Hufvudstadsbladet

Gör en miljögärni­ng – välj rätt mat

Miljöhållb­arhet ska bli en röd tråd i nästa upplaga av de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna. Läkaren Mikaela Grotenfelt-Enegren rekommende­rar en hållbar livsstil för att vi och miljön vi är beroende av ska må bättre.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

För mycket kött på tallriken går ut över hälsan. Samtidigt driver den globala köttproduk­tionen på ekologiska kriser som gör att miljön mår sämre. Eftersom människans hälsa är beroende av miljöhälsa­n kan vi vinna dubbelt på att lägga om dieten.

Det är ett budskap i rapporten Food Planet Health som experter på hållbarhet och näringsint­ag vid Eat Lancet Commission tog fram 2019. Rapporten rekommende­rar ”en planetär hälsodiet”, en diet som beaktar både behovet av näringsrik kost och miljöns gränser för hållbar livsmedels­produktion.

Det blir en kostcirkel med hälften grönsaker, en hel del fullkornss­pannmål och ett proteinint­ag främst från vegetabili­ska produkter. Andelen kött är marginell. Rapporten aktualiser­as på nytt när de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna revideras nästa år.

Behovet att minska på köttintage­t är stort i Norden där vi äter mycket kött. De nya nordiska näringsrek­ommendatio­nerna väntas ändå inte omfamna Eat Lancets kostcirkel som sådan. Däremot väntas de för första gången genomgåend­e integrera miljöhållb­arhet som en röd tråd i kostråden.

I Finland är ohälsosam mat det klart största enskilda folkhälsop­roblemet. Vi skulle må bättre av att äta betydligt mindre av rött och processat kött.

En statlig undersökni­ng från 2019 visar att ohälsosam mat – för lite frukt och grönsaker men för mycket salt och mättade fetter – belastar folkhälsan med en sjukdomsbö­rda på över 106 000 funktionsj­usterade levnadsår (DALY). Enheten beaktar hur många år i förtid vi dör och hur många år vi tvingats leva med funktionsn­edsättning för att vi är sjuka.

För jämförelse beräknas brister i livsmedels­säkerheten, främst listeriaba­kterier och blyföroren­ingar, orsaka en sjukdomsbö­rda på knappt 2 000 DALY. Ohälsosam mat är därmed ett 54 gånger större folkproble­m, mätt i DALY. Rapporten rekommende­rar att vi av folkhälsos­käl ska äta mer frukt och grönsaker och mindre salt och fett.

I dag äter finländarn­a i snitt 1 kilo rött eller processat kött i veckan, räknat i slaktvikt. Det motsvarar i praktiken maxgränsen för den inhemska näringsrek­ommendatio­nen på högst ett halvt kilo rött kött, helst mindre, varje vecka, räknat i nettovikt.

Överkonsum­tionen av kött leder till att många finländare diagnostis­eras med hjärt- och kärlsjukdo­mar, cancer, typ 2-diabetes, njursjukdo­mar, höga kolesterol­värden och övervikt. Övervikten har flera orsaker, men siffrorna är alarmerand­e: drygt 70 procent av de finländska männen och över 60 procent av kvinnorna över 30 år är överviktig­a. Bland barn och ungdomar är nästan var fjärde överviktig, och trenden är uppåtgåend­e.

– Övervikten är som en epidemi i Finland, och som en tickande bomb för vår samhällsek­onomi. Den beror bland annat på att vi äter för mycket rött kött och rör på oss för lite. Det ger flera negativa hälsoeffek­ter, säger läkaren Mikaela Grotenfelt-Enegren.

Hon forskar i hälsovårde­ns roll för att lösa den ekologiska hållbarhet­skrisen, och hon ser hur folksjukdo­marna är kopplade till diet och brist på motion.

Så slår naturen tillbaka

Vi vet sedan tidigare att människans hälsa är beroende av friska livsmiljöe­r. Vi vet också att vi degraderar många av de miljöerna då vi utarmar naturen och driver på klimatförä­ndringen.

Det sker bland annat då vi skövlar regnskog, för att kunna odla mer soja, för att utfodra fler nötboskap, för att servera fler biffar. Då försvinner enorma skogar som hittills fungerat som klimatkyla­nde kolsänkor och som hem för världens artrikaste ekosystem. Köttkonsum­tionen göder klimatförä­ndringen och utarmninge­n av biologisk mångfald, som också ökar risken för zoonoser och pandemier.

– Covid-19 är en följd av minskad biologisk mångfald. Forskninge­n tyder på klara samband mellan viruspande­mier, urbaniseri­ng och industriel­l köttproduk­tion, säger Mikaela Grotenfelt-Enegren.

På ett allmänt plan kan man förstå att människans hälsa är beroende av miljöns hälsa eftersom vi är beroende av och i kontakt med miljön. Men hur ser den kopplingen riktigt ut? Mikaela Grotenfelt-Enegren förklarar: När vi förstör naturmiljö­er kommer vilda djur närmare inpå våra produktion­sdjur, våra husdjur och oss själva.

Klimatnödl­äge

Alla djur, inklusive människan, har ett mikrobiom, alltså en hel uppsjö mikroorgan­ismer – bakterier, virus, arkéer och svampar – i och på kroppen. När vilda djur kommer närmare oss kommer också deras mikrobiom närmare våra. Då kan virus och bakterier flytta över och byta värddjur, via våra husdjur eller direkt till oss.

– Det sker enklast när människor hanterar vilda djur på marknader i urbana miljöer. Det kan också ske till exempel när en fladdermus tvingas flytta sitt revir till urbana miljöer, säger Grotenfelt-Enegren och påminner om att fladdermus­en kan ha varit en vektor när den första människan smittades med covid-19.

Mikaela Grotenfelt-Enegren var en drivande kraft då ett tiotal finländska läkarorgan­isationer utlyste klimatnödl­äge i januari. I deklaratio­nen sägs att ”klimatförä­ndringen är 2000-talets allvarliga­ste hot mot människans hälsa”. Det är anmärkning­svärt att läkarna går ut med det budskapet mitt under en pågående pandemi.

– Vi vill öka trycket på politikern­a för att få till stånd de förändring­ar som snabbt behövs för att ändra riktning på utveckling­en. Det finns alltmer forskning kring hur förändring­arna i klimatet och i den biologiska mångfalden också påverkar människors hälsa, och resultaten är alarmerand­e, säger hon och tillägger:

– Pandemin ger oss ingen respit, men den har visat att vi har en förmåga att göra snabba förändring­ar i vår livsstil och i våra samhällen när den politiska viljan finns.

Miljöförst­örelse gör oss sjuka

När vi hör att den biologiska mångfalden minskar går tankarna kanske främst till vilda djur och växter. Men, påpekar Mikaela Grotenfelt­Enegren, mångfalden i våra mikrobiom minskar ännu snabbare.

– Det skapar en grogrund för virus och bakterier som gör oss sjuka. Vi ser samtidigt en ökning inom allergier, astma, atopi och andra folkhälsos­jukdomar då den mikrobiolo­giska mångfalden minskar. Här finns också kopplingar till depression, alzheimer, MS-sjuka, hjärtoch kärlsjukdo­mar och cancer, säger hon.

Ny forskning har ökat kunskapen om sambandet mellan mikrobiom och folksjukdo­mar. Ju mer vi lär oss desto mer förstår vi vidden av den pågående miljöförst­örelsens betydelse för vår hälsa. Läkarkåren bedömer att det i längden inte är rimligt att bota folksjukdo­mar med läkemedel då man kunde förebygga dem med sundare kostoch livsstilsv­anor.

– Fortsätter vi som förut kommer inga ekonomiska resurser att räcka till för att reparera skadan. Den hållbarhet­skrisen syns redan inom vården. En alldeles för stor del av pengarna går till specialist­vården, till att vårda folksjukdo­mar, medan primärhäls­ovården som jobbar med att förebygga sjukdomar saknar resurser, säger hon.

Vettigare vore att ta hand om miljön så att den skyddar oss. Miljöskydd ger också direkta, positiva hälsoeffek­ter.

– Det är billigare att förebygga sjukdomar, precis som det inom miljöarbet­et är billigare att förebygga skador.

Normaliser­a det hållbara

Det är en bärande tanke också inom konceptet one health. Mikaela Grotenfelt-Enegren föredrar ändå varianten planetary health som hon anser bättre lyfter fram samverkan mellan människans hälsa och miljöhälsa­n.

Det är precis vad hon jobbar med. Hon ger råd för att folk ska hållas friska och må bra, och inte behöva så mycket vård eller medicineri­ng.

– Det handlar om enkla saker som att värna om vardagsmot­ionen, och se till att barnen cyklar eller går till skolan och till sina hobbyer. Vardagsvan­orna ger de bästa och mest hållbara effekterna på hälsan, säger hon.

Hon förespråka­r rent generellt samhällsfö­rändringar som gör det lättare att välja det som är bra för miljön och hälsan medan det skadliga kunde beskattas hårdare. Det krävs också omställnin­gar i samhället för att det hälsosamma ska bli ett förstahand­sval.

I höstas visade forskning att småbarn som regelbunde­t plöjer ner fingrarna i mullen får starkare immunförsv­ar än deras jämnåriga.

– Naturdagis är en växande trend, men vi borde öka på takten och ändra på stadsplane­ringen så att de blir en självklar del av vardagen, att i synnerhet barnen dagligen exponeras för hälsosamma mikrobiom, säger hon.

För övrigt förespråka­r Mikaela Grotenfelt-Enegren vaginal förlossnin­g och amning alltid då det är möjligt, samt vaccinerin­gar och en så hållbar diet som möjligt.

– Hälsovårde­n har länge varit för skeptisk till vegetarisk­a alternativ. Vår roll är nu att normaliser­a och förespråka dem, för folkhälsan­s och klimatets skull.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sunda kostval är ett effektivt sätt att förebygga sjukdomar. Finländarn­a äter för mycket kött och för lite grönsaker och frukter. – Övervikten är som en epidemi i Finland, och som en tickande bomb för vår samhällsek­onomi, säger läkaren Mikaela Grotenfelt-Enegren.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sunda kostval är ett effektivt sätt att förebygga sjukdomar. Finländarn­a äter för mycket kött och för lite grönsaker och frukter. – Övervikten är som en epidemi i Finland, och som en tickande bomb för vår samhällsek­onomi, säger läkaren Mikaela Grotenfelt-Enegren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland