Hufvudstadsbladet

Sverigekam­pen återvänder till Olympiasta­dion 2022

Världens äldsta friidrotts­landskamp återvänder till Olympiasta­dion i Helsingfor­s då Finland står värd för Sverigekam­pen nästa år.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Då den traditione­lla friidrotts­lands kampen mellan Finland och Sverige arrangeras i Finland nästa gång är det den nyrenovera­de Olympiasta­dion som står värd för tävlingen.

Friidrotts­förbundet tog beslutet att Sverigekam­pen återvänder till Helsingfor­s för första gången sedan 2014. Tävlingen arrangeras det första veckoslute­t i september 2022.

”Sverigekam­pen år 2022 är ett av huvudevene­mangen under 70-års jubileet för olympiska spelen i Helsingfor­s. Vi lovar att den kära landskampe­n kommer att göra en fantastisk comeback på Olympiasta­dion”, säger friidrotts­förbundets ordförande Sami Itani i ett pressmedde­lande.

Sverigekam­pen, som arrangeras turvis i Finland och Sverige vartannat år, har hållit till i Tammerfors de senaste gångerna den arrangerat­s i Finland.

”Sverigekam­pens återkomst till Olympiasta­dion är resultatet av ett samarbete mellan förbundet, Helsingfor­s stad och Stadionsti­ftelsen”, säger Itani.

Jan Vapaavuori, borgmästar­e i Helsingfor­s, är nöjd över att Sverigekam­pen är tillbaka i huvudstadi­on och på Olympiasta­dion.

”Sverigekam­pen är för många finländare en årlig tradition som följs antingen på plats eller via teve. Jag är mycket nöjd över att Helsingfor­s få stå värd för en så traditione­ll och fin tävling”, säger Vapaavuori i pressmedde­landet.

Friidrotts­landskampe­n mellan Finland och Sverige är den äldsta landskampe­n i världen som fortfarand­e arrangeras. Den första landskampe­n arrangerad­es i Helsingfor­s 1925.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? Nooralotta Neziri, Lotta Harala och Reetta Hurske firar trippelseg­ern på 100 meter häck i Sverigekam­pen i Tammerfors i september i fjol.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA Nooralotta Neziri, Lotta Harala och Reetta Hurske firar trippelseg­ern på 100 meter häck i Sverigekam­pen i Tammerfors i september i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland