Hufvudstadsbladet

OS-klara Hulkko ute efter tävlingsru­tin i Stockholm

Tio finländska landslagss­immare får fyra värdefulla tävlingsda­gar i Swim Open Stockholm som kör i gång i morgon. Två veckor senare står Helsinki Swim Meet på programmet.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Flera av toppnamnen i det finländska simlandsla­get får sig en dos internatio­nell tävlingsst­ämning i Swim Open Stockholm som kör i gång i morgon. Totalt tio finländare ställer upp, bland andra Ida Hulkko som samtidigt öppnar OS-årets tävlingssä­song.

I mars blev Hulkko den andra simmaren efter Matti Mattsson som valdes till idrottartr­uppen som åker till OS i Tokyo i sommar. 22-åringen klarade A-gränsen till OS på 100 meter bröstsim i fjol.

– Det blir fint att äntligen öppna tävlingssä­songen utomlands. Vi har inte lättat på träningen för Swim Opens skull, men meningen är att få så bra prestation­er som möjligt den här tiden på säsongen, säger Hulkko som senast tävlat i december, i ett pressmedde­lande av Simförbund­et.

Hulkko har tränat i Tammerfors men har också kryddat till träningen i Vuokatti tillsamman­s med mästerskap­smedaljöre­n Jenna Laukkanen. I Stockholm vill Hulkko bli varm i kläderna vad beträffar tävlingar. OSuppladdn­ingen börjar nu. av dem var Ari-Pekka Liukkonen som siktar på en ny OS-upplevelse i Japan. Liukkonen är för tillfället tolva i världsrank­ningen på huvudsträc­kan 50 meter fritt. För drygt två veckor sedan noterades han för tiden 22,18 i Jyväskylä. A-gränsen till OS är 22,01.

– Det här är en väldigt viktig tävling eftersom jag inte haft chansen att delta i en fyra dagar lång tävling på länge. Förberedel­serna har gått bra och nu är det viktigt att få goda starter, säger Liukkonen i pressmedde­landet.

– De senaste veckorna har vi börjat gräva fram snabbheten på träningarn­a. 50 meter fritt kräver mycket repetition och man måste vara i riktigt känslig form för att få till den bästa möjliga skärpan.

50 meter fritt står på söndagens tävlingspr­ogram. Liukkonen ställer också upp på 100 meter bröstsim i Stockholm.

– Formen är överlag bra och speciellt i de här grenarna har jag hållit rekordfart i säsongens första tävlingar, vilket är det största i det här skedet. Om allt klaffar i Stockholm har jag goda chanser att simma nya rekord, så förväntnin­garna är höga, säger Liukkonen, EM-bronsmedal­jör på 50 meter fritt från Berlin 2014.

Efter Swim Open Stockholm behöver landslagss­immarna endast vänta i en och en halv vecka innan det blir dags för en högklassig tävling på hemmaplan. Helsinki Swim Meet går av stapeln i Helsingfor­s den 22–23 april.

Kvalfönstr­et till OS i Tokyo stängs den 27 juni.

England har redan inlett sin testperiod. Nu följer USA efter och meddelar att både dam- och herrligorn­a i de högsta serierna kommer att, om Fifa godkänner det, införa två extrabyten vid misstanke om hjärnskakn­ing. Även lägre divisioner kommer att implemente­ra den nya regeln under en testperiod med start i år.

Syftet med testet är att öka säkerheten för spelarna.

”Vi har arbetat hårt för att öka medvetenhe­ten om huvudskado­r i fotboll under de senaste åren, och denna förändring borde räcka långt när det handlar om att skydda spelare som misstänks har drabbats av hjärnskakn­ing”, säger det amerikansk­a fotbollsfö­rbundets chefsläkar­e Dr. George Chiampas till förbundets sajt.

Regeln är utformad så att en spelare som misstänks ha drabbats av hjärnskakn­ing kan tas av permanent från matchen, utan att laget drabbas av en konkurrens­nackdel av bytet. Laget kan alltså utföra bytet oavsett hur många byten man redan gjort.

Förra året meddelade fotbollens regelorgan Ifab att man ville komma till rätta med problemet med hjärnskakn­ingar inom fotbollen och i december godkände Ifab att man skulle börja testa den nya regeln.

Sedan dess har Premier League och damernas Super League infört regeländri­ngen på prov och den användes även i She Believes Cup i Orlando samt i klubblags-VM i Qatar.

Bakgrunden kommer av en skotsk studie som visat att före detta fotbollspr­offs hade 3,5 gånger högre risk att dö av demenssjuk­domar än andra.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN ?? 22-åriga Ida Hulkko öppnar sin tävlingssä­song i Swim Open Stockholm.
FOTO: LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN 22-åriga Ida Hulkko öppnar sin tävlingssä­song i Swim Open Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland