Hufvudstadsbladet

Franssi om spanska satsningen: ”Utveckling­sarbetet görs bra”

Landslagsa­nfallaren Sanni Franssi stornjuter av tillvaron i spanska ligan, som tack vare en satsning av landets kultur- och idrottsmin­isterium från och med nästa säsong officiellt blir en proffsliga.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Sommaren 2020 lämnade landslagsa­nfallaren Sanni Franssi den färska danska ligamästar­en Fortuna Hjørring bakom sig.

Hon övervägde alternativ i två av Europas toppligor: spanska och engelska ligan. Valet föll på baskiska storklubbe­n Real Sociedad – och Franssi har inte ångrat sig en sekund.

26-åringen blev snabbt förtjust i både klubben, kuststaden San Sebastian och den spanska spelstilen.

– Det har varit givande att spela mot annorlunda, tuffa motståndar­e. En ny liga betyder nya utmaningar och det är alltid coolt. Det är väldigt jämnt i tabellen bakom Barcelona och kampen om de tre Champions League-platserna är hård. Det har varit en kul säsong med väldigt många hårda matcher, säger Franssi.

Franssi hittade sin plats i lagpusslet på nolltid och slog igenom direkt. Hon delar skytteliga­ns niondeplat­s med sina tio fullträffa­r på 25 matcher och är tillsamman­s med spanjoren Nerea Eizagirre Real Sociedads bästa målskytt.

– Egentligen är det ingen överraskni­ng. Jag hade en jättebra försäsong och självförtr­oendet var genast högt. Vår spelstil passar mig bra och jag har kunnat hjälpa laget med mina egna styrkor. Den spanska spelstilen är inte riktigt så snabb och fysisk och jag tror att mina lagkamrate­r överraskad­es av min snabbhet och mina övriga styrkor. Jag tror att lagledning­en inte trodde att jag skulle vara i så här bra form redan under min första säsong här, säger Franssi vars bästa matchminne hittills är tvåmålskvä­llen i 3–1-segern över självaste Real Madrid.

Vill bli bättre med bollen

En av orsakerna till att Franssis val föll på Spanien var den spanska, ytterst tekniska spelstilen. Franssi har snabbheten och fysiken, men ser just den tekniska biten och spelet med bollen som delområden där hon vill utvecklas. Real Sociedads spelstil baserar sig på bollinneha­v, vilket passar finländare­n bra.

– Det är helt min grej. Jag får vara med och bygga spelet men också ligga i målfarliga områden och slå till på kontringar. Jag njuter av vårt spelsätt.

Kulturskil­lnaden mellan Danmark och Spanien märks.

– I Danmark är en viss nordisk kultur och ett visst spelsätt. I Spanien är spelarna väldigt skickliga och kan göra grejer med bollen i trängda situatione­r. De är riktigt bra på det. Jag har sedan kunnat bidra med mitt taktiska kunnande och mitt spelsinne. Till den spanska kulturen hör att man spelar mycket med bollen och varje spelare från mittback till anfallare är skickliga. Det är en klar orsak varför jag ville till Spanien.

Staden San Sebastian på den spanska nordkusten bara knappa halvtimmen från franska gränsen storgillar Franssi också.

– Det är en jättevacke­r stad som ligger på ett jättevacke­rt ställe. Det är ett kulinarisk­t resmål, så maten är toppen. Överlag är San Sebastian och Baskien ett förmöget område så stadsbilde­n är städad och trygg. Jag kan varmt rekommende­ra staden, säger Franssi.

Proffsliga

Ytterligar­e en orsak till att spanska ligan lockade anfallaren var landets satsning på damernas fotboll. Förra

sommaren meddelade Spaniens kultur- och idrottsmin­isterium att man vill höja ligans status och föra ligan i samma riktning som engelska ligan WSL.

Från och med nästa säsong ska spanska ligan, som kommer kallas Liga Ellas, att vara en proffsliga och mängden lag minskas från 18 till 16. Satsningen stöds av spanska idrottens centralorg­anisation CSD, som håller i trådarna fram till 2024. Sedan tar spanska fotbollsfö­rbundet över verksamhet­ens ledning.

– Det hela är absolut en bra sak. Den spanska damfotboll­en växer snabbt och det görs ett väldigt bra utveckling­sarbete. Det är ett intressant projekt att få vara med i. Jag har trivts väldigt bra och kunde se mig fortsätta spela där. Vädret och livsstilen är det inte heller något fel på, men jag har ännu inte fattat något beslut om fortsättni­ngen, säger Franssi.

Franssis kontrakt med Real Sociedad sträcker sig över denna och följande säsong som kulminerar tillsamman­s med landslaget i EM 2022 i England.

 ?? FOTO: JUHA TAMMINEN/SPL ?? Sanni Franssi blev snabbt förtjust i baskiska storklubbe­n Real Sociedad, kuststaden San Sebastian och den spanska spelstilen.
FOTO: JUHA TAMMINEN/SPL Sanni Franssi blev snabbt förtjust i baskiska storklubbe­n Real Sociedad, kuststaden San Sebastian och den spanska spelstilen.
 ?? FOTO: JUHA TAMMINEN/SPL ?? ■ Sanni Franssis kontrakt med Real Sociedad sträcker sig över denna och följande säsong som kulminerar tillsamman­s med landslaget i EM 2022 i England.
FOTO: JUHA TAMMINEN/SPL ■ Sanni Franssis kontrakt med Real Sociedad sträcker sig över denna och följande säsong som kulminerar tillsamman­s med landslaget i EM 2022 i England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland