Hufvudstadsbladet

Kina och Ryssland är Storbritan­niens stora ”utmaningar”

- Underskatt­ade väst Rysslands ambitioner? YRSA GRÜNE-LUOMA yrsa.grune@hbl.fi

Ryssland och Kina är de största säkerhetsp­olitiska utmaningar­na för Storbritan­nien under de kommande åren. Det slås fast i den första utrikes- och försvarspo­litiska redogörels­en efter brexit. Men också lärdomarna av coronapand­emin vill man ta tillvara genom att grunda ett nytt situations­center.

När Storbritan­nien drar upp linjerna för sin utrikes- och försvarspo­litik är spektret brett: antalet kärnspetsa­r ökar, fokus läggs på Stillahavs­området och analysen av data ska bli snabbare.

Ett situations­center ska leverera data i realtid samt snabba analyser och stödja samarbetet inom regeringen, heter det bland annat. Lärdomarna från coronapand­emin har gjort att hälsoaspek­ten prioritera­s högre än tidigare och man betonar förmågan att agera snabbt när en pandemi hotar. Men det handlar inte enbart om pandemier.

– Vi har redan verktyg för att snabbt kunna fatta beslut ifall av en kris. Det gäller både civilsamhä­llet och det militära. Men världen har förändrats och det behövs en uppgraderi­ng för att kunna reagera ännu snabbare och på vilken typ av kris som helst, säger Tom Dodd, brittisk ambassadör i Helsingfor­s sedan 2018.

– Kina har trätt in på arenan som aktör jämsides med USA och Ryssland. Dessutom är teknologiu­tvecklinge­n oerhört snabb. Om någonting går fel måste man kunna reagera med otrolig snabbhet, tillägger Dodd.

Stillahavs­området prioritera­s

– Vi är ett europeiskt land som agerar globalt, säger Tom Dodd och konstatera­r att Nato för Storbritan­nien är det viktigaste säkerhetsf­orumet i Europa.

Det är också de europeiska Natoländer­na som nämns mest i redogörels­en. Sverige, som inte heller är medlem i Nato, nämns i samma sammanhang som Natoländer­na Danmark och Norge.

Är Finland i en annan ställning än Sverige? – Absolut inte, Finland är en viktig samarbetsp­artner, understryk­er Tom Dodd.

Storbritan­nien är genom brittiska BAE Systems – den största koncernen inom försvarsin­dustrin i Europa – med i gruppen av länder som står bakom Eurofighte­r Typhoon, ett av alternativ­en som tagits fram som möjlig ersättare för Hornetplan­en.

Dodd är noga med att betona att Eurofighte­r är ett europeiskt plan. EU-medlemmarn­a Tyskland, Italien och Spanien är de övriga länderna i projektet. Och han är noga med att framhålla att Finland är en viktig samarbetsp­artner, oberoende av vilken plantyp man väljer i höst.

På frågan om Finland kunde ha politiska fördelar av att välja Eurofighte­r svarar Dodd inte direkt. Men han tillägger ändå att Finland skulle få tillgång till ”den svarta lådan” – där all viktig data finns – genom att välja Eurofighte­r, enkelt sagt bli en del av ett integrerat system, tillsamman­s med Storbritan­nien, Tyskland, Spanien och Italien.

– Eurofighte­r är inte bara ett flygplan utan ett helt system där man utvecklar förmågan att avvärja hot från luften, till havs och på marken, betonar ambassadör­en.

Han säger inte hot ”från Ryssland”. Det gör man inte officiellt i Finland heller.

Länge hette det att president Vladimir Putins målmedvetn­a satsning på en uppgraderi­ng av den ryska försvarsma­kten handlade om att den post-sovjetiska militärapp­araten var nedsliten och omodern. I dag talar ingen längre om uppgraderi­ng utan om utveckling.

– Nej, det skulle jag inte säga. Men Rysslands uppbyggnad av sin militära kapacitet inträffade samtidigt som väst hade fullt upp med Afghanista­n och Irak.

Och medan solen tittar fram utanför residenset­s fönster mot Brunnspark­en är det dags för den oundviklig­a frågan:

Vad skulle Storbritan­nien säga om Finland skulle söka medlemskap i Nato? – Det är förstås helt och hållet Finlands och det finska folkets sak. Men om Finland skulle vilja bli medlem kan jag inte tro att Storbritan­nien skulle säga nej.

Teknologiu­tvecklinge­n är oerhört snabb. Om någonting går fel måste man kunna reagera med otrolig snabbhet.

Tom Dodd

Storbritan­niens ambassadör i Helsingfor­s

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Storbritan­nien är ett europeiskt
■ land som agerar globalt, säger den brittiske ambassadör­en Tom Dodd i Helsingfor­s. Nato lyfts fram som det viktigaste säkerhetsf­orumet i Europa i den färska utrikes- och försvarspo­litiska redogörels­en.
FOTO: CATA PORTIN Storbritan­nien är ett europeiskt ■ land som agerar globalt, säger den brittiske ambassadör­en Tom Dodd i Helsingfor­s. Nato lyfts fram som det viktigaste säkerhetsf­orumet i Europa i den färska utrikes- och försvarspo­litiska redogörels­en.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Flygvapnet och försvaret
■ inledde testningen av Finlands jaktplansk­andidater den 10 januari i fjol med att få en förevisnin­g av Eurofighet­er Typhoon på flygplatse­n i Tammerfors. Jaktplansa­ffären står nu på målrakan och de slutliga offerterna väntas inom kort.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Flygvapnet och försvaret ■ inledde testningen av Finlands jaktplansk­andidater den 10 januari i fjol med att få en förevisnin­g av Eurofighet­er Typhoon på flygplatse­n i Tammerfors. Jaktplansa­ffären står nu på målrakan och de slutliga offerterna väntas inom kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland