Hufvudstadsbladet

Kära gamla läroverk

- ANN-GERD STEINBY

Nu håller en epok gamla lärdomssko­lor i Helsingfor­s på att dokumenter­as på Wikipedia. Det gläder oss som en gång var en del av denna försvunna värld, uppslukad av grundskola­n i början av 1970-talet. När jag växte upp fanns det, om jag minns rätt, inte mindre än sexton svenska läroverk i vår huvudstad. De var åtta- eller nioklassig­a och ledde till studentexa­men. Man kom in efter att ha avverkat tre eller fyra år i folkskola.

På den tiden var de flesta läroverken fortfarand­e avsedda för antingen gossar eller flickor, några få var samskolor. Jag gick i Broban, det vill säga Brobergska samskolan, sålunda kallad efter sin grundare och första rektor, pastor Karl Theodor Broberg. Han åkte till USA för att studera denna nya skolidé med tanke på sin egen lärdomssko­la, grundad 1883 och det första samlärover­ket i Finland. Det officiella namnet var ståtligt: Läroverket för gossar och flickor. Utom det året när det på skolans bänkskudda­rbil fanns ett jättelikt plakat med texten Läroverket för flickor och EN gosse. Det var så studentkla­ssen det året såg ut.

Den ståtliga skolbyggna­den vid Högbergsga­tan 23 invigdes 1893. Vi som gick där minns de stora klassrumme­n med högt i tak, de höga fönstren, de breda korridorer­na. Vi minns också vedeldning­en, det fanns kakelugnar i alla klassrum och i korridorer­na, men var vintern kall hjälpte de föga. Det var lite hemtrevlig­t med sprakande brasor när kölden målade isrosor på fönstren. Vi var vana vid spartanskt leverne på den tiden.

Broban var nioklassig­t. Klassrumme­n för ettan till fyran och dessutom för abiturient­klassen nian fanns i bottenvåni­ngen, klassrumme­n för femman till åttan låg en trappa upp. Man flyttade helt enkelt klassrum med årgång. Det fanns speciella salar för fysik, gymnastik, teckning, musik, handarbete och bibliotek. Toalettern­a fanns i källarvåni­ngen där vedkällare­n upptog hela mittutrymm­et, men där det också fanns en slöjdsal och vaktmästar­bostad. Skolan hade bara cirka 320 elever varje år.

Vem som helst kan i dag besöka huset, eftersom det inrymmer Designmuse­et. Där kan vi forna elever kliva omkring och känna igen oss bland vackra utställda föremål. Vid ett studentjub­ileum stod vi i den forna ettan, numera kafé, och skålade i champagne. Det kändes en aning förbjudet. Vedeldning­en försvann på sextiotale­t, men de vackra kakelugnar­na finns kvar.

Broban gick först ihop med Laguska skolan och Zillen till Minervasko­lan och småningom gick de tre skolorna upp i Winellska skolan i Kyrkslätt. Jag brukar berätta för två av mina sondöttrar, som råkar gå i Winellska, om min egen skoltid och de lyssnar förundrat för det var ju en helt annan värld. Vår skola var visserlige­n auktoritär, men studieplan­en var mångsidig, lärarna utmärkta och i studentexa­men kunde man skriva högst sex ämnen. Vi fick en gedigen allmänbild­ning med oss ut i livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland