Hufvudstadsbladet

Vulkanutbr­ottet på Island lockar turister – det kan sluta i morgon, eller pågå i decennier.

Besökare vid vulkanutbr­ottet i Fagradalsf­jäll på Island har evakuerats sedan marken spruckit upp på två ställen i området.

- HBL-TT

Lava sprutar upp ur de 100–200 meter långa klyftorna, rapportera­r isländska nyhetsbyrå­n RÚV.

Omkring 500 personer befann sig i vulkanområ­det när sprickorna öppnade sig i marken på påskmåndag­en.

Området kommer att vara avstängt för besökare tillsvidar­e då det finns risk för att fler sprickor uppstår.

Vulkanutbr­ottet i Fagradalsf­jäll i Island har blivit en turistmagn­et.

Sedan utbrottet den 19 mars har tiotusenta­ls nyfikna tagit sig till området, och nu finns planer på att bygga ut vägar och vandringsl­eder i närheten av vulkanen, rapportera­r Sveriges Radio.

Fagradalsf­jäll ligger bara omkring fyra mil sydväst om huvudstade­n Reykjavik och området är relativt lättillgän­gligt.

– Vulkanen är en av de få i världen dit du faktiskt kan gå utan större risk, läget är fantastisk­t bra, säger Jóhannes Thór Skúlason, chef på isländska turistorga­nisationen till radion.

Italienare­n Roberto Pagani, en av 5 000 besökare bara under vulkanens första aktiva vecka, ångrar inte sitt besök.

– Det är helt överväldig­ande att se jorden formas så här, och på en sådan här skala med ett massivt lavaflöde. Det är häpnadsväc­kande, säger han till Sky News.

Gammal tradition

Den här sortens vulkanturi­sm är inte unik för Island, tvärtom har en lång rad platser med vulkanisk aktivitet sett ett inflöde av turister efter utbrott eller bara misstankar om utbrott.

Redan på 700-talet noterades besökare till byar i Japan som låg vid aktiva vulkaners fot. Och på 1700och 1800-talen ingick besök till Vesuvius i Italien på de välbärgade­s bildningsr­esor runt Europa.

– Det är en av de mest närliggand­e naturkraft­erna vi kan observera. Man kan verkligen känna kraften från moder jord, säger Benjamin Hayes, vid Hawaiis vulkannati­onalpark i USA till National Geographic.

Ögruppens nationalpa­rker såg en kraftig ökning av besökare dagen efter det att Mount Kilauea fick ett utbrott i december i fjol. Trots coronarest­riktioner kom över 8 000 människor då för att på nära håll se utbrottet.

Relativt säkert utbrott

Utbrottet i Fagradalsf­jäll är relativt säkert att bevittna även på relativt nära håll. Men annars kan vulkanturi­sm innebära fara för livet om man inte har full kontroll över vad man ska göra.

– Om man har grundlägga­nde kunskaper kan man titta på utbrott ganska säkert. Vi har tur, för de allra vackraste utbrotten, som på Hawaii, Island och italienska­s Stromboli, tillhör samtidigt inte de mest explosiva, säger den amerikansk­a geologen Rosaly MC Lopes till National Geographic.

Hon varnar dock för att slappna av och inte följa råden. När Etna på Sicilien fick ett utbrott 1987 omkom två närgångna åskådare. Och 2019 miste över 20 människor livet och många brännskada­des svårt när vulkanen White Island, Whakaari, i Nya Zeeland fick ett utbrott.

– Om en plötslig explosion inträffar, som vid Etna, måste man titta upp och se var stenarna landar. Men man ska inte springa, bara ducka. Och när stenarna landat då springer man, säger Lopes och betonar att det gäller att springa fort.

– På White Island stannade några för att ta bilder. Jag tror att de blev infångade och inte hann springa tillräckli­gt fort.

"Perfekt turistattr­aktion"

De riskerna tros inte föreligga i Island, där det alltså ska byggas nya leder. För Fagradalsf­jäll tros spruta ut lava länge än, antagligen längre än de pågående coronaneds­tängningar­na. Det senaste utbrottet i området, för 800 år sedan, höll på i 30 år.

– Det är en perfekt turistattr­aktion, bara man inte går för nära, säger vulkanolog­en Thorvaldur Thórdarson vid Retill Sky och jämför med Pu'u 'O'o på Hawaii, vars utbrott 1983 pågick i 35 år.

– Det kan sluta i morgon, eller så pågår det ett par decennier.

 ??  ??
 ?? FOTO: JEREMIE RICHARD/LEHTIKUVA/AFP ?? Besökare vid Fagradalsf­jäll på Island betraktar lava som strömmar från vulkanen. Nu har alla besökare evakuerats.
FOTO: JEREMIE RICHARD/LEHTIKUVA/AFP Besökare vid Fagradalsf­jäll på Island betraktar lava som strömmar från vulkanen. Nu har alla besökare evakuerats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland