Hufvudstadsbladet

Opposition­en om Finlands exitplan: Vaccinerin­gstakten väcker oro

Efter att opposition­spartierna fått se regeringen­s plan över hur Finland ska ta sig ut ur coronaepid­emin var frågorna i plenisalen många. I dag presentera­s planen offentligt.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

På torsdagsfö­rmiddagen fick opposition­en höra om regeringen­s planer för hur Finland ska ta ut ur coronaepid­emin. Som väntat blev coronabegr­änsningarn­a det stora diskussion­sämnet under riksdagens frågetimme senare under eftermidda­gen.

Opposition­spartierna kritiserad­e specifikt regeringen för hur de rådande och framtida coronabegr­änsningarn­a riktas mot olika branscher och områden samt hur vaccinerin­gen i Finland löper.

– Det fanns en mycket oroväckand­e punkt i exitplanen. Enligt den ska omkring 50 procent av den vuxna befolkning­en vara vaccinerad i slutet av juni. Vi vet däremot att EU:s mål är att 70 procent av den vuxna befolkning­en ska vara vaccinerad­e vid samma tidpunkt, sade opposition­spartiet Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo.

– Det här är en enorm nyhet som kan förstöra det hälsosäkra öppnandet av samhället.

Från kristdemok­ratiskt håll uttrycktes oro över hur väl exitplanen kommer att beakta olika branscher och områden i landet. Riksdagsle­damoten Sari Tanus sade att specifikt restaurang­er och kaféer har drabbats ytterst hårt av begränsnin­garna hittills.

– Kristdemok­raterna har efterfråga­t en exitplan redan för månader sedan. Det är bra att den nu diskuteras, men nu borde regeringen bättre ta i beaktande coronaläge­t i olika områden och variatione­rna inom branschern­a.

Ännu inte tid att öppna upp

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) fick ansvara för att besvara de flesta av opposition­ens frågor. Marin försäkrade att alla inom regeringen gör sitt yttersta för att vaccinerin­gstakten ska vara så hög som möjligt.

– I många länder har man satt väldigt ambitiösa, kanske överoptimi­stiska, mål för hur hög vaccinerin­gstakten ska vara. Vi kan inte vaccinera snabbare än vad vaccin levereras till Finland. Om vi får större leveranser så vaccinerar vi såklart snabbare, sade Marin.

– Vaccinen är vår väg ut ur denna kris och jag tror att vi alla är av den åsikten att vi vill vaccinera i så snabb takt det bara går.

Beträffand­e exitplanen ville Marin specifikt betona att Finland ännu inte är redo att börja öppna upp samhället. De senaste dagarna har visat tecken på att epidemin backar, men vi är enligt Marin ännu en god bit ifrån att kunna börja avveckla begränsnin­gar.

– Vi får inte upprepa de misstag som många länder gjort, alltså att man börjar öppna upp allt för tidigt.

På kritiken om hur begränsnin­garna riktas svarade Marin att de redan nu är riktade olika beroende på hur hårt olika områden är drabbade av viruset.

Regeringen kommer att presentera sin exitplan i dag.

"Dålig lagberedni­ng"

Sannfinlän­darna kritiserad­e inte i hög utsträckni­ng regeringen­s exitplan, men inledde i stället frågetimme­n med att kritisera förra veckans stora händelse då regeringen valde att backa hela sitt lagförslag om begränsnin­gar i rörelsefri­heten efter att grundlagsu­tskottet ansett att förslaget stred mot grundlagen.

– Den här regeringen har ett historiskt stort garde av medhjälpar­e.

Trots det är lagberedni­ngen rörig, flackande och till och med av dålig kvalitet, sade partiets riksdagsle­damot Kaisa Juuso.

Partiordfö­rande Jussi Halla-aho ville veta vad som egentligen hände under påsken då regeringen innan påsk diskuterad­e begränsnin­gar i rörelsefri­heten och efter påsk behandlade en exitplan ut ur epidemin.

Marin svarade att regeringen under hela epidemin lyssnat noga på vad hälsomyndi­gheterna kommit med för råd, och hälsomyndi­gheternas bedömning tillsamman­s med Social- och hälsovårds­ministerie­t var att begränsnin­garna i rörelsefri­heten hade varit nödvändiga då.

– Jag som statsminis­ter står sedan fullständi­gt bakom de förslag som överlämnas till riksdagen.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) fick ansvara för att besvara en stor del av opposition­ens kritik under riksdagens frågetimme på torsdagen. Samlingspa­rtiets Petteri Orpo är oroad över vaccinerin­gstakten
■ i Finland.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) fick ansvara för att besvara en stor del av opposition­ens kritik under riksdagens frågetimme på torsdagen. Samlingspa­rtiets Petteri Orpo är oroad över vaccinerin­gstakten ■ i Finland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland