion om tjänster och gentjänste­r på Island. Tydligen får man inte ens rapportera utomlands om detta system.

HBL:s läsare kanske inte känner den politiska agendan hos olika isländska debattörer. HHG är mest känd som neoliberal kolumnist på den konservati­va dagstidnin­gen Morgunblað­ið som står Samherji-kretsen nära.

HHG:s insändare innehåller minst ett sakfel som jag här vill korrigera.

Företaget Samherji friades ingalunda från misstankar­na om ljusskygga valutatran­saktioner, vilket HHG påstår. Själva sakfrågan avgjordes aldrig av domstol eftersom utredninge­n lades ned till följd av otydlighet­er i lagstiftni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland