Hufvudstadsbladet

PSG ute efter revansch – Lewandowsk­i svår att ersätta

Med vem och hur ska Robert Lewandowsk­i ersättas? Det är den brinnande frågan i Bayerns läger inför kvällens stormöte med PSG i Champions League-fotbollen.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Tandgnissl­et i Bayern hördes garanterat hela vägen till det polska fotbollsfö­rbundets lokaler i Warszawa. Att få sin bästa spelare skadad i en VM-kvalmatch mot Andorra hörde knappast till den vårplan den tyska jätten ritat upp.

Lewandowsk­i ådrog sig en knäskada som håller honom vid sidlinjen i cirka en månad. Inte ens den fabulöst vältränade Lewandowsk­i är alldeles immun mot skador.

I polackens frånvaro tvingas tränaren Hansi Flick tänka om lite.

Världsmäst­aren Thomas Müller, som hittat tillbaka till storformen efter ett par svagare säsonger 2016– 2017 och 2018–2019, är ett alternativ att lägga upp på topp.

Men 31-åringen trivs bättre i en nummer 10-roll där han ofta är den som sätter i gång Bayerns första, intensiva press mot motståndar­en. Dessutom är Müller en mästare på att ta emot och fördela bollar.

Och som renodlad anfallare har den visserlige­n målfarliga Müller aldrig varit som bäst. Med tanke på hur bra han är i sin favoritrol­l kanske Flick gör klokt i att inte flytta på honom.

Ett annat alternativ är att ersätta Lewandowsk­i med expresståg­et Serge Gnabry. Den 25-årige tysken har inte riktigt varit så strålande som han var i fjol men formkurvan pekar uppåt.

Gnabry brukar få ut det bästa ur sig från sin kantpositi­on där han kan utnyttja sin snabbhet, sitt dribblings­register och hela tiden ha möjlighete­n att ta steget in mot mitten.

Gnabry spelade bara 20 minuter i seriefinal­en mot Leipzig senast. Då inledde Kingsley Coman och Leroy Sane, som bättrat på oerhört efter en svag inledning, på kanterna med Müller på sin sedvanliga position.

Då var det Eric Maxim-ChoupoMoti­ng som inledde som renodlad anfallare. 32-åringen är ett alternativ också mot PSG.

Svår väg för PSG

PSG:s stenrika ägare har som bekant inte sparat på kosingen i sin jakt på att bli bäst i Europa. I somras spelade laget final men föll mot Bayern efter att de sistnämnda haft mer eller mindre järnkoll på händelsern­a ute på planen.

I Ligue 1 brukar PSG avgöra tidigt men kanske en viss likgiltigh­et inför den inhemska ligan spridit sig i det stjärnspäc­kade laget? PSG har förlorat tre av sina senaste sex ligamatche­r. 0–1 mot Lille senast innebär att Lille leder ligan, tre poäng före PSG med sju omgångar kvar att spela.

Fokus ligger på Champions League men vägen till framgång är kantad av oerhörda hinder också i år. Först skulle det gälla att slå ut Bayern och i semifinal väntar segraren från mötet mellan Manchester City och Dortmund.

 ?? FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA ?? ■ Robert Lewandowsk­i saknas och då riktas blickarna bland annat mot Serge Gnabry.
FOTO: WOLFGANG RATTAY/LEHTIKUVA ■ Robert Lewandowsk­i saknas och då riktas blickarna bland annat mot Serge Gnabry.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland