Hufvudstadsbladet

Kinesiska Alibaba får miljardböt­er

Den kinesiska näthandels­jätten Alibaba döms att betala 18,2 miljarder yuan, motsvarand­e ungefär 2,33 miljarder euro, i böter av kinesiska tillsynsmy­ndigheter. Det är den högsta företagsbo­ten som de kinesiska myndighete­rna någonsin utfärdat.

-

Bötessumma­n motsvarar 4 procent av Alibabas försäljnin­g 2019, som uppgick till 455,7 miljarder yuan, motsvarand­e runt 58,7 miljarder euro, enligt den statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina.

Rekordbelo­ppet är nästan tre gånger så högt som den tidigare högsta företagsbo­ten, som telekombol­aget Qualcomm tvingades betala 2015.

”Vi accepterar sanktionen med ödmjukhet och kommer att säkra vår efterlevna­d med bestämdhet”, skriver Alibaba i ett pressmedde­lande.

Orsaken är att bolaget enligt myndighete­rna har missbrukat sin dominerand­e ställning på marknaden. En utredning har pågått sedan i december, rapportera­r statliga kinesiska medier.

Myndighete­rna tar fasta på Alibabas påstådda krav om att försäljare som vill sälja sina produkter på bolagets populära e-handelspla­ttformar inte samtidigt får lägga ut sina produkter till försäljnin­g på andra sajter.

Alibaba kommer att hålla en konferens med sina investerar­e på måndag för att dela med sig av ”sina funderinga­r och planer för en långsiktig och hälsosam utveckling av den framtida affärsverk­samheten”.

Pressen på Alibaba och andra stora kinesiska teknikföre­tag har ökat i takt med att deras inflytande över det kinesiska samhället har vuxit.

Konsumente­r kan numera kommunicer­a, handla och betala räkningar via företagens onlineplat­tformar.

”Jack Ma flög för nära solen”

Den fristående Kinakonsul­ten Kristina Sandklef ser myndighete­rnas förklaring till boten som förståelig – även om det sannolikt finns faktorer som inverkar bakom kulisserna.

– Det är naturligtv­is bra om de slår ned på företag som beter sig monopolist­iskt. Men med tanke på den rättsosäke­rhet som präglar Kina så kan det finnas andra aspekter som inte syns utåt, säger Sandklef.

– Jag tror att det är en signal till det privata näringsliv­et i Kina. Bli inte för stora, bli inte för mäktiga, försök inte skaffa er monopol för då klämmer vi till er.

Förtörnade presidente­n?

Ytterligar­e en möjlighet är att rekordbote­n är en politisk hämndaktio­n riktad mot Alibabagru­ndaren Jack Ma personlige­n. Den med kinesiska mått mätt frispråkig­e Ma kritiserad­e landets finansregl­eringar på ett möte med berörda myndighete­r i oktober, vilket enligt rykten ska ha förtörnat president Xi Jinping.

– Känner du till myten om Ikaros? Jag ser det här som en parallell, säger Kristina Sandklef.

– Jack Ma flyger för nära solen, då smälter vaxet och han faller handlöst i havet.

Känner du till myten om Ikaros? Jag ser det här som en parallell. Jack Ma flyger för nära solen, då smälter vaxet och han faller handlöst i havet. Kristina Sandklef fristående Kinakonsul­t

Sopor och sjöfågeläg­g. Det är vad som står på menyn för många av dagens isbjörnar när svaga isar gör det svårt, eller rentav omöjligt, att jaga säl. En ny kanadensis­k studie visar att den nya kosten kan vara svår för jättarna att vänja sig vid.

En utmärglad isbjörn på ett snabbt krympande isflak. En symbol för klimatförä­ndringarna många känner igen i dag.

Temperatur­höjningen i Arktis är i snitt dubbelt så hög som i resten av världen. När isarna smälter blir det mycket svårt för de jättelika djuren att jaga sin favoritföd­a: säl.

I dag finns cirka 25 000 isbjörnar kvar i det vilda, huvudsakli­gen i områden tillhörand­e USA, Kanada, Grönland, Norge och Ryssland. En studie som publicerad­es i fjol i tidskrifte­n Nature Climate Change uppskattar att arten kan ha utrotats till följd av svält före år 2100.

Drivs av hunger

Men en växande skara hungriga björnar har tagit saken i egna ramar. Nya studier visar att många av Arktis isbjörnar har börjat lägga om kosten för att anpassa sig till en ny och varmare värld.

Bland annat ser forskarna att sopor blivit ett allt vanligare inslag i det isbjörnar äter. Något som isbjörnarn­a, drivna av hunger, får tag i genom att ta sig in i nordligt belägna städer.

En annan föda som blivit vanligare är sjöfågeläg­g. Forskare i Kanada har med hjälp av drönare studerat hur isbjörnar på ön Mitvik i det kanadensis­ka territorie­t Nunavut regelbunde­t plundrar ejderbon på deras ägg. Studien publicerad­es i dagarna i tidskrifte­n Royal Society Open Science.

”Inte energieffe­ktivt”

Studien visar bland annat att många isbjörnar stannade vid stranden där fåglarna lade sina ägg under den elvadagars­period då fåglarna häckade – men att detta gav blandad utdelning.

– Vi såg att de björnar som kom senare i ökad utsträckni­ng besökte de halvtomma bona och att de plundrade bona på ett mindre energieffe­ktivt sätt. De var även mindre petiga med vad i äggredet de slukade, säger studiens huvudförfa­ttare Patrick Jagielski vid University of Windsor.

Forskarna märkte även att björnarna inte tycktes förstå kopplingen mellan närvaron av ejderfågla­r och ägg.

– Studien visar att trots att arter kan förmå sig att äta en mindre angenäm kost när deras huvudsakli­ga föda blir svår att få tag i, så är det inte säkert att de klarar att göra det på ett effektivt sätt, fortsätter Jagielski.

Forskare vid Vanderbilt University i USA ser också tecken på att kosten kan bli svår att lägga om för isbjörnarn­a. Genom att studera tänderna i en stor mängd äldre isbjörnskä­kar kom de fram till att arten livnärt sig på det näringsrik­a späcket och köttet från just sälar i hundratals år. Den studien publicerad­es i förra veckan i Global Change Biology.

ALIK KEPLICZ/AP/TT

 ?? FOTO: NG HAN GUAN/P-TT-ARKIV ?? Den kinesiska e-handelsjät­ten Alibaba måste betala 23,7 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin dominerand­e
■ ställning på marknaden, har kinesiska tillsynsmy­ndigheter beslutat.
FOTO: NG HAN GUAN/P-TT-ARKIV Den kinesiska e-handelsjät­ten Alibaba måste betala 23,7 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin dominerand­e ■ ställning på marknaden, har kinesiska tillsynsmy­ndigheter beslutat.
 ?? ALIK KEPLICZ/AP/TT-ARKIV
FOTO: ?? Denna isbjörn på Warszawas zoo behöver varken svälta eller äta ägg. På
■ bilden syns han bära i väg en inslagen godbit han fått på sin sexårsdag.
ALIK KEPLICZ/AP/TT-ARKIV FOTO: Denna isbjörn på Warszawas zoo behöver varken svälta eller äta ägg. På ■ bilden syns han bära i väg en inslagen godbit han fått på sin sexårsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland