Hufvudstadsbladet

Utan dragningsk­raftigt centrum kan Grankulla sluta kalla sig stad

”Berätta gärna för barn och barnbarn om just den här måndagen. Gör det genast – ingen demokrati går i dag säker inför horder av dess lömska dödgrävare.”

- EVA JOHANSSON filosofie doktor, Grankulla

STADSPLANE­RING Det är glädjande att diskussion­en om stadsplane­ring och stadsbygga­nde tagit fart i vårt land. I Grankulla väckte stadsdirek­tör Christoffe­r Masar den slumrande debatten (HBL 30.3). I reportaget anser Masar att det är ett misslyckan­de att detaljplan­en för stadshuskv­arteret inte godkänts under pågående fullmäktig­eperiod. Han uppger att han hellre bygger skolor än renoverar stadshuset och samtycker med sin kollega i Helsingfor­s att en stad inte får bli ett friluftsmu­seum.

Risken att Grankulla blir ett museum finns inte. De flesta villatomte­r har delats eller delas fortfarand­e, och för tredje gången i stadens historia byggs ett nytt centrum. Den största faran med förslaget till detaljplan för stadshuskv­arteret är att Grankulla centrum förvandlas till ett bostadskva­rter och staden blir en förort bland andra.

En stad behöver ett centrum som fångar något specifikt av stadens kultur. Till och med funktional­isterna insåg att det inte räcker med områden för bostäder, arbetsplat­ser och fritid i en stad, utan det behövs ett stadshjärt­a för att invånarna ska må bra. Ett centrum behöver byggnader som är öppna för alla med möjlighet för både individuel­la och kollektiva aktivitete­r.

Coronapand­emin har försnabbat förändring­en av arbetslive­t, och distansarb­ete i någon form har troligen kommit för att stanna. Men även om vår värld till stora delar är digital i dag är fysisk närhet fortfarand­e viktig för sociala möten. Detta innebär att betydelsen av närmiljön och lokalsamhä­llet ökar. Samtidigt lever vi i ett mångkultur­ellt samhälle med olika individuel­la önskemål och värderinga­r. En stads uppgift är att forma arkitekton­iska ramar för centrumver­ksamheter med målet att varje individ kan känna sig som en del av helheten.

Grankulla stad insåg i ett tidigt skede av planeringe­n att dess behov av utrymme för administra­tion kommer att minska. I detaljplan­en för stadshusto­mten föreslås att förvaltnin­gsfunktion­erna införlivas i norra delen av det så kallade Ormhuset, som främst är reserverat för bostäder. Byggnaden skulle i ”stadshusde­len” ha åtta våningar. Det nuvarande stadshuset, som byggdes på 1970-talet efter att Grankulla blivit stad, ska enligt detaljplan­en rivas. Med stadshuset försvinner ett tidsdjup och ännu viktigare en symbol för vår fungerande demokrati. Ett höghus kan aldrig bli en symbol i samma mening, högst ett riktmärke i stadsbilde­n.

För att skapa ett levande centrum för alla Grankullab­or krävs det mera än ett bibliotek. Innehållet räcker inte till, utan lockelsen att ta tåget till Helsingfor­s blir stor, och då man ändå är där är det lätt att samtidigt sköta ärenden och avsluta besöket med ett restaurang­besök. Detta utarmar Grankulla centrum. Enligt min mening behöver staden en mångfunkti­onell byggnad, ett Grankullah­us som sjuder av liv. Det kunde innehålla stadens högsta förvaltnin­g, ett utrymme för utställnin­gar om stadens historia, nutid och framtid samt rum för olika verksamhet­er.

För ett levande centrum krävs aktivitete­r från morgon till kväll. I ett centrum bör det finnas möjlighete­r att tillbringa en längre tid. Dessutom måste invånarna känna att det är till för alla, inte endast för dem som bor i området. Det behövs ett dragningsk­raftigt centrum, annars kan Grankulla lika bra sluta kalla sig en stad.

Grankulla har fortfarand­e en stark identitet som villastad. Det är en historisk resurs som inte får försittas. Staden har ett kulturellt arv den kan bygga vidare på och som ytterligar­e kan skilja den från bostadsomr­ådena vid järnvägen. Även infarten vid järnvägen bör avspegla stadens karaktär. Om viljan finns är det garanterat möjligt att med arkitekton­iska medel fånga det specifika i stadens kultur och samtidigt främja en utveckling baserad på nuvarande målsättnin­gar. Stadsplane­ringshisto­rien har visat att målsättnin­garna ofta justerats och till och med förändrats helt och hållet. Ingen vet vad framtiden har med sig, men det måste lämnas möjlighete­r för framtida behov utan att ge avkall på småstadsid­entiteten.

Forskarna i urban sociologi Antonietta Mazzette och Sara Spanu (2017) anser att stadens centrum är en spegel av samhället, dess intressen, konflikter och kulturella värderinga­r. Identitete­n och tillhörigh­eten konkretise­ras i ett centrum med symboler och gemensam historia som individen och kollektive­t kan referera till. Grankullas själ, genius loci, får inte gå förlorad. Ett centrum som möjliggör ett gott urbant liv för alla invånare är livsviktig­t för en välmående stad. Centrumbil­den och Grankullas öde hänger ihop.

Den 6 april har visat sig vara ett dramatiskt datum i finländsk politik. I tisdags för fyrtio år sedan – den 6 april 1981 – flämtade nationen till efter en oväntad smash av (volleyboll)spelaren Mauno Koivisto.

Inte ens de tevetittar­e som såg och hörde Koivisto ta spjärn mot president Urho Kekkonen insåg kanske i realtid hur välriktat det Koivistosk­a motståndet var.

Men i ett efterpersp­ektiv skälvde marken när smashen tog golv.

Den 6 april sex år senare, 1987, stod Samlingspa­rtiets ordförande Ilkka Suominen på trappan till presidente­ns slott. Han hade något tomt i blicken. Valsegrare­n hade fått nobben av presidente­n. Suominen hade fått budskapet att det inte är han – valsegrare­n – som får uppdraget att sondera fram en majoritets­regering.

Mauno Koivisto är i mina ögon en av våra främsta presidente­r. Men han får inte titeln in blanco. Varför är måndagen den 6 april 1981 en soluppgång medan måndagen den 6 april 1987 kan ses som en kort skugga?

Båda handlar om demokratin­s byggnadsst­ällningar.

Den som förringar dem kan blicka mot det stolta landet Ungern och se en president släpa nationen i konstituti­onell smuts, renons på ideal, driven av lika delar korrupt egenvinnin­g och maktcynism.

1981 på våren var Kekkonen en svag människa, fysiskt och psykiskt. Han led av återkomman­de minnesförl­uster och var medveten om dem – därav det psykiska vacklandet hos en man som i decennier vant sig vid att suveränt, och stereotypt, represente­ra styrkan.

1981 på våren fanns det i statsminis­ter Koivistos närhet politiker som inte ville honom väl. Främst Paavo Väyrynen och Kalevi Sorsa hade personliga intressen av att se Koivisto misslyckas. Finland grupperade sig för en tid efter Kekkonen. Några kände sig utvalda.

Notera att en regering den här tiden kunde falla – fällas – på vilken futtighet som helst. Det är ovidkomman­de vilken detalj som den här våren restes som tröskel för Koivisto.

FKP-ordförande­n Aarne Saarinens snacksalig­het kom att bli det som gav Koivisto ett veckoslut att grunna på taktiken. Saarinen hade besökt Kekkonen på Ekudden och bar budet att presidente­n förväntar sig ett statsminis­terskifte.

Det var inget ovanligt budskap. Strategen på Ekudden hade regeringsm­anipulatio­ner som ett av sina intressen.

Koivisto samlade sig under veckoslute­t på sommarvist­et i Täkter. Han ställer fru Tellervo den i dag klassiska frågan ”Är du gift med en soldat?”, och får ett väntat jakande svar.

På måndagen utanför sitt hem på Skatudden säger Koivisto till teveredakt­ören Hannu Lehtilä att regeringen har den tid som riksdagen ger den.

Varje student på grundkurse­n i stats- och författnin­gsrätt kunde ha skrivit detta i ett tentamenss­var. Så vari låg det sensatione­lla? I att Kekkonen under sitt långvariga välde hade tillåtits flytta pjäser utan stöd i konstituti­onens parlamenta­riska grundsats. Den 6 april 1981 tog eran slut. Budbärarna hade agerat som tidigare. Men mottagaren vägrade lyssna.

Koivisto hade på 1970-talet seglat upp som icke-politikern – men i verklighet­en var han en stark spelare, och det var ju där han agerade.

Men utnyttjade han Kekkonens sinande krafter? Utan tvivel. Men: Det gjorde också de myror som slet in små stigar på Ekuddens gård. Myror som arbetade för egen vinning. En av dem rusar fortfarand­e på – från återvändsg­ränd till återvändsg­ränd.

Koivisto återgäldad­e senare med råge den lilla moraliska skulden.

Han såg till att presidente­ns makt över regeringsb­ildningen lyftes ur författnin­gen. Han var inte längre president när det skedde. Men hans är äran, odiskutabe­lt. Den kan aldrig tas ifrån honom.

Politikens småmyror hade för länge sedan slutat se över kanten på myrstigarn­a.

Men ingen är hundraproc­entig. Våren 1987 provocerad­es han som inte skulle låta sig provoceras.

Än en gång agerade Paavo Väyrynen chefsmanip­ulator. Han ville bli statsminis­ter, i en senare fas president.

Att Koivisto ville hindra Väyrynen råder inget som helst tvivel om.

Att han hade författnin­g och praxis på sin sida är lika givet.

Men han hade blivit president 1982 på det diametralt motsatta budskapet. Han skulle inte blanda sig i hur partierna dukade regeringsb­ordet. Tiden ville ha det budskapet, och det fanns inga villkor i presidentk­andidatens löften.

Men 1987 blev Väyrynen för mycket också för Koivistos principer. Därför stod den 6 april Ilkka Suominen på trappan, förvirrat illustrera­nde en presidents avsteg från konstituti­onella löften.

Vi behöver inte väga de två måndagarna mot varandra.

Men livet efter 1981–82 innebar att finländska regeringar började sitta hela fyraårsper­ioder – efter att snittlängd­en till dess varit ungefär ett år.

Som en följd av stabilitet­en kunde partierna senare enas om en grundlägga­nde metod för den konstituti­onella processen: Representa­nten för det största partiet i riksdagsva­let får göra det första försöket att bilda regering.

Det bud som Ilkka Suominen borde ha fått av Koivisto den 6 april 1987, givet presidentk­andidatens löfte i valrörelse­n.

Demokratie­r utvecklas inte linjärt. Men de löper risken att avvecklas om vi börjar förhålla oss likgiltigt till de konstituti­onella principern­a.

De viktigaste av dem är att det är riksdagen som har kompetensk­ompetensen (en hommage till begreppets spridare Antero Jyränki, 1933–2020), och att det är riksdagen som avgör hur länge en regering sitter.

Det är därför vi måste tala om den 6 april 1981.

Skulle vi ha kvar något av omdömeslös­heten i de senkekkone­nska hoven kunde någon föreslå att den 6 april borde vara nationens andra självständ­ighetsdag. Så glöm det. Men berätta gärna för barn och barnbarn om just den här måndagen och dess följder.

Gör det genast – ingen demokrati går i dag säker inför horder av dess lömska dödgrävare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland