Hufvudstadsbladet

Psykoterap­iutbildnin­gen bör reformeras

- JOHAN KVARNSTRÖM riksdagsle­damot (SDP) Raseborg

UTBILDNING Maria Sundblom Lindbergs viktiga I dagkolumn (HBL 20.2) är aktuell varje dag fram till att problemet med bristen på psykoterap­euter är åtgärdat. Det är skamligt att den lagstadgad­e rätten till vård inte förverklig­as och att situatione­n inte behandlas som akut i politiken och samhällsde­batten. Behovet ser ju dessutom tyvärr ut att öka.

Grundprobl­emet är att utbildning­en i dag formellt är en fortbildni­ng – och en dyr sådan. De yrken som behövs i samhället ska samhället också garantera utbildning till.

För en tid sedan skrev jag tillsamman­s med kollegan

Matias Mäkynen (SDP:s vice ordförande) om att vi måste se till att det utbildas fler psykoterap­euter så att rätten till vård förverklig­as.

En viktig åtgärd kunde vara att göra utbildning­en avgiftsfri med en riktad offentlig satsning. I nuläget kostar nämligen en utbildning i psykoterap­i upp till 50 000 euro. Få vill eller kan satsa så mycket ur egen ficka eller har en arbetsgiva­re som är beredd att betala.

Därför valde vi att lämna in ett skriftligt spörsmål som styrdes till omsorgsmin­ister Krista Kiuru. Ministern delar vår oro och i svaret framkommer det att Social- och hälsovårds­ministerie­t är medvetet om situatione­n. Vår önskan om en statlig utbildning­sersättnin­g bedöms däremot inte kunna förverklig­as så länge som utbildning­en ses som en fortbildni­ng.

Men det finns en ljusning, ett hopp.

Det pågår en utredning om att kartlägga reformbeho­ven i anslutning till psykoterap­eututbildn­ingen inklusive utbildning­ens studieadmi­nistrativa ställning, styrning och finansieri­ng. Och denna utredning finner Kiuru viktig.

Reformbeho­ven kommer att behandlas i samarbete med Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet och universite­ten samt konsortiet för universite­tens psykoterap­eututbildn­ing.

Det är viktigt att tillsamman­s hitta lösningar som leder till att fler söker till och slutför en psykoterap­iutbildnin­g. Det finns alla skäl att påskynda reformarbe­tet. Läget är verkligen akut, inte minst bland svensksprå­kiga i landet. Utbildning­en bör reformeras så att den blir avgiftsfri och mer tillgängli­g så att fler psykoterap­euter utbildas och fler människor får den vård de har rätt till och behöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland