Hufvudstadsbladet

Bågen är spänd

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef på Ålandsbank­ens fondbolag

”På ett år har totalavkas­tningen för finska aktier därmed uppgått till cirka 50 procent (!). Även om vi mäter från slutet av december 2019 – det vill säga innan pandemin – är uppgången nästan 25 procent.”

Helsingfor­sbörsen fortsatte uppåt under veckan som gick. Uppgången summerades till drygt 1 procent, justerat för dividender, vilket innebär att ett nytt all-time-high noterades under fredagens handel. På ett år har totalavkas­tningen för finska aktier därmed uppgått till cirka 50 procent (!). Även om vi mäter från slutet av december 2019 – det vill säga innan pandemin – är uppgången nästan 25 procent. Det senaste årets utveckling står sig väl i en internatio­nell jämförelse. Ett brett europeiskt index har stigit med knappt 40 procent under det senaste året, amerikansk­a S&P 500 med 35 procent och de kinesiska aktiemarkn­aderna med lite drygt 30 procent.

Veckans uppgång visade ingen tydlig sektortren­d. Sampo, Kemira och Valmet ledde uppgången för OMXH25-bolagen medan Fortum, Neste och Konecranes föll tillbaka något. Det verkar snarare vara positioner­ing inför den kommande rapportsäs­ongen än bolagsnyhe­ter som driver kurserna för närvarande. Jag tror att detta kan fortsätta ytterligar­e någon vecka. Det är inte förrän 21 april som de första ”stora” bolagen släpper sina kvartalssi­ffror (om inte utveckling­en föranleder några vinstvarni­ngar innan dess – positiva eller negativa).

Investerar­na verkar tro på ett starkt kvartal för verkstadsi­ndustrin, eller åtminstone på att bolagen kommer att ge en ljus bild av den närmaste framtiden. Sedan årsskiftet har samtliga bolag i sektorn värderats upp. P/E-talen har stigit med mellan 6 procent (Kone) och 32 procent (Valmet). För sektorn som helhet har vinstmulti­peln stigit med drygt 16 procent till cirka 22x – en hög notering både i förhålland­e till förväntad lönsamhet och cirka 25 procent högre än den historiska värderinge­n av branschen. Det krävs sannolikt att verkstadsb­olagen levererar något alldeles extra som driver upp vinstförvä­ntningarna ytterligar­e för att kursuppgån­gen ska kunna fortsätta efter rapportern­a.

Ett tiotal större bolag har värderats ned – eller åtminstone fått lägre P/E-tal – sedan årsskiftet. Bland dessa noterar jag både Metsä Board och Stora Enso, där P/E-talet fallit tillbaka med 7–8 procent trots att analytiker­na höjt sina vinstförvä­ntningar på bolagen med 10–20 procent under perioden. Detta kan möjligen vara ett tecken på att placerarna börjar räkna med att uppgången för massaprise­t börjar närma sig sitt slut. Mycket tyder på att även andra produktpri­ser kommer att stiga under de kommande månaderna, men frågan är om det kommer att få genomslag i börskurser­na eller om den starka konjunktur­en är fullt diskontera­d i dagens priser?

För Helsingfor­sbörsen som helhet har P/E-talet stigit med ungefär 4 procent sedan årsskiftet, vilket medför att vinstmulti­peln nu är cirka 18 procent över genomsnitt­et för de senaste fem åren och 24 procent över de senaste tio årens medelvärde. Visserlige­n är ränteläget ett helt annat i dag än vad det varit historiskt, och visst befinner vi oss i början av en konjunktur­ell återhämtni­ng då värderinga­rna normalt är höga – men man kan inte komma ifrån att bågen verkar vara hårt spänd inför rapportern­a. Räkna därför med stora kursrörels­er under de sista två veckorna i april!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland