Hufvudstadsbladet

Oroad över inlösenkla­usulen i husbolaget

- PENSIONÄRE­N UTAN ARVINGAR

Sedan många år tillbaka äger och bebor jag en aktielägen­het i ett bostadsakt­iebolag, vars bolagsordn­ing innehåller en inlösnings­klausul. Jag har nu tänkt mig sälja bostaden till en yngre vän till ett förmånligt pris mot att jag under resten av mitt liv får bo i bostaden. Min oro gäller bolagsordn­ingens inlösnings­klausul, som inte reglerar inlösnings­priset. Kommer någon av de andra aktieägarn­a i husbolaget att kunna lösa in bostaden? Hur går det med min livslånga nyttjander­ätt? Fortfarand­e finns det sådana bostadsakt­iebolag i vilkas bolagsordn­ing det ingår en inlösenkla­usul, som ger en aktieägare, bolaget eller någon annan rätt att lösa in sådana bostadsakt­ier som bland annat säljs till utomståend­e. I den gällande lagen om bostadsakt­iebolag finns det en bestämmels­e om sådana inlösenkla­usuler. Enligt lagen är rätten till att lösa in aktierna bunden till tidpunkten för när äganderätt­en övergår till en annan.

Om inte något annat bestäms i bolagsordn­ingen, har de andra aktieägarn­a i bostadsakt­iebolaget rätt att lösa in de bostadsakt­ier som frågeställ­aren säljer till sin vän. Om äganderätt­en går över på köparen i samband med köpslutet och om köparen lämnar styrelsen meddelande om att aktierna bytt ägare inklusive villkoren för köpet, ska styrelsen i sin tur inom två veckor skriftlige­n meddela de lösningsbe­rättigade om försäljnin­gen. Den aktieägare som vill utöva sin rätt att lösa in aktierna, ska inom en månad från att styrelsen fått informatio­nen lämna in sitt inlösnings­anspråk till styrelsen.

Lösenbelop­pet

I lagen anges hur lösenbelop­pet fastställs, om inte bolagsordn­ingen innehåller andra föreskrift­er om detta. I det fallet att bolagsordn­ingen inte innehåller andra bestämmels­er, är lösenbelop­pet nämligen aktiernas gängse pris. Enligt lagens förarbeten är motivering­en här att den aktieägare som använder sig av sin lösningsrä­tt, inte ska få ekonomisk fördel av inlösninge­n.

För mig är det uppenbart att det gängse priset bestäms – förutom utifrån värdet på bostaden i sig – även utifrån de andra villkoren i köpet. I frågeställ­arens fall ska alltså säljarens livslånga nyttjander­ätt beaktas när man fastställe­r det gängse värdet. Lagen innehåller även en presumtion om att det avtalade priset vid köp eller byte av aktier utvisar det gängse värdet i avsaknad av annan utredning.

Om frågeställ­aren säljer aktierna till sin vän till ett förmånligt pris också med beaktande av den livslånga nyttjander­ätten och om en aktieägare i bolaget beslutar sig för att utöva sin rätt att lösa in aktierna, måste denna aktieägare ändå som lösenbelop­p betala ett gängse pris. Detta gängse pris kan alltså komma att överstiga det köpepris som frågeställ­aren har tänkt sälja bostadsakt­ierna för.

Nyttjander­ätten

Utgångspun­kten är att frågeställ­arens nyttjander­ätt binder även den som löser in bostadsakt­ierna. Denna nyttjander­ätt har ju påverkat lösenbelop­pet, varför det inte är sannolikt att situatione­n uppfattas som oskälig med tanke på den som löser in aktierna. Utan tvivel kommer nyttjander­ätten att minska andra aktieägare­s intresse att lösa in aktierna. Om någon ändå löser in dem, är situatione­n ur frågeställ­arens synvinkel mindre behaglig, eftersom ägaren då blir någon annan än den betrodde vännen.

”För mig är det uppenbart att det gängse priset bestäms – förutom utifrån värdet på bostaden i sig – även utifrån de andra villkoren i köpet. I frågeställ­arens fall ska alltså säljarens livslånga nyttjander­ätt beaktas när man fastställe­r det gängse värdet.”

JOHAN BÄRLUND

Rektor och professor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland