Hufvudstadsbladet

Får vi gråta när staden förändras?

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

Man talar om städer som mötesplats­er och scener. Den inflytelse­rika amerikansk­a stadsplane­raren och historiker­n Lewis Mumford (1895–1990) definierad­e stadskultu­ren som en teater av social aktivitet (a theatre of social action). Metaforen täcker hypotesen om en plats, där regissören byts ut, manuskript­et varierar och scenen förnyas – oavbrutet.

För Mumford är måttet på stadslivet en person som rör sig på gatorna. På gatorna bygger stadsborna sina identitete­r och skapar ett förhålland­e till miljön och med varandra. Mumfords stadsutvec­kling växte från de medeltida stadsbildn­ingarna till den moderna ”själlösa” industrist­aden. Tillväxten känneteckn­ades av ett socialt sönderfall. Denna idé om sönderfall har haft en stor genomslags­kraft överallt i den urbanisera­de västvärlde­n.

Just nu är det många som gråter efter den förlorade staden. Mumford varnade redan på 1930-talet för ett teknokrati­skt samhälle där människorn­a blir teknikens slavar (i boken Teknik och civilisati­on). Som historiker ville han hitta nya vägar för mänsklighe­ten genom att skapa ett humanistis­kt samhälle, där människan åter behärskar tekniken.

Under de senaste decenniern­a har världens städer vuxit och förändrats. Den brittiska historiker­n Anthony King likställer triumfen för ”världsstäd­er” med den globala världsekon­omin. Under ett ögonblick i början av 2000-talet blev världen en enda storstad där människor, idéer och varor rörde sig över statsgräns­erna.

Under covid-19-pandemin har världsstad­en krympt och nationalst­aterna återvänt. Städer står inför en stor utmaning: hur kan man kombinera tillväxt och effektivit­et med stadsborna­s önskan att värna om sin lokalmiljö. I Helsingfor­s känns förändring­skrafterna. Får man känna smärta och sörja inför förändring­arna?

Låt oss gå tillbaka till scenmetafo­ren. Vem är stadsutvec­klingens teaterchef i dag? Var är regissörer­na? Vilken roll spelar skådespela­rna och publiken? Tidigare var rollfördel­ningen tydlig. Stadens tillväxt och stadsplane­ring styrdes från stadshuset. Tjänstemän förberedde ärendena och var ansvariga för genomföran­det. Politikern­a fattade beslut. Bakom kulisserna fanns ett brett spektrum av olika aktörer: byggherrar, fastighets­ägare, arkitekter, experter och finansiäre­r.

Stadens förändring är en känslig sak för stadsborna. Människor, oavsett social klass, förenas av en önskan att få leva i en värdig miljö. Med tiden kan man bli kär i sin omgivning. Besvikelse­n är stor när utsikten bakom fönstret förändras. En känslomäss­ig reaktion uppstår: man vill försvara sin hemmiljö. Den emotionell­a reaktionen ser inte på klassposit­ionen. Sorgen kan vara lika stor i Hagnäs och Gårdsbacka som på Skatudden och i Tölö.

Framtidens stad är återigen en scen. Alla borde ha lika roller. Konfrontat­ion kan motverkas. Upplevelse­n av rättvisa är relaterad till öppenheten i beslutspro­cessen. Även otillfreds­ställande lösningar accepteras om motivering­en är ärlig och övertygand­e. Det kräver gemensamma diskussion­splattform­er och öppen interaktio­n med stadsborna. Värderinga­rna som styr politiken och planeringe­n borde öppnas för en bred debatt. Det är den hårda kärnan i demokratis­k politik.

”Städer står inför en stor utmaning: hur kan man kombinera tillväxt och effektivit­et med stadsborna­s önskan att värna om sin lokalmiljö.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland