Hufvudstadsbladet

Ormhuset ger betydande tillskott till Grankullas kassa

- THOMAS WREDE Grankulla

STADSPLANE­RING Med den profession­ella pennfäktar­ens elegans och en god portion frenesi försvarar Nalle Valtiala Grankullas ”gröna lunga” (HBL Debatt 6.4). Denna lunga vars främre del nu består av en större bilparkeri­ng och vårt stadshus, en föga skön sjuttiotal­slåda, står i beråd att ersättas med ett nybygge.

Det planerade bygget har kritiserat­s för att vara för massivt, att det äter upp utrymme som nu är skogsmark bakom stadshuset och att det i största allmänhet är fördärvlig­t och därför fått epitetet ”ormhuset”. Bygget är planerat så att det börjar med en hög gavel mot Tunnelväge­n, detta i konformite­t med ett äldre höghus i åtta våningar hundra meter därifrån vid ändan av Grankullav­ägen. Med visst fog kan man säga att staden där tagit till maximalt.

Från denna höga gavel, som bland annat skulle inhysa stadens administra­tion, skulle bygget slingra över parkerings­området, platsen för det nuvarande stadshuset och in i den relativt smala nu skogklädda passagen mellan existerand­e trevåninga­rs bostadshus, bakom den så kallade Gula villan, med avslutning mot stadens fastighet Junghans.

Huskroppen planeras vara avbruten på några ställen för att ge fri passage. Under huset planeras en större bilhall där både invånarnas och stadsförva­ltningens bilar skulle platsa.

Enligt framvisade skisser skulle huskroppen vara vit, i motsats till omgivande tegelröda bostadshus. Det öppna parkområde­t mellan Grankullav­ägen och nuvarande stadshus skulle enligt skisserna i stort sett bestå, medan den smala plantering­en framför nuvarande parkerings­område skulle stryka med.

Med detta projekt kan staden avstå från en upprustnin­g av stadshuset som torde vara beräknad att kosta sex miljoner euro. Dessutom skulle staden få betalt för marken där huset skall byggas, vilket ger betydande klirr i kassan. Till det positiva skall ännu räknas att många äldre villabor kunde fortsätta trenden att flytta till lägenheter i höghus inom staden och avstå sina villor till yngre generation­er.

Facit skulle alltså bli ett något överdimens­ionerat bygge, framför allt de åtta våningarna mot Tunnelväge­n. Detta skulle stå mot ett bättre utnyttjand­e av ett befintligt planerat bostadsomr­åde och ett betydande tillskott till stadens kassa, som behövs inför en planerad skolrenove­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland