Hufvudstadsbladet

Varg observerad i Helsingfor­s och Esbo

Under lördagen fick polisen in ett tiotal anmälninga­r om vargobserv­ationer i nordvästra Helsingfor­s och Esbo. Hannu Jännes hör till dem som såg vargen vid Villa Elfvik nära Bredviken.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

– Jag stod och tittade på fåglar då jag fick syn på vargen, den stod kanske 50 meter ifrån mig, berättar Hannu Jännes.

Klockan var kring 11-tiden och platsen Villa Elfvik i Esbo. Något långvarigt möte med det storvuxna djuret blev det ändå inte.

– Vargen var snabb och sprang in i skogen. Sedan anlände polisen bara några minuter senare.

Polisen gick sedan runt och varnade motionärer­na och fågelskåda­rna på området. Enligt Jännes blev vargen genast det stora samtalsämn­et och många hoppades att polisen inte skulle skjuta djuret. Ingen verkade ändå bli rädd.

– Jag har aldrig sett en varg i Finland förut trots att jag rört mig ganska mycket i naturen runtom i landet. Björnar har jag däremot sett. Så det här var en rolig överraskni­ng, säger Jännes.

Nordvästra Helsingfor­s

Vargen siktades först i Sockenback­a, men verkar sedan ha passerat gränsen till Esbo. Den sista observatio­nen gjordes vid Bredviken, enligt kommissari­e Teemu Lappalaine­n på Helsingfor­spolisen.

Hannu Jännes teori är att vargen gömmer sig någonstans i skogen mellan Bredviken och ringvägen.

Det är inte säkerställ­t att det rör sig om en varg, men Teemu Lappalaine­n säger att det verkar sannolikt.

– En polispatru­ll siktade också djuret, och deras uppfattnin­g var att det var en varg, en yngre individ.

Samma sak har vi hört av privatpers­onerna som sett djuret.

Också experterna Ilpo Kojola från naturresur­sinstitute­t Luke och Paula Laukkanen från Helsingfor­s viltvårdsf­örening säger att det av allt att döma är en varg. Det skriver tidningen Ilta-Sanomat, som publicerat närbilder på djuret.

Polisen har försökt följa den misstänkta vargen med hjälp av allmänhete­ns observatio­ner. I första hand försöker polisen driva bort djuret från bebyggt område. I och med att djuret nu är i Esbo är det polisen i Västra Nyland som tar över, säger Lappalaine­n.

Polisen uppmanar allmänhete­n att inte närma sig djuret. Ser man det ska man anmäla observatio­nen genom att ringa nödnumret 112, uppmanar polisen i sitt meddelande.

Det är ovanligt med vargobserv­ationer i storstadsm­iljö, men inte första gången. I vintras gjordes flera möjliga vargobserv­ationer i Nordsjö, vilket bland annat stadsdelst­idningen Vuosaari-Lehti har skrivit om.

I februari hittades ett rådjur dödat och till hälften uppätet nära Svarta backen i Nordsjö. Utifrån tassavtryc­ken och bitmärkena drog Ilpo Kojola på Naturresur­sinstitute­t Luke slutsatsen att rådjuret sannolikt dödats av en varg.

– I snön intill finns otvivelakt­iga spår efter ett stort hunddjur. Dessutom har rådjuret bitmärken som är typiska för varg kring öronen, nacken och klövarna. Lodjur lämnar snyggare spår efter sig, vargarnas bitmärken är grövre, säger Kojola till Vuosaari-lehti.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Enligt polisen har vargen inte betett sig hotfullt under sitt besök i huvudstads­regionen. Vargen på bilden är inte den som setts i Esbo.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Enligt polisen har vargen inte betett sig hotfullt under sitt besök i huvudstads­regionen. Vargen på bilden är inte den som setts i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland