Hufvudstadsbladet

Salt skadar nästan tusenfalt mer än dioxiner

De livsmedels­relaterade orsakerna till sjukdomsbö­rdan på folkhälsan, fördelade på osunda kostval och brister i livsmedels­säkerheten, och beräknade i funktionsj­usterade levnadsår (DALY) på hela befolkning­en.

-

● Listeria monocytoge­nes är en bakterie som kan orsaka listerios. Det är en farlig sjukdom som man kan drabbas av om man äter otillräckl­igt tillredda eller kontaminer­ade livsmedel, främst fisk, kött, grönsaker och mjölk.

● Bly är en tungmetall och ett grundämne som förekommer i naturen. Risken för förhöjda halter i livsmedel är störst i kryddor, viltkött, inälvor, musslor, näringstil­lskott och bantningsp­rodukter. Intag kan skada njurar och nervsystem.

● Toxoplasma gondii är en tarmparasi­t som kan orsaka sjukdomen toxoplasmo­s, som ofta är lindrig men kan vara mycket allvarlig för gravida kvinnor och deras foster. Otillräckl­ig tillrednin­g av får-, svin- eller nötkött kan överföra parasiten.

● Norovirus är en av de vanligaste orsakerna till matförgift­ningar. Oftast sprids det via en infekterad människa som hanterar livsmedel. Smittriske­n kopplas oftast till importerad­e djupfrysta bär samt musslor och ostron.

● Dioxiner och dioxinlikn­ande PCB-föreningar är giftiga ämnen som härstammar från ofullständ­ig förbrännin­g. De har minskat kraftigt i industripr­ocesserna, men är långlivade i miljön och kan kontaminer­a livsmedel. De förekommer mest i importerad ost. I inhemsk lax och strömming har halterna halverats på 15 år.

● Aflatoxine­r är giftiga mögelsvamp­ar som förekommer främst i subtropisk­a importprod­ukter som nötter, majs, ris, kryddor och torkad frukt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland