Hufvudstadsbladet

VM-uppladdnin­g med 22 ensamma dagar

Förbundska­pten Pasi Mustonen har tagit ut sin spelartrup­p till VM. Nästa gång samlas Finlands ishockeyla­ndslag den 1 maj i Kanada – bara fem dagar före VM kör i gång.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Ungefär en tredjedel nykomlinga­r och två tredjedela­r trotjänare. Så kan man beskriva förbundska­pten Pasi Mustonens 25 spelare starka trupp som i maj ska kämpa om VM-medaljer.

Damlejonen­s kapten är som vanligt 34-åriga Jenni Hiirikoski som vann sitt första VM-brons 2004 medan 2005-födda Sanni Vanhanen är lagets minsting. Mustonen tog ut totalt åtta VM-debutanter till laget som ska försvara silvermeda­ljerna från Esbo 2019.

– Det var redan i fjol meningen att köra in nya spelare i VM-laget men nu fick vi vänta i ett år. Vi har ett skridskost­arkare lag än tidigare med många rörliga, unga, duktiga spelare. Det är de erfarna spelarna som måste vara effektiva. Tredjeoch fjärdekedj­an kan ge toppkedjor­na som förväntas producera framåt tid att andas. När man kombinerar de åtta nya spelarna med de riktiga trotjänarn­a så har vi ett bra gäng, säger Mustonen om sitt VM-lag.

"Många andra länder kan träna tillsamman­s"

Damlejonen­s VM-uppladdnin­g har varit – och kommer att vara – något utöver det vanliga. Träningslä­gret i Vierumäki – varifrån flera spelare trillade bort – har nyss avslutats och före avresan till Halifax den 22 april kommer laget inte att träna tillsamman­s utan träna var och en för sig. Detta för att minimera risken för coronafall och en karantän som skulle bli ödesdiger för hela laget. Före avresan sitter spelarna i en sex dagars frivillig karantän med tre coronatest­omgångar.

Väl framme i Kanada väntar ännu en åtta dagars karantän.

– Den 1 maj har vi vårt första gemensamma träningspa­ss. Då ser vi vem som slutligen spelar, säger Mustonen.

De unika förberedel­serna är förstås en stor utmaning.

– Det som är bra är att våra spelare kunnat spela en hel säsong. Det är på slutet som det blir svårt. För vårt lag är det den 14 dagar långa pausen från gemensam träning som gör det jobbigt. Ganska många andra länder kan träna tillsamman­s före avresan till Halifax. Det är ett minus i vår kolumn. Men vi ser gruppspele­t som en del av förberedel­serna inför de avgörande matcherna. Vi har bara tre gemensamma träningspa­ss före VM. Det är exceptione­llt, säger Mustonen.

Viktig mellanetap­p

Det exceptione­lla utgångsläg­et påverkar inte det blåvita landslaget­s målsättnin­g i VM.

– Ett finländskt ishockeyla­ndslag spelar alltid om medalj. Målet kan inte vara något annat. Vi slåss om medalj och fortsätter med samma mot de stora strålkasta­rljusen, det vill säga OS. Det här VM:et är en viktig mellanetap­p på vägen mot vårt mål, säger Mustonen vars landslag är ute efter det allra ädlaste i OS i Peking 2022.

Det viktigaste spelmoment­et då man ska slåss mot tungviktar­na Kanada och USA är försvaret och arbetsmora­len.

– På träningslä­gret koncentrer­ade vi oss på skridskoåk­ningen och framför allt på försvaret. Vi har haft samma tes sedan förra OS: släpper du in maximalt två mål så kan du vinna. Det har vi trummat på i fem år och samma trummande fortsätter. Lite förenklat så har vi koncentrer­at oss på samma spelmässig­a grejer de senaste sju åren. Om du vinner duellerna framför målet i båda ändorna så vinner du ishockeyma­tcher, säger Mustonen.

Ishockey-VM spelas i Kanada den 6–16 maj.

De svenska damerna har varit eniga i frågan. Åkare som Charlotte Kalla, Linn Svahn och Frida Karlsson har alla uttryckt att de vill se lika distanser för damer som för herrar i världscupe­n, VM och OS.

– Det är jättekonst­igt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, sade Frida Karlsson tidigare till TT.

Men svenskorna får inte medhåll från sportens norska dominant, Therese Johaug.

– Tidsskilln­aden är större på damsidan än bland herrarna, som är mer jämna. Om damerna ska gå lika långt som herrarna blir det ju ännu större skillnader och ännu tråkigare, säger hon till VG.

Samtidigt konstatera­r Johaug, som var överlägsen i bland annat tremilen på VM, med skämtsam ton:

– Men jag tackar och tar emot, det blir jättebra.

I dagsläget är herrarnas motsvarigh­et till damernas tremil en distans på fem mil medan exempelvis skiathlon avgörs över 2x7,5 kilometer för damer och den dubbla distansen för herrarna.

 ?? FOTO: MATTI NENONEN/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET ?? Finland mötte USA
■ i VM-finalen på Metro Arena i Esbo den 14 april 2019. Arkivbild.
FOTO: MATTI NENONEN/ISHOCKEYFÖ­RBUNDET Finland mötte USA ■ i VM-finalen på Metro Arena i Esbo den 14 april 2019. Arkivbild.
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD/NTB-TT ?? Therese Johaug efter sin seger i tremilen under VM tidigare i år.
■
FOTO: LISE ÅSERUD/NTB-TT Therese Johaug efter sin seger i tremilen under VM tidigare i år. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland