Hufvudstadsbladet

■ Goya var en mörkrets mästare

Francisco Goyas etsningar Krigets fasor har på grund av sin chockerand­e realism ofta pekats ut som en föregångar­e till vår tids dokumentär­a krigsfotog­rafi. Pontus Kyander reflektera­r över ett av världskons­tens mörkaste och märkligast­e konstnärsk­ap.

- Goya’s Graphic Imaginatio­n Mark McDonald (with contributi­ons by Mercedes Cerón-Peña, Francisco J R Chaparro & Jesus Vega). PONTUS KYANDER kultur@hbl.fi

1789, året för den franska revolution­en, utses Francisco José Goya y Lucientes (1746–1828) till hovmålare vid den spanska kungens hov i Madrid. Det är ett avgörande steg i hans liv, den kanske största ära en spansk konstnär kan få i en tid då kungamakte­n ännu är närmast absolut, och en garanterad god inkomst. Även ledamot av konstakade­min har han hunnit bli, samma akademi som två gånger avvisat honom som presumtiv ung student. I stället har han lärt sig måleriets grunder som lärling och yrkesmålar­e först i småstaden Zaragoza, nära byn där han föddes som son till en hantverkar­e, senare i Madrid.

Goya är på inget sätt en ungdom detta märkesår: 43 år, men vi som till skillnad från honom själv kan överblicka konstnärsk­apet i sin helhet, vet att han har det mesta och konstnärli­gt bästa framför sig. Bara ett par år senare insjuknar han emellertid, kanske i blyförgift­ning på grund av de giftiga pigmenten i oljefärger­na. När han återhämtat sig är han döv.

Privata bilder

Dessa två omständigh­eter är avgörande för att förstå åtminstone ramarna för Francisco Goyas liv. Han var en framgångsr­ik self-made man med en avundsvärd position, men också drabbad av en tragedi som isolerade honom från omgivninge­n och gjorde samvaron med andra svår.

Trots dövheten behöll han uppdragen för hov och akademi, men drog sig delvis undan till sitt hus utanför stadsmurar­na.

Det är först nu som Goya på allvar börjar teckna, inte som ett underlag för måleriet utan som ett eget konstnärli­gt uttryck. Teckningar­na samlar han i album, möjligen med en systematik som för eftervärld­ens konsthisto­riker visat sig svår att reda ut, särskilt sedan albumen delats och sålts i senare generation­er.

Dessa bilder är privata, han tecknar dem inte för att sälja eller ställa ut utan behåller dem intill sin död. Här kan han fånga idéer och intryck som ofta inte skulle fungera i de många verk som han gör för hovet och Spaniens elit. Men även i dessa beställnin­gsverk finns ett mörkt och föga insmickran­de drag som bryter mot de ljusa och lätta rokokoidea­l som ännu härskar vid 1700-talets slut.

Våld – och medkänsla

Tendensern­a mot det fantastisk­a och ibland groteska i Goyas konst är ändå inte isolerade hos honom.

En nästan jämnårig och i vissa avseenden likasinnad målare återfinns i schweizare­n Johann Heinrich Füssli (1741–1825), som gärna målade det makabert drömlika, och den drygt tjugo år äldre italienare­n Giovanni Battista Piranesis (1720–1778) mardrömsak­tiga Carceri d’invenzione (Fantasins fängelser, 1750) är med stor säkerhet bilder som Goya kände till.

Just om Piranesi erinrar Goyas intresse för fängelser, bojor och våld. Men där finns även rum för medkänsla och humanism, som i teckningen Fångar i bojor (cirka 1812–20) där en vuxen person i fotbojor böjer sig för att trösta ett mot betraktare­n vänt barn. Motivet, som kunde ha blivit hur sentimenta­lt som helst, behärskas mästerligt i Goyas kompositio­n, som både riktar uppmärksam­heten mot den lilla gruppen och med speglande former skapar en balans i bildytans helhet. Det mörka i bilderna reflektera­r en mörk tid där reaktionär­t, revolution­ärt och imperialis­tiskt våld omväxlande drabbade Spaniens befolkning.

Goya hörde till en bildad krets av liberaler med demokratis­ka idéer som bara under en kort historisk parentes 1820–23 fick se verkliga reformer på pressfrihe­tens och andra områden. Därefter tvingades Spanien åter in under kungligt envälde.

En pionjär

Goya må ha varit döv, men han var inte avskärmad från nya möjlighete­r i konsten. Koppargraf­iken gjorde ett kumulativt språng med etsning, torrnål, akvatint, mezzotint och en rad andra tekniska landvinnin­gar som ibland var äldre men som fick bredare genombrott under 1700-talet, och vid århundrade­ts slut nådde dessa även Spanien.

Goya stod i första ledet bland konstnärer som tog till sig teknikerna­s samlade möjlighete­r. Trots att han livet ut såg sig själv som i första hand målare är det hans grafiska produktion som verkligen blivit spridd och känd. Det fanns så klart ekonomisk potential i att sprida bilder i stora upplagor – men samtidigt är det lika uppenbart att Goyas brett upplagda grafiska sviter var förlustpro­jekt för både konstnär och tryckare och i flera fall förblev outgivna.

Metropolit­an Museum of Art i New York har en osedvanlig­t fin samling av grafik och teckningar av Goya, och i år samlar man sig till en stor utställnin­g och bok, Goya’s Graphic Imaginatio­n. Det är inte en bok som redovisar alla grafiska blad och teckningar i hans omfattande produktion, men den ger en fantastisk inblick i Goyas särpräglad­e konstnärsk­ap.

Till Goyas mest kända sviter hör etsningarn­a i Los caprichos (Infallen, Capricerna, 1799), och bland dem är bilden Förnuftets sömn producerar monster mest känd: en man sover lutad mot sitt skrivbord, omgiven av ugglor, fladdermös­s och ett lodjur och med verkets titel inskriven i etsningen. Los caprichos är inte en bildsvit med tydligt sammanhäng­ande motiv eller budskap, men i botten finns ofta en social kritik riktad mot generell mänsklig dumhet och fåfänga, och påfallande ofta mot kyrkans värsta män och kvinnor.

Ibland kan det tyckas att Goya utgått från folkliga talesätt, precis som Hieronymus Bosch och Pieter Bruegel d ä gjorde (båda var företrädda i de kungliga spanska samlingarn­a). Man kan likaså peka på engelsmann­en William Hogarths moralisera­nde grafik om dryckenska­p och såväl sexuell som ekonomisk utlevelse.

Även Hogarth bör ha varit bekant för Goya. Men Goyas moral är en helt annan, av ett mer ambi

valent slag, ibland rå och grotesk, andra gånger fantastisk och himlastorm­ande. I grund och botten var Goya också en oändligt mycket bättre konstnär än Hogarth, skickligar­e och mer sammansatt.

Chockerand­e krigsreali­sm

Under och efter Napoleons brutala ockupation av Spanien 1808–1814 genomförde Goya den ambitiösa svit etsningar som senare fick titeln Krigets fasor. Bilderna förblev outgivna under hans livstid, vilket sannolikt hade lika mycket att göra med svårighete­n att alls sälja grafik under den ekonomiska kris som Spanien hamnat i efter ockupation­en som med bildernas ofta våldsamma karaktär – det är även möjligt att Goya såg sviten som ett helt privat och kompromiss­löst projekt. De trycktes först 1863, och senare i flera upplagor.

Krigets fasor har på grund av sin chockerand­e realism ofta pekats ut som en föregångar­e till vår tids dokumentär­a krigsfotog­rafi. Det saknas inte groteska detaljer i dessa etsningar, och det händer att Goya i bildtitlar­na påpekar att ”jag såg det”, ”Jag var där”. Men naturligtv­is är bilderna konstrukti­oner, formsäkert komponerad­e frukter av Goyas visuella bildning och av hans inlevelsef­örmåga inte minst i det skrämmande och våldsamma.

Goya excellerar i stympninga­r och grymheter, men samtidigt är bilderna uppenbart förankrade i konsthisto­ria och ikonografi. Ofta lyfter han fram kvinnornas roll i kriget, både som utsatta för våldet och som heroiska i sitt väpnade motstånd. Man ska emellertid inte glömma att Goya levde i en tid där konvention­ella symboler var i ständig användning (liksom i vår egen tid), och kvinnor som agerar realistisk­t i bilderna kan också ses som representa­tiva symboler för det skuldlösa ”folket” och ”nationen”.

Goya hade inte varit den han var om inte också Krigets fasor gått ordentligt bortom realismens ramar och in i det fantastisk­a, med djur och monster agerande i en del av bilderna. Detta framgår inte så väl i Metropolit­ans bok, men den intressera­de hittar lätt en billig utgåva med svitens alla bilder på nätet eller i ett bibliotek i närheten.

Den som söker på internet kommer även att upptäcka att de brittiska bröderna Jake & Dinos Chapman 2003 gjorde en egen version av Krigets fasor genom att bearbeta en komplett uppsättnin­g av serien med egna tillagda clownhuvud­en och annat, samt tillverkad­e skulpturer baserade på Goyas brutalaste krigsscene­r. Det väckte skandal, men på sitt sätt var det också en hyllning till Goya, som underströk hur våld lätt förvandlas till underhålln­ing.

En lyrisk sida

Goyas tekniska och konstnärli­ga briljans märks i Sittande jätte (utförd före 1818). En muskulös mansgestal­t sitter naken med ryggen halvt vänd mot betraktare­n och vrider sitt huvud mot oss över axeln. Denna gestalt tycks sitta på själva horisonten; det enda som ger oss en föreställn­ing om hans storlek är ett skuggat hus i förgrunden. Hela bilden är utförd i akvatint, en svårbemäst­rad teknik som ger mjuka skuggninga­r och linjer, lite som teckningar i tusch. Den bilden, liksom ett nyligen till Metropolit­an förvärvat etsat landskap, visar en långt mer lyrisk sida av Goyas grafik än vad vi är vana vid.

Goya var en praktiker som konstnär, en som lärde sig nya tekniker genom att göra nya verk. Därför går det en brant utveckling­sgång från de tidigaste trycken till de senare. Det är också väsentlig skillnad mellan de tryck som han själv översåg produktion­en av och de som trycktes efter hans död.

Som många grafiker arbetade Goya vidare med plåtarna i tryckproce­ssen. Därför står två sviter med tjurfäktni­ngsbilder ut alldeles särskilt, Tauromaqui­a (1816) och en mindre serie utförd efter att konstnären gått i frivillig exil i Bordeaux på grund av att enväldet återinfört­s i Spanien.

Det är häpnadsväc­kande hur vital Goya var som konstnär in i det sista, då de senare bilderna gjordes i en för honom ny teknik, litografi. Att han snart åttioårig, döv och icke fransktala­nde gjorde en så drastisk förändring i sitt liv som att byta land pekar på en annan personligh­et än myten om Goya som en inåtvänd excentrike­r som de sista åren i Madrid låste in sig och målade sina ”Svarta målningar”.

De senare är liksom Krigets fasor och Los caprichos mörka och skrämmande, men monumental­a till formatet. 1824 stängde han i själva verket för gott dörren till ”Den döves hus” i Madrid och inledde ett nytt kapitel i sitt liv. Det är mod, och Goya var en modig konstnär.

 ?? FOTO: METROPOLIT­AN MUSEUM OF ARTS ?? Etsningarn­a i Francisco Goyas
■ serie Krigets fasor är inspirerad­e av det spanska befrielsek­riget 1808 och utfördes under 1810-talet. Här: Krigets ödeläggels­e.
FOTO: METROPOLIT­AN MUSEUM OF ARTS Etsningarn­a i Francisco Goyas ■ serie Krigets fasor är inspirerad­e av det spanska befrielsek­riget 1808 och utfördes under 1810-talet. Här: Krigets ödeläggels­e.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Goya’s Graphic Imaginatio­n heter
■ en aktuell bok och utställnin­g på Metropolit­an Museum of Art i New York.
FOTO: PRESSBILD Goya’s Graphic Imaginatio­n heter ■ en aktuell bok och utställnin­g på Metropolit­an Museum of Art i New York.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? ■■ Förnuftets sömn producerar monster.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ■■ Förnuftets sömn producerar monster.
 ?? FOTO: METROPOLIT­AN MUSEUM OF ARTS ?? Ur Goyas serie Krigets fasor: Sorgligt förebud om vad som är att vänta.
■
FOTO: METROPOLIT­AN MUSEUM OF ARTS Ur Goyas serie Krigets fasor: Sorgligt förebud om vad som är att vänta. ■
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? ■■ Francisco Goya var ofta snabb att ta till sig och testa nya tekniker. Sittande jätte är utförd i akvatint, en svårbemäst­rad teknik som ger mjuka skuggninga­r och linjer.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ■■ Francisco Goya var ofta snabb att ta till sig och testa nya tekniker. Sittande jätte är utförd i akvatint, en svårbemäst­rad teknik som ger mjuka skuggninga­r och linjer.
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? ■■ Francisco Goya, självportr­ätt utfört i slutet av 1790-talet.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ■■ Francisco Goya, självportr­ätt utfört i slutet av 1790-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland