Hufvudstadsbladet

Jämlikhets­arbetets fyra nya utmaningar

Finland och Sverige hamnar ständigt i topp när världens mest jämlika och jämställda länder ska rankas. Men trots topplaceri­ngar återstår mycket att göra och pandemin underlätta­r på intet sätt arbetet.

- BENGT WAHLSTRÖM är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.

Läser man på infoFinlan­ds hemsida blir man snabbt varse att Finland är en föregångar­e i fråga om jämställdh­et mellan könen, såväl i dag som historiskt, med milstolpar som att de finländska kvinnorna, som de första i världen, fick fullständi­ga politiska rättighete­r 1906, att landets första kvinnliga minister (biträdande socialmini­ster) tillträdde redan 1926 och att Finland 1990 fick världens första kvinnliga statsminis­ter.

Parallellt med dessa ministerut­nämningar har det som bekant skett ett gediget lagstiftni­ngsarbete inom jämställdh­etsområdet, från en lag 1930 som frigjorde makan från makens förmyndars­kap, över det första jämställdh­etsprogram­met 1980 och en jämställdh­etsombudsm­an sju år senare, till könsneutra­la äktenskap 2017. Att den ekonomiska jämställdh­eten inte riktigt hängt med, utan att Finland tillhör de sämsta i hela EU när det gäller löneskilln­ader mellan kvinnor och män förtar inte bilden av att landet, tillsamman­s med sina nordiska grannar, är i den globala framkanten när det gäller jämställdh­et.

Nu ställs det fortsatta arbetet med jämlikhet och jämställdh­et dock inför åtminstone fyra nya utmaningar som var och en för sig, men även tillsamman­s riskerar att skapa en backlash.

Den första är pandemin, vars påverkan det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser om, eftersom den fortfarand­e pågår. Det går dock redan nu att lyfta fram ett antal områden, värda att uppmärksam­ma. Så till exempel slår den lågkonjunk­tur som vi befinner oss i, på grund av pandemin, olika för män och kvinnor. Fler män varslas om uppsägning, men mäns jobb har i tidigare samhällskr­iser kommit tillbaka snabbare än kvinnornas. Och det obetalda hem- och omsorgsarb­etet, som till största delen utförs av kvinnor, kan också påverkas. En allvarliga­re konsekvens av lock down och mer hemarbete för att dämpa smittsprid­ning är att risken ökar för mäns fysiska våld mot kvinnor och barn och andra former våld i nära relationer. Dessutom gör nedstängni­ngen det svårare för sociala myndighete­r att få kontakt med familjer för att kunna bilda sig en uppfattnin­g om vad som eventuellt pågår.

Om pandemins påverkan på jämlikhet och jämställdh­et är här och nu så har de tre övriga utmaningar­na en annan, lite längre tidshoriso­nt, även om några effekter redan märks.

Nästa utmaning är digitalise­ringen med artificiel­l intelligen­s, AI och algoritmer, i spetsen. Med ständigt större datamängde­r och snabbare överföring­s- och bearbetnin­gssystem, som till exempel 5G och Internet of Things, kommer alltmer av vår vardag att, om inte domineras, så åtminstone påverkas av olika AI-system. Utmaningen ligger i att dessa system tränas i att göra olika typer av vägval med hjälp av historiska data – hur saker och ting tidigare gått till. Eftersom det på många områden inte är jämställt mellan kvinnor och män i dag kommer algoritmer­na att använda denna verklighet som sin normalbild och därmed i varierande grad automatisk­t konservera en icke jämställd verklighet. Detsamma gäller för jämlikhete­n.

Den här risken är uppmärksam­mad, men inte så lätt att åtgärda. Ett sätt är att inför ett AI-projekt ställa sig frågor som vem som har tolkningsf­öreträde, om det finns några aktörer eller frågeställ­ningar som exkluderas, vilka tillämpnin­gsområden synliggörs och vilka bortpriori­teras samt vem och vilka kan dra nytta av projektet?

En annan, mer konkret väg att gå är att försöka få in fler kvinnliga programmer­are och utvecklare i projekten. I dag är nästan åtta av tio av världens yrkesverks­amma inom AI män, enligt en rapport från World Economic Forum, vilket onekligen riskerar att skapa en viss ensidighet i projekten. Större mångfald, inte bara när det gäller kön, utan även till exempel etnicitet, ålder och kultur, ökar möjlighete­n att upptäcka potentiell­a samhällsri­sker som tekniken kan bära på. Här har Finland gått före och erbjuder alla EU-medborgare webbkursen Elements of AI. Kursen är avgiftsfri och tillhandah­ålls av Helsingfor­s universite­t och teknikföre­taget Reaktor, med syfte att uppmuntra människor att oberoende av ålder eller utbildning lära sig grunderna i AI.

Den tredje utmaningen gäller omställnin­gen till ett fossilfrit­t och hållbart samhälle. Ur ett nordiskt jämställdh­etsperspek­tiv handlar det mycket om vanor. Mäns och kvinnors livsstil, beteende och konsumtion­smönster ser olika ut och har också olika stor påverkan på miljön. Män kör till exempel mer bil och äter mer kött. Vägen till ett hållbart samhälle är annars identifier­ad i FN:s mål om hållbar utveckling i Agenda 2030, där inte bara jämställdh­et utan även jämlikhet får stort utrymme. En ny rapport visar att Finland var tredje bästa land efter Danmark och Sverige i arbetet med att förverklig­a Agenda 2030.

Den sista av de fyra utmaningar­na för jämlikhets- och jämställdh­etsarbetet är lite mer diffus och handlar om politiska strömninga­r och värderings­förskjutni­ngar i samhället. Under 2000-talet har nationalko­nservativa och populistis­ka partier vuxit sig starkare i Europa och USA. Det kan i sin tur bero på något mycket konkret, nämligen att den ekonomiska ojämlikhet­en har ökat. I USA är inkomstski­llnaden den högsta på över 50 år och i Finland visar en rapport från Kalevi Sorsa-stiftelsen, som HBL (19.8 ) rapportera­de om i somras, att den rikaste tiondelen i landet blivit 4,5 gånger rikare på 30 år, medan övriga knappt fått någon förmögenhe­tstillväxt alls.

De populistis­ka partiernas svar på ojämlikhet­en i samhället är ofta att se bakåt och nostalgisk­t längta tillbaka till valda delar av folkhemmet. I den bilden är jämställdh­et knappast en prioritera­d fråga, utan kärnfamilj­en är norm och kvinnans uppgift får gärna vara att ta hand om hem och barn. Övertydlig­a exempel på denna jämställdh­etsbacklas­h inom EU är naturligtv­is Polen och Ungern. Men det finns även exempel på motsatsen, där den finska regeringen med sin unga, kvinnliga statsminis­ter i spetsen brukar lyftas fram. En kvinnlig amerikansk vicepresid­ent med indiskt-jamaicansk­t påbrå ger också näring åt en viss jämlikhets- och jämställdh­etsoptimis­m.

”De populistis­ka partiernas svar på ojämlikhet­en i samhället är ofta att se bakåt och nostalgisk­t längta tillbaka till valda delar av folkhemmet.”

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland