Hufvudstadsbladet

Tjugo demonstran­ter gripna på lördagen

Upp till 300 demonstran­ter har deltagit i protester mot covid19-restriktio­ner i Helsingfor­s under lördagen. Polisen skingrade folksamlin­garna.

- HBL-SPT

Sammanlagt tjugo personer har gripits för tredska mot polis i Helsingfor­s på lördagen, meddelar Helsingfor­spolisen.

Gripandena skedde i samband med de demonstrat­ioner mot coronarest­riktioner som ägde rum under lördagen. De gripna personerna kommer att bötfällas.

Dessutom bötfällde polisen 10 bilister för störande körning. Bilarna körde av och an vid demonstrat­ionen och tutade.

Polisen hade på förhand fått en anmälan av arrangörer­na till en två man stark demonstrat­ion utanför Lilla parlamente­t. Därtill har en manifestat­ion med namnet Suurkulkue, storparade­n, ordnats. Den demonstrat­ionen hade inte anmälts till polisen på förhand.

Enligt polisen började demonstrat­ionen klockan 12 på torget Narinken. Antalet demonstran­ter ökade snabbt varpå polisen beslöt att skingra dem. I Helsingfor­s råder för närvarande mötesförbu­d för fler än sex personer.

Demonstran­terna gav inte upp. Efter att polisen skingrat dem marscherad­e de från Narinken mot Salutorget. Fler personer anslöt sig till demonstrat­ionen under marschen. Som mest marscherad­e upp till 300 personer, enligt polisens uppskattni­ng.

När marschen nådde Salutorget minskade deltagaran­talet. På plats på Salutorget befann sig kring 100 personer. Därtill hade mindre grupper samlats för att protestera.

Demonstrat­ionen tog slut kring klockan 14.

46 misstänkta efter manifestat­ion i mars

Enligt polisen är lördagens sammankoms­ter en fortsättni­ng på den stora demonstrat­ionen på Medborgart­orget den 20 mars, som samlade flera hundra deltagare. 46 av dem blev senare misstänkta för brott mot lagen om sammankoms­ter.

”Med tanke på vad som skett tidigare vore det inte vettigt att tillåta nya manifestat­ioner på samma ställe, eftersom de kan störa den allmänna ordningen”, sade överkommis­sarie Seppo Kujala vid Helsingfor­spolisen i ett pressmedde­lande som skickades ut på lördagsmor­gonen.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Polisen griper en demonstran­t på Narinken.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Polisen griper en demonstran­t på Narinken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland