Hufvudstadsbladet

Alla barns rätt till 60 minuter rörelse

”Då barnet inte garanteras möjlighet till rörelse i hemförhåll­anden är det viktigt att andra instanser tar över ansvaret.”

- HENRIKA BACKLUND Generalsek­reterare för Finlands Svenska Idrott

I veckan publicerad­e Undervisni­ngs- och Kulturmini­steriet nya rekommenda­tioner på hur barn i skolåldern bör röra på sig för att ha en frisk uppväxt och uppnå de hälsoförde­lar som vuxenlivet kräver. Det är ingenting nytt i forsknings­väg som rekommenda­tionerna bygger på men det är bra att de uppdateras med jämna mellanrum för att få synlighet och för att inte glömmas bort.

Det rekommende­ras en timme motion och rörelse för barn i skolåldern under dagen. Timmen kan bestå av många korta rörelsestu­nder och mångsidigh­eten poängteras. Rörelseglä­dje skall vara ledordet och vardagen skall bestå av aktiva val för barnen och familjerna. Långa stunder av stillasitt­ande rekommende­ras inte, speciellt inte framför en skärm. Vad skall de barn göra vars föräldrar inte gör aktiva val i sin vardag? Föräldrar som själva spenderar familjens gemensamma fritid genom att sitta framför en skärm. Den aktiva eller passiva livsstilen kommer långt med uppväxten; de föräldrar som inte tidigare brytt sig om att få sina barn att röra på sig kommer troligen inte att göra det heller utifrån en uppdaterad rekommenda­tion hur snygg affischen än ser ut med bilder på sportande barn.

All forskning tyder på att barn som inte rör på sig tillräckli­gt har det svårare i livet som vuxen. Har vi råd att göra rätten till ett aktivt liv till en jämställdh­etsfråga där barn har olika förutsättn­ingar att få en bra start i livet beroende på i vilken familj hen har fötts. Nej, det har inte samhället och frågan bör tas på större allvar än vad det har gjorts tidigare. Det glädjande i de nya rekommenda­tionerna är att de sträcker sig över alla samhällsak­törer som kan påverka barnens aktivitete­r. Familjen och hemmet är den viktigaste instansen för möjliggöra­nde av barnets rörelse men även skolan, kommunerna, hälsovårde­n, idrottsför­eningarna och beslutsfat­tare på en högre nivå tilldelas ett ansvar i projektet.

Då barnet inte garanteras möjlighet till rörelse i hemförhåll­anden är det viktigt att andra instanser tar över ansvaret. Skolan är en samlande punkt för alla barn och har outnyttjad potential i att röra på barn bättre; under skoltid och direkt efter den. Kommunerna bör se över sin strategi så att den genomsyras av främjandet av ett aktivt liv på orten och minimerand­et av stillasitt­ande. Hälsovårde­n bör även följa upp barns kondition och ordinera motion genom hand- och vägledning till motionsver­ksamhet med låg tröskel. Idrottsför­eningarna bör granska sin verksamhet så att den verkligen är öppen för alla barn, inkluderan­de och trygg. Beslutsfat­tarna på statlig nivå bör inse den förödande betydelsen av en passiv barndom för nationalek­onomin decennier framöver. Och främst att det inte är barnets fel att det uppfostras till den sådan livsstil.

Under de senaste tio-femton åren har man inte lyckats vända trenden i ungas motionsvan­or. De årliga Move-resultaten är oftast dyster läsning när de publiceras. Jag tror att situatione­n till en stor del beror på att man lagt ansvaret på föräldrarn­a för att uppmuntra till rörelseakt­iviteter i stället för att se det som ett samhällspr­ojekt. Barn har rätt till ett hälsosamt liv och till den ekvationen hör motion. De har inte valt till vilka familjeoms­tändighete­r de föds och förtjänar därför stöd då de halkar efter i konditions­väg, för att garanteras samma livskvalit­et som barn med aktiva liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland