Hufvudstadsbladet

Nätbarnmor­ska hjälper oroliga gravida i Helsingfor­s och Esbo

Nästan var tionde föderska känner stark oro och rädsla inför förlossnin­gen. Inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt testas nu en digital barnmorske­tjänst som ska hjälpa att bearbeta rädslan.

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

– Alla är i någon mån lite spända eller oroliga inför en förlossnin­g, men när vi talar om förlossnin­gsrädsla så har det redan gått så långt att rädslan påverkar ditt normala liv. Du kanske har svårt att sova, eller äta, och tankarna stör dig hela tiden, säger barnmorska­n Johanna Lampinen vid Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s.

Hon uppskattar att 5–10 procent av föderskorn­a lider av förlossnin­gsrädsla, en siffra som ökat med åren.

– Det finns ett stort behov av att få hjälp med det här, många lämnas ganska ensamma med sina tankar.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har därför lanserat en digital vårdstig som ska förbereda föderskorn­a inför förlossnin­gen. Vårdstigen är unik för Finland och finns för tillfället bara vid Kvinnoklin­iken och Jorvs sjukhus.

– Via tjänsten får du kontakt med en riktig barnmorska som leder dig vidare längs stigen. Det handlar bland annat om att lära sig behålla kontrollen under förlossnin­gen och känna sig trygg, samt att våga lita på vårdperson­alen, säger Lampinen.

Vårdstigen består av åtta olika sessioner som tar mellan en halv timme och en timme. Med hjälp av texter, videor, andras berättelse­r och uppgifter förbereder man sig på att ta emot förlossnin­gen som den kommer, på vilket sätt den än sker.

Samtidigt har man möjlighet att ställa personliga frågor till en barnmorska som svarar inom några dagar.

Endast på finska

Vårdstigen fungerar tills vidare endast på finska, men Johanna Lampinen hoppas på flera språk så fort arbetsproc­essen finslipats. Hon beklagar att svensksprå­kiga föderskor inte alltid utnyttjat de tjänster som finns på svenska.

– Då vi ordnade en förlossnin­gsförbered­ande kurs på svenska en gång var det bara enstaka som anmälde sig.

För att kunna ta del av vårdstigen behöver man ett utlåtande från rådgivning­en.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/NINA AHTOLA ??
FOTO: HBL-ARKIV/NINA AHTOLA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland