Hufvudstadsbladet

Vem sitter var? EU-irritation efter toppmöte med Turkiet

- WIKTOR NUMMELIN/TT

En klantig miss eller en politisk markering? Turkiets mottagande av EU:s ledarduo väcker irritation och frågor i Bryssel.

Den häpna harklingen från EUkommissi­onens ordförande Ursula

von der Leyen hörs tydligt på filmklippe­n från besöket hos Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i tisdags.

– Ehm, säger von der Leyen och slår förvånat ut med ena handen, när mötesrumme­t visar sig ha endast två stolar framdragna och de snabbt tas upp av Erdogan själv och EU:s rådsordför­ande Charles

Michel, medan von der Leyen förpassas till en soffa.

Ett rejält protokollm­isstag från värdarnas sida? Eller var det en politisk signal om att Erdogan anser Michel som viktigare? För att han är man?

"Överraskad"

”Skamligt”, skriver exempelvis ledaren för EU-parlamente­ts socialdemo­kratiska partigrupp, spanska

Iratxe García Pérez på Twitter. Från EU-kommission­ens sida väljer man dock att inte försöka svara på varför det blev som det blev.

– Vi vill inte bedöma varför. För det får ni vända er till Turkiet. Ordförande­n blev tydligt överraskad, men hon föredrog att prioritera innehållet (vid mötet) snarare än protokolle­t, säger chefstales­mannen Eric Mamer på sin dagliga pressbrief­ing i Bryssel.

Händelsen väcker samtidigt inte bara ilska mot Turkiet utan även frågor kring Charles Michels agerande. Borde inte rådsordför­anden ha markerat mot att von der Leyen inte fick någon stol? Eller var han helt nöjd med att placeras ett pinnhål högre upp?

Kommission­en tänker i alla fall se till att något liknande inte sker igen.

– Vi kommer att ta lämpliga kontakter för att se till att en sådan incident inte upprepas i framtiden. Det är fullkomlig­t uppenbart att under en resa som de två ordförande­na gör tillsamman­s så ska de behandlas likadant, fastslår talesmanne­n Eric Mamer.

 ?? FOTO: SPUTNIK-AFP ?? EU:s rådsordför­ande Charles Michel, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen vid tisdagens möte i Ankara.
FOTO: SPUTNIK-AFP EU:s rådsordför­ande Charles Michel, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen vid tisdagens möte i Ankara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland