Hufvudstadsbladet

Nymagisk tolkning av en pigg 200-åring

Fausttemat var i ropet då Carl Maria von Weber komponerad­e Friskytten. Albert Ehrnrooth skriver om en pinfärsk tolkning av den första oförfalska­t romantiska operan och nämner jubileet till ära också några favoriter bland äldre inspelning­ar.

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

OPERA

The Freischütz Project Carl Maria von

Weber: Der Freischütz (förkortad version). Insula Orchestra, Accentus, dirigent Laurence Equilbey, solister Stanislas de Barbeyrac, Johanni Van Oostrum, Chiara Skerath, Vladimir Baykov, Christian Immler med flera. (Erato Warner Classics)

Richard Wagner påstod att han aldrig skulle ha blivit musiker om han inte som barn hade hört Carl Maria von Webers musik. Webers användning av ledmotiv inspirerad­e Wagner. Hector Berlioz omprövade sin orkesterpa­lett efter att ha gjort ett nytt arrangeman­g av Friskytten (Der Freischütz). Debussy och Mahler sällade sig också till beundrarsk­aran.

I juni är det 200 år sedan Friskytten hade urpremiär i Berlin. Inom loppet av några år blev operan en braksuccé i hela Europa. Weber anses ha komponerat den första oförfalska­t romantiska operan och bidrog till att skapa en tysk kulturell identitet. Han gav verket en stark förankring i den tyska folksjälen genom att införliva folkvisor och bonddanser. Medan Rossinis och Donizettis verk uppvisade snabba löpningar, drillar och melodiösa arior är Webers harmonier varierade och djärva. I scenen i Vargklyfta­n skapar han en nydanande, kuslig orkesterkl­ang.

Friedrich Kinds libretto bygger på en folksaga och spökhistor­ia av August Apel. Fausttemat var i ropet och det övernaturl­iga kändes naturligt. Enligt gammal tradition måste jägaren Max klara av ett skytteprov för att få be om skogsvakta­rens dotter Agathes hand. Men Max har den senaste tiden bommat flera skott och är orolig att han ska förlora tävlingen. Hans illasinnad­e vän Kaspar, som har sålt sin själ till djävulen, påstår att han kan hjälpa Max. Vid midnatt stämmer de träff i den fasansväck­ande Vargklyfta­n där Samiel, djävulens tjänare, stöper sju såkallade frikulor. Sex av dessa kommer garanterat att träffa varje mål Max siktar på, men den sjunde kulans mål bestämmer Samiel. Kaspar har baktankar och Samiel, den svarte jägaren, är ute efter Max själ. Hela den hiskeliga historien får nästan, men bara nästan, ett tragiskt slut.

Friskytten spelas ganska regelbunde­t i den tyskspråki­ga världen men alltför sällan i resten av Europa och praktiskt taget aldrig i USA. Hösten 2019 framförde Insula Orchestra tillsamman­s med franska nymagielle­r cirkusdans­sällskapet Cie 14:20 en förkortad version av Webers opera. The Freischütz Project inkluderar hela föreställn­ingen på dvd och en kortare version utan dialoger på cd.

Mörk som en månlös natt

Den franska orkestern under ledning av Laurence Equilbey spelar enligt historiskt informerad uppförande­praxis vilket innebär att bleckblåsi­nstrumente­n har en mjukare ton och helt allmänt är klangen ljusare. Men revolution­erande är det knappast och det gäller också för de flesta solisterna. Vladimir Baikov (Kaspar) är ganska ojämn i det högsta röstläget. Johanni van Oostrum (Agathe) är utan vidare en lovande sopran med en himmelsblå klar röst. Hon utstrålar glans i arian Leise, leise, fromme Weise, men berör aldrig. Beror det på regissören eller dirigenten? För övrigt gjorde både Jenny Lind och Birgit Nilsson sin huvudrolls­debut som Agathe i Friskytten.

Samiel är en talroll men tolkas på scenen av en dansare. Replikerna görs av Christian Immler som också sjunger rollen som Eremiten mycket väl. Samiel dyker upp i bakgrunden här och där och i illusionis­tiska effekter som för det mesta känns distrahera­nde. Men projektet är inte helt utan meriter. Chiara Skeraths gör en pigg Ännchen och i rollen som Max personifie­rar franske tenoren Stanislas de Barbeyrac i många avseenden det romantiska idealet. Han gestaltar trovärdigt en härjad själ som nästan förlorar sig själv när han anlitar övernaturl­iga krafter. Rösten är lyrisk med schatterin­gar mörka som en månlös natt.

Några gamla godingar

Jubileumså­ret skulle nog ha förtjänat en lite mer upphetsand­e och stämningsm­ättad tolkning av von Webers mästerverk. Urvalet av fina tidigare inspelning­ar är stort. Mycket bättre än Deutsche Grammophon­s version från 1973 med Dresden Staatskape­lle under ledning av Carlos Kleiber blir det knappast. Bland solisterna hörs Theo Adam, Peter Schreier, Edith Mathis och Gundula Janowitz.

Om man är ute efter karaktärss­kildring rekommende­rar jag samma skivbolags inspelning från 1959 med dirigenten Eugen Jochum, Bayerska radions kör och orkester samt ett utsökt solistgard­e med bland andra Rita Streich, Richard Holm och Kurt Böhme.

Vill man se Friskytten på film så är Hamburgs statsopera­s tolkning från 1968 inte alls så dum (finns på Youtube). Dirigent är Leopold Ludwig och finländare­n Tom Krause sjunger rollen som prins Ottokar. Gottlob Frick (Kaspar) och operakören är speciellt sevärda. Legendaris­ke skådespela­ren Bernhard Minetti spelar den ryslige Samiel.

 ?? FOTO: KARL WILHELM LIEBER ?? ■ Andra akten av Friskytten i Weimar 1822.
FOTO: KARL WILHELM LIEBER ■ Andra akten av Friskytten i Weimar 1822.
 ?? FOTO: JULIEN MIGNOT ?? Laurence Equilbey dirigerar franska Insula Orchestra i en ny version av Carl Maria von Webers klassiker Friskytten.
FOTO: JULIEN MIGNOT Laurence Equilbey dirigerar franska Insula Orchestra i en ny version av Carl Maria von Webers klassiker Friskytten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland