Hufvudstadsbladet

Tyska badhotelle­t i Tölö behöver mer tid

Den tidigare omstridda tomten vid Sandstrand i Främre Tölö ska troligtvis bli hotell. Men planerna löper trögt.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Egentligen skulle det planerade badhotelle­t med över 200 rum vid Sandstrand i Edesviken ha stått klart i år. Men så gick det inte.

Både Helsingfor­s stad och Soulmade, ett finskt dotterbola­g till ett tyskt företag i fastighets­branschen, vill ha tilläggsti­d.

– Vi behövde göra gatu- och parkplaner­ing samt planera kommunalte­knik. Egentligen kunde byggandet ha börjat i vår, men förvaringe­n av båtar där pågår fram till juni, säger Ilkka Aaltonen, biträdande enhetschef vid stadsmiljö­sektorn.

Planen är att den temporära båtförvari­ngen ska flytta någon annanstans, men man vet ännu inte vart.

– Egentligen gick tiden för planerings­reservatio­nen ut redan i slutet av fjolåret. Vi skulle bra ha kunnat ge tilläggsti­d tidigare, men vi har haft ett resursunde­rskott på staden.

Yoga och petanque

Som det ser ut nu får hotellet bli 12 300 kvadratmet­er stort. Själva badanläggn­ingen skulle vara 30 procent av den ytan.

Det har redan ordnats en arkitektur­tävling för badhotelle­t. Där segrade bidraget Starfish av arkitektby­rån Avanto Arkkitehdi­t.

Enligt Aaltonen kommer hotellet inte att nagga Sigurd Frosterus park i kanten. Den omringar hotellet.

– Vi har planer på att bygga ett promenadst­råk som går längs med stranden. Eventuellt kunde sandstrand­en också förlängas.

Soulmade vill att byggnaden ska ha gårdar för meditation, yoga och petanque. Den sida som vetter mot Sandstrand kan också ha en rökbastu och badtunnor.

Det x-formade hotellet har rundade ändor som hämtar inspiratio­n från det funktional­istiska arvet i Tölö.

Möjligt att dra sig ur

Planerna för hotellet i Främre Tölö är långt gångna. Detaljplan­en för området har varit i skick sedan 2009. Då slog Högsta förvaltnin­gsdomstole­n fast att detaljplan­eändringen från 2007 inte strider mot lagen. För närvarande finns inga besvär mot byggandet i någon rättsinsta­ns.

På sitt möte på tisdag kommer stadsmiljö­nämnden att fatta beslut huruvida planerings­reservatio­nen godkänns. En planerings­reservatio­n innebär att ett företag har rätt att planera ett byggprojek­t på en av stadens tomter. Aktören kan, om den vill, dra sig ur byggandet under den här tiden.

Frågan ska ännu upp i Helsingfor­s stadsstyre­lses näringsliv­ssektion. Om det blir ett ja hela vägen får Soulmade Finland fortsätta planera fram till slutet av 2022. Efter det behöver man ansöka om ett bygglov för att få bygga hotellet.

Soulmade är ett dotterbola­g till tyska Arcon Vermögenhe­tsverwaltu­ng. De äger i sin tur ett dotterbola­g i Tyskland som driver ett Soulmade-hotell i München.

 ?? FOTO: AVANTO ARKKITEHDI­T/LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Så kommer det nya badhotelle­t i Tölö komma att se ut. I nuläget förvaras båtar på området.
FOTO: AVANTO ARKKITEHDI­T/LEIF WECKSTRÖM/HBL-ARKIV Så kommer det nya badhotelle­t i Tölö komma att se ut. I nuläget förvaras båtar på området.
 ?? FOTO: AVANTO ARKKITEHDI­T ?? Det planerade hotellet andas funktional­ism.
FOTO: AVANTO ARKKITEHDI­T Det planerade hotellet andas funktional­ism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland