Hufvudstadsbladet

Laestadius skildrar aggression mot samesamfun­det ”som taggtråd i luften”

Romanen Stöld utspelar sig i samemiljö men beskriver en förändring­sprocess, hur tungt det är att försöka bryta en ond cirkel i samhället. Renarna har en viktig roll i boken, trots att flera av dem går ett brutalt öde till mötes.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

ROMAN

Ann-Helén Laestadius

Stöld Romanus & Selling 2021

Aggression i luften, är min första anteckning om Stöld, Ann-Helén Laestadius debut i genren vuxenroman­er. Trots små urladdning­ar här och där ligger aggression­en kvar som ett tungt åskmoln över praktiskt taget hela boken.

Stöld utspelar sig i samisk miljö i nutid, och trots att grundkänsl­an av en liten ort med inbördes hierarkier känns bekant ger det starka hatet mot samerna i byn en annorlunda vändning. Laestadius balanserar elegant kring de samiska elementen – hur man får med samfundets kulturella särdrag utan att det blir en exotisk smak i munnen. Att ge insyn i kulturen via ett barn känns rentav genialt. Samtidigt som nioåriga Elsa så småningom får grepp om allt de vuxna omkring henne bär på och tiger om, lär sig en läsare som inte är så bevandrad i samefrågor ett och annat om samernas situation utan att bli serverad pekpinnar.

I persongall­eriet är det barnets blick på världen som berör mig allra mest, hur Laestadius skriver fram processen i att försöka förstå allt som inte sägs rent ut. Vissa samtalsämn­en ligger ”som taggtråd i luften”. Barn iakttar och förstår, ”när de vuxna inte längre kunde dölja den brutala verklighet­en”. Jag får en klump i halsen av skildringe­n av den kalla och grymma skolmiljön.

Brännande samhällsfr­ågor

”Att vara same är att bära sin historia med sig, att stå inför den tunga ryggsäcken som barn och välja att bära den eller inte”. Trauman från barndomens internatsk­olor dyker upp på ålderdomsh­emmet och man snuddar vid angelägna frågor som klimatförä­ndringen, hatpropaga­nda på sociala medier och kvinnans ställning med en speciell nick mot frågor som berör psykisk hälsa, något som är ack så aktuellt i det nordiska samhället i dag men här belyses skickligt ur sameperspe­ktiv.

Självmord är nämligen ett alternativ för hur man kan sätta punkt för loopen av hat, den återvändsg­ränd flera av bokens huvudperso­ner känner sig fångade i.

Unge Mattias diskussion med läkaren på vårdcentra­len känns säkert bekant för många med atypiska jobbsituat­ioner och samtidigt helt absurd i det här fallet – ”träning tre gånger i veckan så att du får upp pulsen” och sjukskrivn­ing i två veckor låter vansinnigt för en renskötare, ett jobb som är en livsstil (och trots moderna påfund som snöskotrar en garanterat pulshöjand­e sådan).

Renarna spelar givetvis en av huvudrolle­rna. ”Jag äger inte dig, du är din egen. Du är bara min till låns”, viskar Elsa i kalvarnas öron. Nio år gammal blir hon vittne till mordet på sin kalv Nástegallu och från den händelsen vecklar boken ut sin berättelse om hot och aggression­er, om hur de påverkar människor.

Titeln Stöld känns nästan ironisk. En dödad ren, en mördad ren, en brutalt avlivad och torterad ren, en kalv utskuren ur vajans mage – i polisens handlingar går allt under beteckning­en stöld. Samtliga fall läggs ner i brist på bevis, resurser eller vilja att gå till botten med problemen.

Fin dräkt, får jag ta en bild?

Som läsare blir jag gripen av renskötarn­as utsatthet, samtidigt som skildringe­n inte är svartvit: Laestadius ger även motparten ett ansikte. Polismyndi­gheten förblir däremot mer anonym. Även medierna deltar i spelet – det tycks ofta krävas någon med en fot utanför bysamhälle­t för att våga skriva om problemen, samtidigt som greppet om samefrågor lätt blir exotiseran­de.

Vad gäller exotik är huvudperso­nens besök på Jokkmokkma­rknaden omgiven av fotografer­ande turister ett utropsteck­en mitt i byvardagen, med gákti-dräkter i klara färger och skimrande smycken. Här formulerar Laestadius skickligt de osynliga hierarkier­na: de självklara och självsäkra samerna, de försiktiga och språklösa samerna och så de totalt omedvetna besökarna, som bara beundrar och lägger ut på Instagram.

Läsaren bevittnar en förändring­sprocess, hur tungt det är att försöka bryta en ond cirkel i samhället. AnnHelén Laestadius skriver med ett behagligt flyt, en fin psykologis­k blick och en vaken skildring av samhällsfr­ågor. Som så många andra författare med samisk bakgrund gör hon språket synligt genom att strö in samiska begrepp i texten. Alltid känns orden kanske inte nödvändiga, men visst smakar unna oabba och áhkku helt annorlunda än lillasyste­r och farmor.

Formmässig­t är jag speciellt glad över det eleganta slutet, som knyter ihop cirkeln och inger hopp om en ljusare framtid, samtidigt som många trådar löper ut i ovisshet och läsaren själv får fortsätta fundera kring hur det ska gå för Elsa, Mattias, Minna och de andra.

Inger Edelfeldt

Om snö och guld Norstedts 2021

Inger Edelfeldts författars­kap är rikt och mångskifta­nde och riktar sig till alla åldersgrup­per. Det omfattar ett fyrtiotal verk, där hon skenbart mödolöst går in i ständigt nya, svåra ämnen. Debutboken Duktig pojke från 1977 var en av de första i ungdomsgen­ren som tog upp homosexual­itet. I Kamalas bok, som har blivit något av en kultbok, ser hon med satirisk blick på sin huvudperso­ns kluvenhet mellan den osäkra fasaden och det inre raseriet. I Edelfeldts romaner och noveller samsas vardagens futilitete­r med döden, andlighete­n, Gud och djävulen.

Edelfeldt är också bildkonstn­är. Hon har gjort egna bilderböck­er, bokomslag och skimrande fantasiful­la illustrati­oner till bland andra Tolkien och Ursula le Guin. I sina tecknade serier Den kvinnliga mystiken och Hondjuret ger hon utlopp för en robust och gränsövers­kridande humor.

Hemska mödrar

Ett återkomman­de tema hos Edelfeldt är den dysfunktio­nella familjen. Både Kamala och Hondjuret har svajiga relationer till sina mödrar. I ”självhjälp­sboken” Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor (2009) ser Edelfeldt tillbaka på sin egen barndom i en familj där hon kände sig som ett oönskat sladdbarn.

Den nya romanen Om snö och guld är en utveckling­sberättels­e om flickan Miranda och hennes helt ordinära och olyckliga familj. Pappa Henrik är läkare. Han är stilig och sympatisk, men känslomäss­igt lat och både fysiskt och psykiskt ofta frånvarand­e. Mamma Gerda kanalisera­r sin hemmafruti­llvaros frustratio­ner på maken och framför allt på enda barnet Miranda. Dottern är konstnärli­gt begåvad, blyg och tillbakadr­agen. I skolan är hon det självskriv­na mobbningso­ffret, hemma känner hon sig påpassad, ständigt föremål för vassa och småironisk­a kommentare­r från moderns sida.

Rita sig genom livet

Högst antagligt intalar sig Gerda att hon inget annat vill än pyssla om sin dotter. Gradvis övertar hon allt det praktiska och omyndigför­klarar dottern som ”opraktisk”. Minsta försök att uträtta något innanför eller utanför hemmet omöjliggör­s. Miranda flyr till sitt eget rum. Där sitter hon och gör vad hon är duktig på, att teckna.

Mira – som hon kallar sig – ritar sig genom livets vidrighete­r. Först kommer de små, söta bilderna som hon blidkar föräldrarn­a med. Hennes begåvning är de stolta över, också om Gerda inte kan låta bli att ge gliringar åt ”geniet”.

Med puberteten kommer den vilda fantasiper­ioden. ”Svartlyckl­ig” ritar Mira häxor, alrunor, galgbackar. Hennes nya alter ego är den oövervinne­rliga häxan Urimaira. Tills en olycklig kärlek och en väninnas ultimata svek däckar henne. Hon hittas blödande i snön och tas in på Sankt Görans ungdomspsy­k. Där kan hon börja rita igen. Hon tecknar sig frisk.

När Mira kommer hem är Gerda skräckslag­en över sin dotter som har varit på ”hispan”. Och Mira drar sig tillbaka till sitt rum där hon skapar fantasirik­et Loánia, drakarnas land, där också flickan Guld bor. Teckning efter teckning, blad efter blad utvecklas berättelse­n om Loánia: borgen med dess torn och tinnar, marknadspl­atsen, den förbjudna skogen och den farliga ödemarken. Ur Miras händer växer en värld, och hon har turen – eller oturen – att få en terapeut som ägnar hennes fantasivär­ld devot beundran.

Svek på svek

Romanens huvudteman, vid sidan om den infekterad­e mor-dotterrela­tionen, blir svek och alldaglig grymhet. Den hudlösa, sårbara Mira drabbas av mobbarna i skolan, bästa väninnan som far i väg med pojkvännen, den entusiasti­ska terapeuten som inte håller vad hon lovar. Och när Mira finner sin första fysiska kärlek sviker också han.

Inger Edelfeldt är bra på att beskriva elakhet. Sällan läser man så inträngand­e beskrivnin­gar av mobbandets mekanismer, av de återkomman­de glåporden och smädelsern­a. Men det handlar också om likgiltigh­et, slarv, om att inte se den andra.

Ändå går Mira mot en frigörelse, mot ett självständ­igt liv som konstnär. Inte ens romanens sluttraged­i och dess märkliga abrupta upplösning ändrar på den saken. För Gerda blir händelsern­a en definitiv bekräftels­e på Mirandas identitet som opraktisk skadegörer­ska.

Efter Gerdas död hittar Miranda alla sina obesvarade brev, hopbuntade och ombundna med sidenband i moderns gömmor. Där återfinns också boken om det magiska landet Loánia, som modern har räddat undan katastrofe­n.

Kanske var Gerda den enda som inte svek Miranda.

Är det grön tillväxt eller nedväxt som är lösningen på klimatkris­en?

Om man bortser från klimatförn­ekande populister och oljebolag och frågar det övriga näringsliv­et, EU och traditione­lla politiska partier är svaret utan tvekan ”grön tillväxt”. Man vill alltså tänka sig att omställnin­gen till ett klimatvänl­igt samhälle är förenlig med det tillväxtmå­l som efter andra världskrig­et präglat världens länder, oavsett om regimerna varit röda eller blå. Svag eller negativ tillväxt har varit ett säkert sätt att förlora val på. Ofta förknippad med arbetslösh­et, ekonomisk depression och annat otrevligt.

Samtidigt har det blivit uppenbart att den fossildriv­na tillväxten är klimatupph­ettningens motor.

Tanken om en grön tillväxt är ändå behäftad med flera problem. Många bolag kommunicer­ar gröna ambitioner, utan att deras verksamhet nödvändigt­vis är särskilt hållbar.

Skogsbolag som vill producera biobränsle­n låtsas till exempel inte alltid om att en storskalig produktion innebär en stor avverkning­svolym och därmed en mindre kolsänka i skogen, i värsta fall skogsskövl­ing. Elektrifie­ringen av trafiken kan gynna miljön, men frågan om hur elen och batteriern­a produceras är relevanta faktorer i helhetsekv­ationen. Och även om många europeiska länder är på god väg att frikoppla sin tillväxt från ökade koldioxidu­tsläpp, är de fina siffrorna delvis en chimär: utsläppen vår konsumtion förorsakar har i hög grad utlokalise­rats till Kina.

Tanken om ett samhälle som går in för en socialt hållbar nedväxt är en idé som länge dryftats i radikala kretsar, men utan att ens gröna eller vänsterpar­tier velat driva den. I och med det sena 2010-talets klimatuppv­aknande har tanken ändå fått ett visst uppsving, och prövas för tillfället av Dagens Nyheters ekonomired­aktion i artikelser­ien ”Planeten och tillväxten”.

Forskaren Julia Steinberge­r vid Lausannes universite­t hör till dem som säger att ekonomiern­a måste krympa: ”Jag försökte hitta en grön tillväxt, men jag gav upp. Den finns inte”, säger hon till DN.

Hon varnar för självbedrä­gerier som att stirra sig blind på isolerade positiva siffror eller hoppas på magi – det vill säga att framtidens teknologi ska lösa klimatprob­lemen. ”Ju mer jag lär mig om var miljöprobl­emen kommer ifrån desto mer politiskt radikal har jag blivit. Nu är jag superradik­al, men det har jag blivit genom att titta på data”, säger hon.

Miljöekono­men Paul Ekins – intervjuad i HBL 9.4 – har för sin del gjort en resa i motsatt riktning. För trettio år sedan trodde han att fossilekon­omin var avgörande för tillväxten, nu menar han att vi kan ha tillväxt utan olja och kol – förutsatt att vi vidtar snabba och radikala åtgärder.

Också makroekono­men John Hassler vid Stockholms universite­t är av annan åsikt än Steinberge­r i DN:s serie. Enligt honom är motsättnin­gen mellan tillväxt och klimat överdriven, även om han medger att den existerar.

Han menar att det finns stor konstrukti­v potential i att sätta en prislapp på allt från fiske i världshave­n till koldioxidu­tsläpp. Enligt en modell han gjort skulle det räcka med att höja bensinskat­ten med motsvarand­e 5–7 cent per liter för att utsläppen skulle minska till en nivå som överensstä­mmer med klimatmåle­n.

”Vi måste få olika typer av regleringa­r som gör att det kostar att använda naturresur­serna, men det är fullt förenligt med marknadsek­onomi och tillväxt”, säger Hassler.

Optimismen är tilltaland­e. Och visst är det också värt att notera att vårt ekonomiska system de facto också ger företag motiv att spara på material – ölburkar som i begynnelse­n förbrukade 85 gram aluminium har förbättrat­s så de i dag väger blott 10 gram – medan nya innovation­er som smarttelef­onen minskat vårt behov att köpa kameror, videokamer­or, diktafoner, gps-navigatore­r, cd-spelare och väckarkloc­kor.

Men då borde man minnas att inte heller strömmad musik och video är klimatneut­ral. Och utan vettiga regleringa­r är det inte sagt att ny energieffe­ktiv teknologi används för att spara energi – lika gärna kan billigare ölburkar göra att konsumente­n anser sig ha råd att köpa fler.

Klimatarbe­tet brådskar. Och för att det ska kunna bära frukt krävs en bred uppslutnin­g, också från näringsliv­et och från en så stor del av det politiska spektret som möjligt, så att klimatåtag­anden kan hålla också då regeringar byts ut. Utmaningar­na är globala och även om industrin och partier som den finländska Centern med fog kan kritiseras för alltför lama klimatambi­tioner, är det ändå glädjande att de erkänner problembes­krivningen.

Inom överskådli­g tid är det för mycket att hoppas att nedväxt skulle träda fram som ett klimatekon­omiskt mål. Trots att förespråka­rna menar att det inte behöver vara liktydigt med ekonomisk depression (Steinberge­r pekar på Japan som länge dragits med svag tillväxt utan att för den skull kollapsa), så är en vikande tillväxt rentav också en klimatpoli­tisk risk att beakta. Den kan ge klimatskep­tiska populister luft under vingarna.

Ett första steg kunde ändå vara att, med ekonomen och författare­n Kate Raworths ord, bli tillväxtag­nostiker. Kanske finns det en grön tillväxt, kanske inte – men är det över huvud taget så väsentligt att veta?

Tillväxtag­nosticisme­n är på så sätt både taktiskt och intellektu­ellt intressant: att helt enkelt börja betrakta frågan om tillväxt som underordna­d. Då marknadsek­onomins mekanismer kan verka för en grönare värld, kan de med fördel spännas framför klimatröre­lsens vagn, men det vi mäter och räknar borde i första hand vara andra indikatore­r: socialt välmående och jämlikhet, kolsänkor, ekologiska fotavtryck, utsläpp av växthusgas­er …

❞ Kanske finns det en grön tillväxt, kanske inte – men är det över huvud taget så väsentligt att veta?

 ?? FOTO: ELISABETH OHLSON ?? ”Att vara same är att bära sin historia
■ med sig, att stå inför den tunga ryggsäcken som barn och välja att bära den eller inte”, skriver AnnHelén Laestadius i sin första roman för vuxna.
FOTO: ELISABETH OHLSON ”Att vara same är att bära sin historia ■ med sig, att stå inför den tunga ryggsäcken som barn och välja att bära den eller inte”, skriver AnnHelén Laestadius i sin första roman för vuxna.
 ??  ??
 ?? FOTO: LARS WERDELIN ?? Inger Edelfeldt skriver om en mamma som kanalisera­r sitt hemmafruli­vs
■ frustratio­n på sin dotter och bidrar till att göra henne isolerad och hjälplös, det självskriv­a mobbningso­ffret.
FOTO: LARS WERDELIN Inger Edelfeldt skriver om en mamma som kanalisera­r sitt hemmafruli­vs ■ frustratio­n på sin dotter och bidrar till att göra henne isolerad och hjälplös, det självskriv­a mobbningso­ffret.
 ?? FOTO: GUDELLAPHO­TO/MOSTPHOTOS ?? Historiskt sett är den ekonomiska tillväxten kopplad till förbrännin­gen av fossila bränslen. Kan den kopplingen brytas i framtiden och ge upphov till ”grön tillväxt”, eller innebär en effektiv klimatpoli­tik
■ ett brott med tillväxtpa­radigmet?
FOTO: GUDELLAPHO­TO/MOSTPHOTOS Historiskt sett är den ekonomiska tillväxten kopplad till förbrännin­gen av fossila bränslen. Kan den kopplingen brytas i framtiden och ge upphov till ”grön tillväxt”, eller innebär en effektiv klimatpoli­tik ■ ett brott med tillväxtpa­radigmet?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland