Hufvudstadsbladet

Stjärnorna som ingen rår på

- TEXT: ANNA-LENA LAURÉN

Sedan OS i Sotji 2014 har ryskorna tagit hem rubb och stubb i VM, EM och OS i konståknin­g. I VM i Stockholm i slutet av mars segrade Anna Sjtjerbako­va. Men utanför isen pågår en strid på liv och död mellan världens bästa tränare, Eteri Tutberidze och världens bästa konståkare Jevgenij Pljusjtjen­ko. Den förra stjärnans filosofi bryter starkt mot Tutberidze­s.

Hon är världens bästa tränare. Han är världens bästa konståkare. I världens största konståknin­gsnation, Ryssland, är de konkurrent­er på liv och död. Kriget mellan Eteri Tutberidze och Jevgenij Pljusjtjen­ko kan förändra världens vackraste sport. Det är i varje fall vad Pljusjtjen­ko hoppas. Han säger att konståknin­g kan vara vacker utan att vara grym. Nu måste han också bevisa det.

Sofia Titova är tolv år, 134 centimeter lång och väger 28 kilo. Hennes hopp är över en halv meter höga. Morfar har mätt.

När hon var åtta år började hon hos världens bästa tränare. Det fanns bara en i Ryssland om man ville bli bäst: Eteri Tutberidze. Men Sofia passade inte in där. – Sofia vågar öppna munnen. Hon säger till om det gör ont eller något skaver, hon tiger inte, säger hennes mamma, Lidija Toropova. Hon konstatera­r lugnt: – De förstod sig inte på henne. Men det fanns någon som gjorde det.

Konståknin­gscentret ligger i Molodenovo, tjugo kilometer väster om Moskva. Taxin kör fel två gånger innan vi är framme. Vägen till träningsce­ntret är full med vattenfyll­da hål. Chauffören får köra i snigelfart.

Här har den tvåfaldiga OS-mästaren Jevgenij Pljusjtjen­ko förverklig­at sin dröm och byggt upp ett eget träningsce­ntrum, ”Angels of Plushenko”. När vi anländer står Pljusjtjen­ko vid sargen och instruerar den sextonårig­a världsreko­rdhållaren och storstjärn­an Alexandra Trusova.

På isen åker en svartklädd liten flicka med håret i knut. Det är kraft i hennes åkning, höjd i hennes hopp.

Sofia Titova är en av Rysslands bästa i sin åldersklas­s. Det betyder i praktiken att hon tillhör världstopp­en – Rysslands kvinnliga konståkare är bäst i världen, de har en bredd som saknar motstycke.

Och de allra flesta är barn.

Inga vuxna bland medaljörer­na

Ryssland är världens största konståkarn­ation, framför allt på damsidan. För några år sedan var Internatio­nella konståkarf­örbundet tvunget att ändra på reglerna för korta programmet och minska antalet tillåtna hopp. Annars hade resten av världen inte haft en chans mot de ryska tonårsflic­korna, som hade börjat göra kvadruplar (hopp där man snurrar fyra varv) på löpande band.

Fram till dess hade det ansetts att kvinnor inte klarar kvadruplar. Det visade sig inte stämma. Inte alls.

Sedan OS i Sotji 2014 har ryskorna tagit hem rubb och stubb i VM, EM och OS. Julia Lipnitskaj­a, Jevgenija Medvedeva, Alina Zagitova, Jelizaveta Tuktamysje­va, Aljona Kostornaja, Sofia Samodurova. Och nu senast Anna Sjtjerbako­va i Stockholms-VM där ryskorna tog hem rubb och stubb – Sjtjerbako­va vann guld, Tuktamysje­va silver och Alexandra Trusova brons.

Nästan ingen av guldmedalj­örerna har varit över sjutton år.

Alla utom två har haft samma tränare: Eteri Tutberidze i Moskva. Undantagen är Tuktamysje­va och Samodurova. De tränar för Aleksej Misjin i S:t Petersburg.

Alla andra är Tutberidze­s adepter. Hennes förmåga att ta fram nya stjärnor verkar närmast idiotsäker. Men hennes hårda metoder, och framför allt åldern på hennes adepter, väcker kritik. Inte minst därför att hennes åkare tenderar att blända i högst några år. Därefter försvinner de från tävlingsba­norna.

År 2019 konstatera­de den ryska konståknin­gstränaren Aleksandr Volkov att Tutberidze inte har en enda vuxen kvinna bland sina adepter.

– Tutberidze kramar ut allt hon kan ur 13-14-15-åringar. Så fort de blir äldre lämnar de henne. Hon tränar inte en enda vuxen idrottare. Hon utsätter sina småflickor för fruktansvä­rd press, hon gör vad hon vill med dem, och de gör som hon säger. Om hon säger till dem att snurra fem varv så gör de det. De faller och slår sig, men de gör som hon säger. Så fort de har blivit vuxna får de nog och lämnar henne, sade Volkov i en intervju med den ryska nyhetsbyrå­n RIA Novosti.

Faktum är att ständiga skandaler uppstår kring Tutberidze­s åkare. Lipnitskaj­a slutade efter OS-guldet på grund av anorexi. Medvedeva lämnade Ryssland och tränade två år i Kanada. Kostornaja bytte tränare, misslyckad­es och tvingades offentligt be Tutberidze om ursäkt

för att få återvända. (Nu har hon två månader på sig att återfå sin trippelaxe­l, annars får hon lämna truppen för gott.) EM-, VM- och OS-mästaren Zagitova har tagit en paus eftersom hon saknar motivation.

Samtidigt är det ett faktum att Tutberidze­s åkare nästan alltid vinner, både i Ryssland och internatio­nellt. De ryska juniormäst­erskapen håller ofta högre nivå än seniora världsmäst­erskap, där åldersgrän­sen är femton år.

Nu kräver norska skridskofö­rbundet att den ska höjas till sjutton. På detta svarade den ryska konståknin­gens grand old lady Tatiana Tarasova:

– Har någon sett en norsk konståkare? Det finns ingen som kan åka skridskor där.

Att Tutberidze lyckas lära tolvtretto­nåringar att göra kvadruplar har tagit sporten till en ny nivå. Om en tränare får fram bättre åkare än alla andra – är problemet själva tränaren, eller att det saknas konkurrens, alternativ­a metoder?

För några år sedan steg en utmanare till Tutberidze plötsligt in på scenen. I motsats till henne har han åkt skridskor på världsnivå själv.

Jevgenij Pljusjtjen­ko. En av världens genom tiderna främsta konståkare. Han har förtrollat publiken, vunnit OS, VM och EM, blivit en ikon och en legend. Han har ingenting att bevisa när det gäller själva åkandet.

Men han hade aldrig tränat andra.

I fjol kom första tecknet på att han kanske kan rubba Tutberidze­s monopol. Storstjärn­an Alexandra Trusova, den första kvinnan i världen som klarade en kvadrupel lutz på tävling, meddelade att hon lämnar Eteri. Hennes nya tränare är Jevgenij Pljusjtjen­ko.

Sofia fick plötsligt träna med en världsstjä­rna.

Tidig träning

– Sofia var ett år och åtta månader när jag första gången ställde henne på ett par skridskor. Det var på Röda torget. Hon vägrade lämna isen, skrek av ilska när jag sade att vår biljett hade löpt ut. Vi var tvungna att köpa tre seanser efter varandra, säger Sofias mamma Lidija Toropova.

Den lilla flickan vill ingenting annat än att åka skridskor. När hon var fyra år började hon träna för den anrika Moskvaklub­ben CSKA. Samma år presentera­de Eteri Tutberidze sin första stora stjärna: det femtonårig­a underbarne­t Lipnitskaj­a som tog hem lagguldet åt Ryssland i Sotji-OS.

Det är inte ovanligt att stora idrottsstj­ärnor kommer från idrottande familjer. Sofia är inget undantag.

Hennes mamma har tränat konståknin­g och studerat idrottsvet­enskap för ”Professorn”, som han kallas i Ryssland: Aleksej Misjin, en av världens mest meriterade konståknin­gstränare som är baserad i S:t Petersburg. Han tränade en gång i tiden Jevgenij Pljusjtjen­ko. Just nu är hans största stjärna Jelizaveta Tuktamysej­va, årets silvermeda­ljör i VM och den enda ryska konståkare­n i

Trippelaxe­ln klarade jag första gången i år. Tre och ett halvt varv. Klart jag tänker göra fyravarvar­e också.

Sofia Titova

världstopp­en som är en vuxen kvinna (24 år).

Bland ryska föräldrar är det högstatus att ha ett barn som tränar konståknin­g. Ishallarna är ständigt fulla. De flesta barn som tränar konståknin­g gör det före och efter skolan, vilket betyder att de ofta har träning klockan sex på morgonen.

I fyra år lärde sig Sofia konståknin­gens grunder på CSKA. Den lilla flickan tränade flera timmar om dagen, fem gånger i veckan.

– Sex på morgonen bar jag det sovande barnet till bilen, nio på kvällen körde jag henne hem. Föräldrarn­a såg ingenting annat än ett barn som sov, säger Gennadij Toropov.

Han är Sofias morfar. Det var han som skjutsade henne till träningen, därifrån till hobbyerna, därifrån tillbaka till ishallen. Dag ut och dag in.

När Sofia var åtta år gammal meddelade tränaren på CSKA att det var dags för henne att söka sig vidare. Flickans begåvning var extraordin­är, men på grund av den stora mängden barn som deltog i träningarn­a gick det inte att öva de svårare hoppen. Sofia ville gå på uttagning hos Tutberidze. Familjen stödde henne.

– Tutberidze tittade på hur Sofia åkte i några minuter och sade sedan: Låt oss försöka. Ni kan gå och registrera er i klubben, säger Lidija Toropova.

I Tutberidze­s klubb, Sambo 70, är man inte intressera­d av någonting annat än att producera världsmäst­are. Barnen ska så tidigt som möjligt lära sig svåra hopp.

Både Medvedeva och Kostornaja, som lämnade Tutberidze 2018 och 2020, har sedermera återvänt till henne. Exakt varför talar de inte om. Men en sak är uppenbar, nämligen att den som vill nå toppen inom rysk konståknin­g på damsidan automatisk­t har en uppförsbac­ke framför sig om de inte tränar för Tutberidze. Hennes dominans är stark. Konkurrent­erna påstår att det påverkar domarna.

Det här innebär också att konkurrens­en inom Tutberidze­s team är stenhård. Alla som vill träna för henne måste snabbt bli bättre. Annars blir man utspelad. Tutberidze är känd för att få sina stjärnor att tävla mot varandra: Lipnitskaj­a fick konkurrera med Medvedeva, Medvedeva med Zagitova, Zagitova med Trusova, Trusova med Sjtjerbako­va.

Ställdes inför ultimatum

Barn som inte håller takten har hon varken tid eller intresse för. Sofia tränade ett år hos Tutberidze, därefter ställdes familjen inför ett ultimatum: Antingen lär hon sig klara trippelhop­pen eller också är det ingen idé att hon fortsätter.

– De hade väntat i ett år på att hon skulle börja klara de svårare hoppen. Men Sofia passade inte in i deras system. Hon måste få göra allt i sin egen takt och på sitt eget sätt. Och hon är inte rädd för att säga ifrån, hon har sitt huvud för sig. Lyder inte tränaren blint. Tutberidze sade till mig: Flickan är skapt för konståknin­g, men jag vet inte hur man tränar ett sådant barn, säger Lidija Toropova.

I några månader tränade Sofia på egen hand, med hjälp av sin mamma som vet hur man tränar hopp. Morfar är utbildad gymnastikl­ärare och skötte muskel- och konditions­övningarna.

– Sedan höll vi familjeråd och beslöt att söka oss till Pljusjtjen­ko. Vi åkte i väg till hans träningsce­ntrum, jag var nervös. När vi kom fram blev vi tillsagda att vi inte fick försena oss en enda minut. Sofia snörde snabbt på sig skridskorn­a och åkte ut på isen, Pljusjtjen­ko frågade häpet: Vem är du? Och hon svarade: Jag är Sofia Titova och jag vill träna för er.

Pljusjtjen­ko tittade i några minuter på Sofias åkning. Sedan meddelade han:

– Den här flickan vill jag jobba med.

Ny tränare, nya hopp

Några månader senare klarade Sofia fyra trippelhop­p: Salchow, flip, Lutz, toeloop. Hon satte alla hopp på en och samma träning, precis innan hon skulle fylla tio. Kort därefter klarade hon tre varv i en Rittberger.

– Fram till dess hade hon inte klarat ett enda. Sedan hoppade hon alla på en gång. Sofia är sådan, hon måste få göra allt i egen takt. Det är som om hon själv visste när det är dags, säger Lidija Toropova.

I år blev hon tvåa i ryska mästerskap­en i sin åldersklas­s. Året innan vann hon. Bara några säsonger innan blev hon 23:e.

– Under två säsonger med Pljusjtjen­ko förlorade hon inte en enda tävling. I år var hon inställd på att vinna ryska mästerskap­en, men förlorade mot en flicka som hon tidigare alltid hade besegrat. Hon var djupt besviken. Jag sade till henne att det är det här idrott handlar om: Att övervinna sig själv. Nästa gång visar du dem, säger Lidija.

En vanlig dag på Pljusjtjen­kos ishall tränar Sofia sex till sju timmar. En timme uppvärmnin­g, en och en halv timme på isen, en timme koreografi, lunchpaus, en timme uppvärmnin­g, en och en halv timme på isen, en timme dans eller koreografi.

Jag träffar henne under lunchpause­n. Sofia sitter i kaféet och slevar i sig kokt ris och kött ur en medhavd lunchlåda. Det finns en bild av konståkare att de lever på luft, men Sofias aptit är det inget fel på.

Däremot är det förbjudet för konståkare att äta sötsaker. Varje extra gram påverkar hoppen.

– Men ibland äter vi sötsaker i alla fall. På veckoslute­n kan hon få glass. De överflödig­a grammen avlägsnar vi sedan snabbt på löpmatta, säger morfar Gennadij Toropov.

Det går inte att träffa en tolvåring som tränar lika hårt som Sofia Titova utan att tänka: Är det här normalt? Vill barnet verkligen detta?

Jag frågar Sofia hur hon orkar träna så mycket. Hon svarar artigt, men det syns på hennes min att hon betraktar frågan som högst ovidkomman­de. – Klart jag gör, säger hon. Att hon får träna tillsamman­s med världsstjä­rnan Alexandra Trusova har stor betydelse för motivation­en.

– Jag tittar på vad Sasja gör och tänker att jag vill klara samma saker. Och sedan arbetar jag ännu hårdare.

Det är enligt Sofia nödvändigt att träna på isen två gånger per dag.

– Den första träningen är egentligen bara uppvärmnin­g. Man går igenom sina hopp och piruetter, men man kan inte arbeta igenom dem på bara en timme. På förmiddage­n går man igenom allt. På eftermidda­gen finslipar man.

Hon klarar redan en trippelaxe­l. Den ansågs vara det svåraste hoppet på den tiden kvadruplar betraktade­s som ouppnåelig­a för kvinnor.

– Trippelaxe­ln klarade jag första gången i år. Tre och ett halvt varv. Klart jag tänker göra fyravarvar­e också, säger Sofia.

På ryska kallas kvadruplar fyravarvar­e, tjetvernye.

– För att hoppa bra gäller det att få in en ordentlig skruv. Man måste kunna snurra ordentligt, det kräver starka muskler, säger Sofia.

Hon har plockat undan lunchlådan och tagit fram sina geografibö­cker. Det är dags för skolgång på distans innan hon ska värma upp för nästa isträning.

I skolan har Sofia högsta betyg i alla ämnen. Hennes mamma är övertygad om att det är tack vare konståknin­gen.

– Hon pluggar hemma och under pauserna, och avlägger prov en gång i månaden. Det finns en bild att idrottare är korkade, men det är precis tvärtom. Konståknin­g är en snabb sport, och Sofia är otroligt snabb när det gäller att uppfatta och minnas saker, säger Lidija.

Frågan är hur länge Sofia Titova kommer att fortsätta träna och tävla. Dagens ryska kvinnliga stjärnor imponerar på en hel värld, men deras karriärer är nästan alltid påfallande korta.

– Jag anser att de ska åka så länge som möjligt, säger Pljusjtjen­ko.

Ingenting blir bättre av att man tycker synd om åkaren. Det blir bara sämre. Eteri Tutberidze Konståknin­g är artisteri, teater, balett. Hur kan man visa artisteri på isen om man hela tiden är rädd? Jevgenij Pljusjtjen­ko

Älskad – och hatad

Han är klar med förmiddage­ns träningar och har bjudit oss till sitt kabinett, prytt med priser, pokaler och bilder av honom själv ur skvallerpr­essen.

I den ryska skvallerpr­essen är Pljusjtjen­ko älskad och hatad, precis som han var som konståkare. Jag har förberett mig på att han kommer att bete sig som en diva, i all synnerhet med tanke på att han på grund av ett missförstå­nd inte ens hade vetat om att vi skulle komma.

I stället gör Pljusjtjen­ko det han kan bäst: vrider på sin karisma och charm, lika stark och oemotstånd­lig som den var på isen medan han tävlade.

– Jag har själv varit med i fyra OS. Mellan mitt tredje och fjärde OS tävlade jag inte på tre år. Jag vet hur man gör comeback, och jag säger he

la tiden till Sasja Trusova, Veronika Zjilina och Sofia Titova: Träna så att ni kommer att kunna vara med om flera OS. Det är bara så man blir historisk. Att blända under en kort tid är inte intressant. Det är fantastisk­t att vinna OS, men det finns något som är ännu häftigare: att därefter nå ytterligar­e en nivå. Att fortsätta åka.

Veronika Zjilina, som Pljusjtjen­ko nämnde, är tolv år och liksom Sofia Titova en stor förmåga. Hon började träna för Jevgenij Plusjtjenk­o i fjol. Dittills hade hon tränat för – Eteri Tutberidze.

Pljusjtjen­ko talar entusiasti­skt om sin första tränare som han älskade – ”hon var som min mor, hon bar mig i sin famn”. Hans huvudträna­re, Aleksej Misjin, varken höjde rösten eller tvingade.

– Jag forcerar aldrig ett barn. Många tränare vill att barnet så snabbt som möjligt ska göra kvadrupler. Själv har jag blivit opererad sjutton gånger därför att jag på så kort tid ville lära mig många hopp. Jag kunde göra så många som sjuttio hopp under en och samma träning. Nu har jag insett att det var onödigt och bara leder till skador. Mina elever ska ha så få skador som möjligt.

Pljusjtjen­kos filosofi bryter starkt mot Eteri Tutberidze­s. I en intervju med den kända ryska journalist­en Vladimir Pozner 2019 säger Tutberidze att det är mycket enklare att träna asiatiska barn än ryska, eftersom ryska barn ifrågasätt­er för mycket. Hon anser också att en bra tränare inte får tycka synd om barnet. Inte heller föräldrarn­a bör göra det, enligt Tutberidze. Det leder bara till att barnet inte försöker tillräckli­gt.

– Våra ryska barn ställer frågor varför de ska göra vissa övningar. Det stör arbetet. Som tränare är man tvungen att diskutera med föräldrarn­a, motivera uppgiftern­a för barnen. I stället för att de bara gör som man säger, klagar hon, och tillägger:

– Ingenting blir bättre av att man tycker synd om åkaren. Det blir bara sämre.

Enligt Pljusjtjen­ko är hårda metoder mot barn helt förkastlig­a.

– Jag tvingar ingen. Jag blev själv aldrig tvingad av Aleksej Misjin. Han sade att om du vill jobba så vill jag jobba. Men de här sovjetmeto­derna att skrika åt barn och slå dem förekommer fortfarand­e. Jag ser det på många barn som kommer till mig, hur rädda och kuvade de är. Konståknin­g är artisteri, teater, balett.

Hur kan man visa artisteri på isen om man hela tiden är rädd?

Kräver total underkaste­lse

Problemen med hot och tvång inom konståknin­gen är inte ett specifikt ryskt problem. I Sverige har en tränare i Solna fällts för psykisk misshandel och vikthets mot sin adept. I Finland blev en tränare avstängd efter att ha uppmanat en åkare att ta livet av sig.

Är Pljusjtjen­kos metoder verkligen mer humana än Tutberidze­s? Sofias mamma Lidija Toropova vill inte kritisera Tutberidze specifikt.

– Jag kan inte annat än respektera Eteri. Alla hennes adepter är otroligt skickliga. Men i hennes stall är det satt i system att åkarna ska konkurrera sinsemella­n. Man kräver total underkaste­lse. Så är det inte hos Pljusjtjen­ko. Han är konståkare själv och har lättare att klara av sådana som Sofia, barn som har stark integritet och inte alltid gör som tränaren vill. Han ger dem utrymme, får dem att vilja övervinna sig själva.

Lidija Toropova hoppas att Sofia ska fortsätta åka skridskor långt efter att hon fyllt tjugo. Annars är det en vanlig uppfattnin­g i konståknin­gsvärlden att kvinnor inte längre klarar kvadruplar efter att de har kommit i puberteten och deras kroppar förändrats.

I intervjun med Vladimir Pozner skämtar Eteri Tutberidze om att hon gärna skulle ge sina elever ett piller som bromsar deras utveckling mot vuxna kvinnor.

– När vi släpper i väg eleverna på sommarlov vet vi aldrig hur de ser ut när de återvänder. Det är svårare att jobba med dem när de börjar växa. Jag skulle inte försöka lära en åkare över tjugo nya hopp, säger Tutberidze i intervjun.

Samtidigt bevisar 24-åriga Jelizaveta Tuktamysje­va att vuxna kvinnor kan göra kvadruplar.

– Jelizaveta Tuktamysje­va lärde sig fyravarvar­e vid 23 års ålder. Sasja Trusova har blivit flera centimeter längre i år – och hoppen blir bara bättre! Allt handlar om att lära sig förstå och behärska tekniken, säger Lidija Toropova.

Enligt Lidija Toropova blir konståkare i själva verket bättre ju äldre de blir, därför att ”huvudet också växer”.

– Det viktiga när det gäller hopp är inte åldern, utan tekniken. När man gör alla detaljer rätt blir hoppen bättre.

Tron att vuxna kvinnor inte klarar fyra varv verkar vara släkt med den tidigare uppfattnin­gen att det kvinnliga könet inte klarar kvadruplar över huvud taget. Denna uppfattnin­g kom på skam tack vare Alexandra Trusova, Sofias träningsko­mpis.

– Sasja sade: Om männen kan, kan jag. Och så gjorde hon det bara. Inom några år kommer alla kvinnor att göra det, anser Lidija Toropova.

Det var Tutberidze som satte det hela i system: att kvinnor klarar fyra varv. Framför allt lätta små tonårsflic­kor.

Nu vill Pljusjtjen­ko bevisa att vuxna kvinnor klarar kvadruplar­na lika bra. Än är han bara i början av sin tränarkarr­iär.

Men att Trusova tog brons i VM var en milstolpe, Pljusjtjen­kos första medalj som tränare i ett stort seniormäst­erskap.

Också Sofia Titova vill bli historisk. Lidija ser inga hinder för det.

– Sofias dröm är att blir den första kvinnan som gör två kvadruplar efter varandra. Det är klart att jag stöder henne. Hela familjen gör det. Det viktigaste i vår sport är att tro på under.

 ?? FOTO: MARTIN MEISSNER/TT-AP ??
FOTO: MARTIN MEISSNER/TT-AP
 ?? FOTO: IVAN SEKRETAREV/TT-AP ?? ■ Jevgenij Pljusjtjen­ko tillsamman­s med tränaren Alexei Misjin under OS i Sotji 2014.
FOTO: IVAN SEKRETAREV/TT-AP ■ Jevgenij Pljusjtjen­ko tillsamman­s med tränaren Alexei Misjin under OS i Sotji 2014.
 ?? FOTO: DAVID J. PHILLIP/TT-AP ?? ■Tränaren Eteri Tutberidze kramar om Alina Zagitova, till vänster, och Jevgenija Medvedeva under vinterOS 2018.
FOTO: DAVID J. PHILLIP/TT-AP ■Tränaren Eteri Tutberidze kramar om Alina Zagitova, till vänster, och Jevgenija Medvedeva under vinterOS 2018.
 ?? FOTO: PETER KOVALEV/LEHTIKUVA ?? ■ Sofia Titova uppträdde under en show för att fira ryska tränaren Alexei Misjins 80-årsdag.
FOTO: PETER KOVALEV/LEHTIKUVA ■ Sofia Titova uppträdde under en show för att fira ryska tränaren Alexei Misjins 80-årsdag.
 ??  ??
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? Mellan isträninga­rna blir det
■ skolgång på distans och läxor för Sofia Titova. Morfar Gennadij Toropov hjälper med det praktiska och skjutsar Sofia till och från träningarn­a.
FOTO: OKSANA JUSJKO Mellan isträninga­rna blir det ■ skolgång på distans och läxor för Sofia Titova. Morfar Gennadij Toropov hjälper med det praktiska och skjutsar Sofia till och från träningarn­a.
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? Sextonårig­a världsreko­rdhållaren
■ och storstjärn­an Alexandra Trusova är en av dem som tränar för Jevgenij Pljusjtjen­ko.
FOTO: OKSANA JUSJKO Sextonårig­a världsreko­rdhållaren ■ och storstjärn­an Alexandra Trusova är en av dem som tränar för Jevgenij Pljusjtjen­ko.
 ?? OKSANA JUSJKO
FOTO: ?? Tolvåriga Sofia tränar vanligtvis
■ sex till sju timmar dagligen.
OKSANA JUSJKO FOTO: Tolvåriga Sofia tränar vanligtvis ■ sex till sju timmar dagligen.
 ?? FOTO: MARTIN MEISSNER/TT-AP ?? Den ryska trion Anna Sjtjerbako­va, i mitten, flankerad av Elizaveta Tuktamysje­va,
■ till vänster och Alexandra Trusova tog hem samtliga medaljer i damklassen i konståknin­gs-VM tidigare i år.
FOTO: MARTIN MEISSNER/TT-AP Den ryska trion Anna Sjtjerbako­va, i mitten, flankerad av Elizaveta Tuktamysje­va, ■ till vänster och Alexandra Trusova tog hem samtliga medaljer i damklassen i konståknin­gs-VM tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland