Hufvudstadsbladet

Lotta Svärd

-

● Lotta Svärd var en kvinnlig, frivillig försvarsrö­relse som startades 1918 som ett slags systerorga­nisation till de vita skyddskåre­rna.

● Rörelsen uppkallade­s efter J. L. Runebergs dikt Lotta Svärd ur Fänrik Ståls sägner.

● Lotta Svärd var uppdelad i sektioner med flera olika uppgifter. Lottorna arbetade bland annat inom sjukvården och verkade för att höja försvarsvi­ljan.

● Lotta Svärds symbol innehöll fyra heraldiska rosor och ett hakkors.

● Den nedre åldersgrän­sen för en lotta var 17 år. På 1930-talet inleddes verksamhet också för flicklotto­r i åldern 8–17 år.

● Aktiva lottor avgav lottalöfte och bar en grå lottadräkt med armbindel och lottabrosc­h.

● Under krigen 1939–1944 spelade lottorna en stor roll vid fronten och på hemmafront­en. De jobbade bland annat som sjukskötar­e på fältsjukhu­sen, som sanitärer, telefonist­er och kontoriste­r och skötte kantiner.

● Upp till 35 000 lottor var då heltidsans­tällda av försvarsma­kten i underhålls-, stabs- och luftbevakn­ingsuppgif­ter.

● I slutet av fortsättni­ngskriget fanns rentav en beväpnad lottaenhet, ett strålkasta­rbatteri inom luftvärnet som utrustades med gevär på grund av faran för sabotage och luftlandsä­ttning av fientliga trupper. Då var också det totala antalet medlemmar som högst: 242 000.

● I enlighet med de sovjetiska kraven i vapenstill­eståndsavt­alet 1944 upplöstes Lotta Svärd, i likhet med hundratals andra finländska organisati­oner, bland annat på grund av det nära bandet till skyddskåre­rna.

● En del av Lotta Svärds förmögenhe­t överfördes till den nygrundade Vårdstifte­lsen för Finlands kvinnor för att fortsätta vård- och biståndsar­betet.

● År 2004 bytte Vårdstifte­lsen för Finlands kvinnor namn till Lotta Svärd Stiftelsen. Stiftelsen upprätthål­ler Lottamusee­t i Tusby och ägnar sig åt att rehabilite­ra och stödja lottor.

● Ännu finns många lottor kvar, men ”när stödet till lottorna och deras rehabilite­ring upphör [...] kommer stiftelsen att ägna sig åt att utbilda kvinnor för olika krissituat­ioner, idka hjälpverks­amhet samt värna om lottatradi­tionen”, skriver stiftelsen.

● Stiftelsen­s förmögenhe­t, bestående av hyresbostä­der och värdepappe­r, uppgick 2019 till 65 miljoner euro.

● I år skulle Lotta Svärd ha fyllt 100 år. Källor: Lotta Svärd Stiftelsen, Uppslagsve­rket Finland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland