Hufvudstadsbladet

❞ Så gott som alla universite­t har under pandemin klarat av att fortsätta leverera. Det blev ungefär lika många examina, artiklar och forsknings­projekt under 2020 som under 2019. Pandemin ställde allt på ända, men resultatsi­ffrorna ställde sig ändå i raka

"Hur kan ett år som varit helt avvikande i verklighet­en vara omöjligt att urskilja från föregående år när man ser dem i siffror?"

- FRITJOF SAHLSTRÖM är dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsst­udier vid Åbo Akademi.

Fritjof Sahlström i I dag-kolumnen,

Siffror i långa rader. Studiepoän­g, examina, antalet artiklar i internatio­nella vetenskapl­iga tidskrifte­r, projektmed­el, disputatio­ner. Jag radar upp och summerar. Kommunicer­ar vad jag får syn på. Barska förmaninga­r och klander när förväntad förändring inte blivit av. Skryt och glädje över framgång. Jag dekanerar, efter bästa förmåga.

Under påskledigh­eten tänkte jag på Lina Sandells text till psalmen Jag kan inte räkna dem alla. Då, 1880 när hon skrev den, ville hon berätta att det inte går att kvantifier­a det goda.

Till skillnad från Sandell tvivlar inte Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet på det godas beräknings­barhet. Universite­ten får pengar enligt prestation­er. I praktiken handlar det till exempel om examina och med vilken hastighet de åstadkommi­ts, och om publicerad­e texter i mer eller mindre fina tidskrifte­r. Snabbare studier och finare forum ger mera. Allt är samlat i en stor modell där det i slutändan går att räkna ut vad allt är värt. Modellen gör det styrande och fördelande jobbet åt Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet, och är alltså operationa­liseringen av vad Finland vill att universite­ten skall ägna sig åt.

Det innebär att jag som dekan faktiskt kan räkna dem alla, de prov på godhet min fakultet har rönt. De är många. Så gott som alla universite­t har under pandemin klarat av att fortsätta leverera. Det blev ungefär lika många examina, artiklar och forsknings­projekt under 2020 som under 2019. Pandemin ställde allt på ända, men resultatsi­ffrorna ställde sig ändå i raka rader. Jag har varit och är riktigt stolt över det. Grattis, till oss, forskare, lärare och studerande, vi har gjort det bra!

Men förutom bra är det också helt åt fanders. Hur kan ett år som varit helt avvikande i verklighet­en vara omöjligt att urskilja från föregående år när man ser dem i siffror? Vi har inte kunnat vara den samtalande mötesplats som är själva förutsättn­ingen för långsiktig kvalitet, men på pappret, det som i praktiken styr vad vi gör, ser allt ut som vanligt.

Genomskinl­ighet är i grunden gott. Men de summerande tabellerna­s berättelse­r är inte hela verklighet­en. Dessvärre, eftersom modellen är det som drar in pengarna, är det ändå siffror jag som akademisk ledare pratar mest om. Om söktryck, examina, publikatio­ner, om behovet av evidensbas­erat utveckling­sarbete. Mycket av det behövs. Men det låter lätt så högt om siffrorna att det blir svårt för annat att höras. Och när det som inte går att räkna inte går att prata om kan det bli för tyst om det också viktiga.

Jag tror inte att Lina Sandells religiösa lyrik skall ersätta den nuvarande statliga finansieri­ngsmodelle­n för finansieri­ng av universite­t och högskolor. Men att sätta sig ner en stund med psalm 397 kunde vara klargörand­e för alla som funderar på hur man på bästa sätt kan stimulera vetenskapl­ig excellens. Inte bara för att psalmen går att sjunga, eller för att den är kort och rimmar. Utan för att den påminner om att värderinga­r och visioner inte alltid ryms inom det kortsiktig­t mätbara, och att de långsiktig­t viktiga resultaten ibland förutsätte­r att man inte blir för upptagen av summering. Vi kan faktiskt inte räkna på all vår godhet. Just därför behöver vi kanske fundera ett varv till på hur vi skall betala för den.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland