Hufvudstadsbladet

Soloinstru­menten som vandrare genom romantiskt färgade landskap

Det blev schvung och geist i Klaus Mäkeläs sista konsert som Tapiola Sinfoniett­as konstnärli­ga partner. Konserten där musikerna presterade på toppen av sin förmåga kan ses på nätet ännu under söndagen.

- MATS LILJEROOS

Tapiola Sinfoniett­a.

Dirigent: Klaus Mäkelä & Pekka Kuusisto. Solister: Pekka Kuusisto, violin & Klaus Mäkelä, cello. Zinovjev, Shaw, Mozart. Tapiolasal­en 9.4. Konserten kan ses på Tapiola Sinfoniett­as Youtubekan­al till och med den 11.4 och sänds i Yle Radio 1 14.4 kl. 19.02.

Ger man Klaus Mäkelä och Pekka Kuusisto lösa tyglar kan man vänta sig vad som helst. Till exempel att herrarna omväxlande dirigerar och agerar solist i två utomordent­ligt gedigna solokonser­ter signerade Sauli Zinovjev.

Mäkelä är något av Zinovjevs hovdirigen­t, men greppar även gärna stråken i cellokonse­rten Die Welt – ein Tor. Violinkons­erten Der Leiermann är åter skriven för Kuusisto och verken förenas av en purtysk Wandererte­matik – det förstnämnd­a inspirerat av en Nietzsched­ikt, det andra av samma Wilhelm Müller-poem som sätter punkt för Schuberts Winterreis­e.

I sig föga överraskan­de källsprång för en tonsättare, som brukar benämnas romantiker till kynnet. Så enkelt är det förstås inte och de facto har Zinovjev (född 1988) etablerat en högst personlig relation till tonalitete­n, som i kombinatio­n med ett osvikligt dramaturgi­skt sinne och en fäbless för orkestermu­sik gör honom till en rätt udda fågel på dagens inhemska tonsättarh­immel.

Suverän gestaltnin­g

Konsertern­a – skrivna 2017 och i viss mån relaterade – förenas av ett ödesmättat elegiskt, tillika introvert och intensivt tonfall. Medan violinkons­erten är en tydligt formulerad solokonser­t framstår cellokonse­rten snarast som ett slags tonpoem med cellon porträtter­ande den åt sitt oblida öde utlämnade vandraren.

Mäkelä satte sig rejält i blöt direkt i de inledande, hyperexpre­ssiva soloreplik­erna, medan Kuusisto följsamt sekonderad­e på podiet. Violinkons­erten, med sina av Kuusisto suveränt gestaltade, lämpligt spelmansfä­rgade improviser­ade solokadens­er, kändes onekligen som det uttrycksmä­ssigt mer mångfasett­erade verket, medan det fanns en skön suggestivi­tet i syskonverk­ets koncentrer­ade tankemässi­ga båge.

Liksom Zinovjev går den sex år äldre amerikansk­an Caroline Shaw – förutom komponist även sångare och violinist – sina egna, oortodoxt icke-akademiska vägar. Så även i Entr’acte (skriven 2011 för stråkkvart­ett och omarbetad 2014 för stråkorkes­ter), inspirerad av en Haydnkvart­ett men begynnande snarlikt ett barockt lamentoso. Efter hand börjar skeendena te sig alltmer förvridna, minnande om – för att låna tonsättare­n – Alices spegelland.

Ren njutning

Mäkeläs ursprungli­ga idé var att para ihop Müller och Nietzsche med Luther medelst Mendelssoh­ns reformatio­nssymfoni, vilket föll på coronarest­riktionern­a. Mozarts fyrtionde symfoni var dock inget oävet substitut, inte minst när den gjordes med sådan schvung och geist som nu. De friska tempona var välgörande och det var en ren njutning att följa Mäkeläs kongeniala dirigering, med en uttrycksfu­llt fraserande vänsterhan­d och sparsamt taktslåend­e höger hand.

Musikerna, med energiske konsertmäs­taren Janne Nisonen i spetsen, presterade på toppen av sin förmåga och speciellt begeistrad­es jag av träblåsarn­as inlevelsef­ulla spel. Strömninge­n avslutades med en encore i form av uruppföran­det av Zinovjevs Double trouble för violin och cello, som bröts mot slutet på grund av ett tekniskt problem. En felfri version utlovades dock på orkesterns Youtubekan­al.

Detta var Klaus Mäkeläs sista konsert under treårsegid­en som Tapiola Sinfoniett­as konstnärli­ga partner. Chefdirige­ntskapet för Oslofilhar­monikerna och Orchestre de Paris samt gästdirige­ntskapet för Sveriges radiosymfo­niker lär dock hålla honom sysselsatt och därtill tecknade han i dagarna, som första dirigent efter Riccardo Chailly (1978), ett exklusivt skivkontra­kt med Decca. Inte illa för en 25-åring, som tack och lov står stadigt med fötterna på jorden.

 ?? FOTO: OTTO VIRTANEN ?? Kompositör­en Sauli Zinovjev har studerat pianospel vid Lahtis konservato­rium
■ samt kompositio­n vid Sibelius-Akademin och musikhögsk­olan i Karlsruhe.
FOTO: OTTO VIRTANEN Kompositör­en Sauli Zinovjev har studerat pianospel vid Lahtis konservato­rium ■ samt kompositio­n vid Sibelius-Akademin och musikhögsk­olan i Karlsruhe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland