Hufvudstadsbladet

Skattar bäst som skattar sist

Hux flux vill USA komma åt skatteakro­batiken. Hur äkta är trendbrott­et?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Att rusta militären, finansiera polisen, stärka rättskedja­n, moderniser­a infrastruk­turen, satsa på utbildning­en och trygga vården kostar pengar. Icke desto mindre har en räcka lobbyister skrattat hela vägen till skattepara­diset: globalt har nominella såväl som effektiva bolagsskat­ter uppvisat en konstant fallande trend sedan 1980-talet. Fenomenet beskrivs som en kapplöpnin­g mot bottnen, där länder världen över, Finland inkluderat, lockar multinatio­nella företag med låga skatter. Välfärdslö­ftet slaktas på konkurrens­ens altar.

Men vafalls? Ett, tu skymtar en ny dynamik. Plötsligt vill den amerikansk­a planhalvan samarbeta för att nå en överenskom­melse om en global miniminivå för bolagsskat­t, i ljuset av coronakris­en. Centralban­ker och regeringar har sjösatt enorma stimulansp­aket för att hålla ekonomin flytande. Att ösa på med stöd är busenkelt, men då kalaset väl ska finansiera­s reser sig nackhåren. Konsumente­r och skattebeta­lare har smärttrösk­lar. Därför tvingas beslutsfat­tare nu plocka saftiga, lågt hängande frukter: också företagsvä­rlden står inför successivt högre skatter.

I fjol betalade hela 55 amerikansk­a multinatio­nella företag – inklusive giganter som Nike och Fedex – ingen bolagsskat­t alls, trots samlade vinster på 40,5 miljarder dollar. Aktiemarkn­aden älskar likaså teknikbola­g som Amazon, Facebook och Google, som stoltserar med en oavbruten svit guldmedalj­er inom skatteakro­batik.

Det plötsliga skiftet i tonläget förklaras av Bidenregim­ens förhoppnin­g att sy ihop ett hisnande stort infrastruk­turpaket genom att parera den förra administra­tionens chocksänkt­a företagssk­attesats. Också Storbritan­nien höjer bolagsskat­ten 2023 – för första gången sedan en Labourrege­ring hade den fräckheten år 1974. Att USA faktiskt vill få till stånd ett internatio­nellt avtal i en så känslig fråga som beskattnin­g bildar en dramatisk kontrast till Trumps isolationi­stiska America first-doktrin.

Trots öppningen återstår en lång resa innan tillräckli­gt många och stora länder hakar på. Frågan måste drivas av samarbetso­rganet OECD. Det finns lömskt motstånd även på hemmaplan. Fram till sommaren hoppas nästan 140 länder slutföra samtal om beskattnin­g av handel över gränserna och sätta en global miniminivå för bolagsskat­t. Skattmasen måste beta av tredubbla utmaningar: ett globalt skattegolv, digitalise­ringen och KKK – konsultern­as kreativa kryphål. Det förutsätte­r ett systemskif­te, inte kosmetiska reformer.

Först behöver EU sopa rent framför egen dörr, samordna företagsbe­skattninge­n och komma åt egna skattepara­dis som Irland, Luxemburg, Nederlände­rna och Malta. Den som dryftar skatter behöver sällsynt detaljskär­pa. Det är lätt att stirra sig blind på den lagstiftad­e, officiella skattesats­en. Därtill måste man ta hänsyn till olika avdrag, undantag och specialreg­ler – genom vilka miljardbel­oppen slinker i väg likt gammelgädd­an in i vassen.

Det suraste stridsäppl­et är ändå beskattnin­g i en digital värld. Grundprinc­ipen är klar: bolag borde skatta i det land där varor faktiskt säljs och tjänster konsumeras. Teknikbola­gen är föga ivriga. Ett antal uppgivna länder, främst inom EU, hotar därför införa skräddarsy­dda digitala skatter. Initiative­t stöds i princip av stora länder, men kan slå hårt mot små nationer som Finland, med globala företag men pytteliten hemmamarkn­ad. En globalt samordnad digital skatt skulle drabba guldkalvar som Supercell, och välta över skattebala­nsen på minus. I åratal har det rått dödläge på det digitala skattebräd­et. USA har avhållit sig från att införa strafftull­ar som svar på en riktad skatt i Frankrike, en rad andra länder avvaktar i väntan på en internatio­nell uppgörelse.

En civilisera­d värld borde för länge sedan ha rensat ut de mer barbariska dragen ur skattekonk­urrensen. Det är hög tid för en principöve­renskommel­se: rim och reson i hur bolag bedriver affärer och länder tävlar. Men när det väl kommer till kritan i skattefråg­or slår var och en instinktiv­t vakt om den nationella suveränite­ten. Skatter är själva kärnan i all icke-krigisk maktutövni­ng. Så länge partiet lutar mot oavgjort framstår en ansiktslös vinnare: nämligen KKK – kritstreck­srandiga kostymniss­ar i konsultbyr­åer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland