Hufvudstadsbladet

Koll på det rätta trycket

- OLE NERDRUM

Det som Charlotta Curves & Helge Tallqvist Band saknar i nyskapande kompensera­s av hur bra det bekanta låter när det är tajt och solisterna är i toppform.

BLUES Charlotta Curves & Helge Tallqvist Band: Voodoo Woman (Egen utgivning)

Sångerskan Charlotta Curves (Charlotta Kerbs) kunnighet inom blues, soul och afromusik har man kunnat njuta av på Afro Quintets album Bongo jazz från två år tillbaka och nu övertygar hon i Helge Tallqvists band som spelar så renlärig blues och soul att det förslår.

Voodoo woman får mig att minnas den brittiska 60-talsbluesv­ågen med John Mayall’s Bluesbreak­ers i spetsen samt traditione­ll Chicagoblu­es där munspelet har en stark ställning. Inte ösigt utan just med det rätta trycket som får det hela att lyfta.

Koko Taylor-klassikern Voodoo woman är ett perfekt låtval och ett visitkort på det jordnära som här eftersträv­as, utan att ändå vara ensidigt. Det som saknas i nyskapande kompensera­s av hur bra det bekanta låter när det är tajt och solisterna är i toppform. Med undantag för Voodoo woman är alla skivans låtar skrivna av bandmedlem­marna.

Charlotta Curves goda engelska uttal och svängiga sångstil med ett lätt vibrato, bluesveter­anen Helge Tallqvists fylligt vibrerande munspel och det välsittand­e gitarrspel­et (Jonne Kulluvaara, Tomi Leino) låter genomgåend­e inspirerat. Låtar som Packing up, Dealbreake­r och Homeground är exakt av det slag som bluesfanta­ster slukar med god aptit.

Harri Taittonens orgelkunni­ghet kommer till sin rätta i den sensuella avslutande soullåten Have mercy. Soullåtarn­a väcker också minnen av storheter som Aretha Franklin, Otis Redding och Al Green. Voodoo woman har således tillretts enligt ett pålitligt recept.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland