Hufvudstadsbladet

Marin: Om epidemin hålls under kontroll kan läget vara rätt bra i juni

Om allt går väl kan Finland återgå till normalläge senast under sommaren, men det beror på hur coronaepid­emin utvecklas och huruvida säsongsvar­iationen spelar in.

- SPT

Regeringen samlades på onsdagskvä­llen för att diskutera en så kallad exitstrate­gi ur coronakris­en. Enligt statsminis­ter Sanna Marin (SDP) är syftet med strategin en gradvis hävning av de restriktio­ner och begränsnin­gar i finländarn­as grundlägga­nde rättighete­r som regeringen infört med syftet att begränsa spridninge­n av coronaviru­set.

– Rent allmänt så följer vi den epidemiolo­giska situatione­n, till exempel incidensen, reprodukti­onstalet och vaccinatio­nsgraden. Därtill kommer frågan om säsongsvar­iationen i smittsprid­ningen, vilket underlätta­de situatione­n i fjol våras, sade Marin strax före regeringen­s förhandlin­gar.

Enligt henne inleddes arbetet med exitstrate­gin redan i februari. Arbetet har skett i mindre grupper mellan ministerie­rnas kanslichef­er. Tills vidare har uppgiftern­a om vad som planeras varit väldigt sparsamma.

Stora drag

Marin uppger att de stora dragen i strategin är rätt klara. Målet är att börja med att häva de undantagsf­örhållande­n som gäller för närvarande. Därefter avslutas åtgärder som bygger på beredskaps­lagen.

De stränga, nationella restaurang­begränsnin­garna som gäller för närvarande i stora delar av landet upphör den 18 april, varefter väntas nya, mindre stränga restaurang­begränsnin­gar som eventuellt kan avslutas mot sommaren. De nya begränsnin­garna behandlas för närvarande i riksdagen.

– Nästa steg är att avsluta de regionala begränsnin­garna, förhoppnin­gsvis i maj, säger Marin.

De regionala begränsnin­garna gäller bland annat distansund­ervisninge­n och återöppnin­gen av diverse kommunala lokaler.

Och om allt går väl kan begränsnin­garna som gäller offentliga tillställn­ingar, till exempel rockfestiv­aler, slopas i juni–juli.

– Om vi lyckas hålla epidemin under kontroll kan vi ha ett rätt bra läge i juni, men tills vidare är det för tidigt att ge några exakta datum.

Hotbilder finns

Några av de potentiell­a hotbildern­a som kan störa genomföran­det av exit-strategin är virusvaria­nterna och tillgången till vaccin. Om det visar sig att virusvaria­nterna inte påverkas av säsongsvar­iationen eller om vaccinleve­ranserna försenas kan regeringen bli tvungen att lägga om sin strategi.

– Vi har vissa svårighete­r med vaccinen, speciellt Astra Zenecas. Men vi kommer att få mera vaccin av Pfizer-Biontech.

Marin uppger att beredninge­n av en lag som möjliggör begränsnin­gar i sammankoms­ter fortsätter, trots nederlaget i riksdagens grundlagsu­tskott i förra veckan. Utskottet ansåg att Marins lagförslag om begränsad rörelsefri­het var sällsynt dåligt och Marin drog det tillbaka.

Enligt Marin kommer regeringen att presentera den fullständi­ga exitstrate­gin när den är färdig, eventuellt redan denna vecka.

Nästa steg är att avsluta de regionala begränsnin­garna, förhoppnin­gsvis i maj.

Sanna Marin statsminis­ter

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) hoppas på en coronafri sommar.
■
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) hoppas på en coronafri sommar. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland